Πολιτική

Το Μαξίμου πίσω από την επίθεση Βόζενμπεργκ σε Καρυστιανού

Το Μαξίμου πίσω από την επίθεση Βόζενμπεργκ σε Καρυστιανού
Η αήθης επίθεσης της Ελίζας Βόζενμπεργκ στη Μαρία Καρυστιανού προκάλεσε σοκ και απορία.

Η ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της επιτροπής TRAN (Μεταφορές και Τουρισμός) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η προσπάθεια που κάνει η Καρυστιανού «το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να συκοφαντείται και να δυσφημίζεται η χώρα μας, η οποία έχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη». Η Βόζενμπερκ κατηγόρησε επίσης τους γονείς των παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη ότι ευθύνονται για την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης (!) ενώ ισχυρίστηκε ότι έχουν εργαλειοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, δια του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη.

Πρωτοφανής δήλωση

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση γιατί οι δηλώσεις Βόζενμπεργκ προκάλεσαν σοκ. Παραδοσιακά η κοινωνία μας περιβάλλει με σεβασμό τους γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους. Ακόμα και όταν δεν συμφωνεί κανείς με όσα λέει ή πράττει, αποφεύγει να κρίνει αρνητικά ένα γονιό βυθισμένο στο πιο βαρύ πένθος. Είναι δε πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά εν ενεργεία κυβερνητικός αξιωματούχος να επιτίθεται με σκαιό ύφος σε συγγενή θύματος ενός εγκλήματος την ευθύνη για το οποίο φέρει το κράτος. Οι δηλώσεις Βόζενμπεργκ συνιστούν ακραίο δείγμα αναισθησίας και αλαζονείας της εξουσίας.

Επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν

Πέρα από το ήθος τους, οι δηλώσεις Βόζενμπεργκ είναι απαράδεκτες και ως προς αυτό καθαυτό το πολιτικό περιεχόμενό τους.

Από πού και ως πού η απαίτηση να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται, αποτελεί κωλυσιεργία της δικαιοσύνης;

Από πού και ως πού κάποιος δυσφημεί τη χώρα όταν ασκεί τα αναφαίρετα δικαιώματά του ως Ευρωπαίος πολίτης;

Από πού και ως πού η δημόσια κριτική στην κυβέρνηση από το βήμα κάποιου διεθνούς οργανισμού συνιστά «αντεθνική» πράξη;

Από πού και ως πού η Νέα Δημοκρατία νεκρανασταίνει τις πιο σκοτεινές πρακτικές της ιστορίας της Δεξιάς, τότε που οι διαφωνούντες χαρακτηρίζονταν αντεθνικά στοιχεία;

Δεν της ξέφυγε

Εκτός από σοκ, οι δηλώσεις Βόζενμπεργκ προκάλεσαν ερωτήματα σχετικά με την πολιτική σκοπιμότητά τους. Το σίγουρο είναι ότι δεν της ξέφυγαν όσα είπε. Σε νεότερη δήλωσή της επανέλαβε την ουσία της αρχικής δήλωσης: «Συμμερίζομαι τον πόνο της κ. Καρυστιανού, θεωρώ, όμως, ότι με τον τρόπο που ζητάει δικαίωση, δυσφημεί τη χώρα». Σαν να μην έφτανε αυτό, θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει στα σόσιαλ μίντια σε ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού, γράφοντας: «Μια και μόνη διαφορά έχουμε κυρία Καρυστιανού. Εγώ εμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη της πατρίδας μας, εσείς όχι». Και πάλι η αναφορά στην πατρίδα κατά το πρότυπο της ρητορείας των μετεμφυλιακών χρόνων.

Η κυβερνητική κάλυψη

Είναι επίσης καθαρό ότι η Βόζενμπεργκ έχει την κάλυψη της κυβέρνησης και ακολουθεί την πολιτική γραμμή του Μαξίμου για τα Τέμπη. Όχι μόνο δεν αποπέμφθηκε για τις αήθεις δηλώσεις της όπως ζήτησε η αντιπολίτευση, αλλά ούτε καν αποδοκιμάστηκε από την κυβέρνηση. Η εύγλωττη κυβερνητική σιωπή έδωσε το πράσινο φως στην Βόζενμπεργκ να συνεχίσει την επίθεση στην Καρυστιανού.

