Επιστήμη

Εκτοξεύθηκε ο πύραυλος Starship, η πρώτη δοκιμαστική

Εκτοξεύθηκε ο πύραυλος Starship, η πρώτη δοκιμαστική Φωτογραφία: ΑΠΕ
Η SpaceX του Έλον Μασκ επιχειρεί και πάλι να εκτοξεύσει πανύψηλο πύραυλό της Starship στο διάστημα!

Η SpaceX έκανε την πρώτη προσπάθεια για εκτόξευση αυτή τη Δευτέρα, αλλά μια βαλβίδα πίεσης στον εκτοξευτήρα Super Heavy πάγωσε.

Οι ομάδες της εταιρείας, σύμφωνα με το BBC, εργάστηκαν για να επιλύσουν μια σειρά από άγνωστα ζητήματα ώστε να καταστεί δυνατή μια δεύτερη προσπάθεια την Πέμπτη.

Η ηγεσία της SpaceX έχει επανειλημμένα τονίσει τον πειραματικό χαρακτήρα της εκτόξευσης. Η εταιρεία ήλπιζε να πραγματοποιήσει την πρώτη τροχιακή εκτόξευση του Starship ήδη από το καλοκαίρι του 2021, αλλά αντιμετώπισε καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και στην εξασφάλιση της έγκρισης της FAA, η οποία ήρθε αργά την Παρασκευή.

Το Starship έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φορτία και ανθρώπους πέρα από τη Γη και είναι ζωτικής σημασίας για το σχέδιο της NASA να επιστρέψουν αστροναύτες στο φεγγάρι.

Πριν από δύο χρόνια, η SpaceX κέρδισε από τη NASA ένα συμβόλαιο ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρήση του Starship ως επανδρωμένου σκάφους προσεδάφισης στη Σελήνη.

Αυτό θα έβλεπε το Starship να χρησιμοποιείται ως μέρος του προγράμματος Artemis της NASA για τη Σελήνη, παραδίδοντας αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια από τον πύραυλο SLS και την κάψουλα Orion της υπηρεσίας.

{https://youtu.be/-1wcilQ58hI}