Πρόκειται για μια νέα θεωρία, που βγήκε στην επιφάνεια μετά την κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων κορονoϊού στην Ιαπωνία. Προς το τέλος του καλοκαιριού, η Ιαπωνία κατέγραφε πάνω από 23.000 κρούσματα ημερησίως. Πλέον, οι νέες μολύνσεις δεν ξεπερνούν τις 200 κάθε μέρα, ενώ οι θάνατοι είναι σε μονοψήφια νούμερα.
Σύμφωνα με ειδικούς, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στο ενδεχόμενο η μετάλλαξη Δέλτα να αυτοεξοντώνεται. Άρθρο των Japan Τimes αναφέρει ότι η μείωση στα κρούσματα έχει αποδοθεί από πολλούς στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού (75,7%), στη δημόσια αποδοχή της χρήσης μάσκας και σε άλλους παράγοντες.
Ωστόσο, υπάρχει μερίδα ερευνητών που υποστηρίζουν ότι ο κύριος λόγος βρίσκεται στις γενετικές μεταβολές που υφίσταται ο κορονοϊός κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής του. Ειδικότερα, σύμφωνα με την νέα θεωρία του Ιτούρο Ινούε, καθηγητή στο Εθνικό Ινστιτούτο Γενετικής της Ιαπωνίας, η μετάλλαξη επισώρευσε τόσες πολλές παραλλαγές σε μία ζωτική πρωτεΐνη του ιού (την nsp14) που τελικά οδήγησαν στην αυτοκαταστροφή της Δέλτα.
Η πρωτεΐνη nsp14 φαίνεται να προσφέρει μια μορφή διόρθωσης σφαλμάτων που βοηθά το γονιδίωμα του ιού να παραμείνει κάτω από το όριο της «καταστροφής από σφάλμα». Στην περίπτωση του πέμπτου κύματος της πανδημίας στην Ιαπωνία, η nsp14 απέτυχε να «εξυπηρετήσει» τις πολλές παραλλαγές του συγκεκριμένου στελέχους τελικά το κατέστρεψε, λένε οι ερευνητές.
Could the delta variant have been too transmissible for its own good? https://t.co/OIc2f4eNzj
— The Japan Times (@japantimes) November 18, 2021