Άλλωστε, ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο που οργάνωσε στις 11 Οκτωβρίου ο σύλλογος των συγγενών των θυμάτων του εγκλήματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει τότε ότι «είναι αδιανόητο ο ανθρώπινος πόνος, η οργή των συγγενών να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης κάποιων και να το μεταφράζουν είτε σε πολιτικά πυροτεχνήματα. Δεν τιμάς την μνήμη των ανθρώπων και δεν στέκεσαι δίπλα στους συγγενείς με το να βρίσεις». Επιπροσθέτως, ο Μαρινάκης είχε κάνει λόγο για… ξέπλυμα της Χαμάς στη συναυλία, προκαλώντας τη γενική απορία.

Επί της ουσίας Βόζενμπεργκ και Μαρινάκης εξέφρασαν την ίδια γραμμή: Ο αγώνας των συγγενών των θυμάτων είναι εργαλειοποιοημένος από την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών ως πολιτικούς αντιπάλους της.

Συγκάλυψη αλά ευρωπαϊκά

Υπάρχει όμως και μια άλλη εξίσου σημαντική διάσταση στη δραστηριότητα της Βόζεμπεργκ. Η ευρωβουλεύτρια της ΝΔ είναι πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών (TRAN) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επιτροπή TRAN μαζί με την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) είναι αρμόδιες να επιβλέπουν αν τηρείται η ευρωπαϊκή νομιμότητα στην υπόθεση των Τεμπών. Την ίδια στιγμή ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει οριστεί επίτροπος Μεταφορών. Δηλαδή δύο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καταλαμβάνουν τα καίρια ευρωπαϊκά πόστα που σχετίζονται με τα Τέμπη. Υπενθυμίζονται οι άριστες σχέσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε μάλιστα φιλοξενηθεί στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά τον Αύγουστο του 2023.

Ο Κώστας Αρβανίτης επισήμανε σχετικά με την πλήρωση των ευρωπαϊκών πόστων για τις Μεταφορές από πολιτικούς της ΝΔ: «Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε ότι με τον Απόστολο Τζιτζικώστα ως επίτροπο Μεταφορών και την κ. Βόζεμπεργκ ως πρόεδρο της επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με τους 57 νεκρούς θα κορυφωθούν».

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι μετά από την υποβολή αναφοράς της Μαρίας Καρυστιανού στην επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου, ζητήθηκε από την επιτροπή Πολιτικών Ελευθερίων (LIBE) και την επιτροπή Μεταφορών (TRAN) να τοποθετηθούν. Η επιτροπή LIBE ζήτησε «να ληφθούν μέτρα προς διεξαγωγή ενδελεχούς και αποτελεσματικής διερεύνησης του σιδηροδρομικού ατυχήματος στα Τέμπη χωρίς καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση, και να φέρει τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων κυβερνητικούς αξιωματούχους, στη Δικαιοσύνη χωρίς καθυστέρηση». Από την άλλη, στην επιστολή της επιτροπής TRAN στην οποία υπογράφει η Βόζεμπεργκ ως πρόεδρος, αναφέρεται ότι «εναπόκειται πλέον στις ελληνικές εθνικές αρχές να διεξαγάγουν πλήρη και ανεξάρτητη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος στα Τέμπη, πράγμα που τους καλούμε να πράξουν». Είναι εμφανής η διαφορά μεταξύ των δύο επιτροπών τόσο ως προς το ύφος όσο και ως προς το περιεχόμενο.

Τη Δευτέρα στις 19:30 (ώρα Ελλάδας) θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο η ακρόαση του Απόστολου Τζιτζικώστα. Θα έχει ενδιαφέρον τι θα πει για τα Τέμπη.