Πολιτική

Το αφήγημα στην οικονομία, η πίεση από την ακρίβεια και η συνάντηση στο Μαξίμου

Το αφήγημα στην οικονομία, η πίεση από την ακρίβεια και η συνάντηση στο Μαξίμου
Γνωρίζοντας πως η αίσθηση της κοινωνίας ότι δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί έναν από τους αδύναμους κρίκους της κυβερνητικής πολιτικής, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να την εντάξει προεκλογικά στο ευρύτερο πεδίο της συζήτησης για την οικονομία.

Το εν λόγω αφήγημα θα επιχειρήσει να διατηρήσει στο προεκλογικό προσκήνιο επενδύοντας μπροστά στις κάλπες των ευρωεκλογών σε μία εικόνα «ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που την καθιστά θετική εξαίρεση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Η έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας είναι μάλιστα η τελευταία εξέλιξη που επικοινωνείται από το Μέγαρο Μαξίμου ως σημαντική επιτυχία για τη χώρα και ως μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Έχοντας αποδεχθεί και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Βουλή σχετικά με την ακρίβεια, η κυβέρνηση αναμένεται να σχεδιάσει την… άμυνά της απέναντι στη σκληρή κριτική που θα δεχτεί για το ζήτημα αυτό στην βάση μίας επιχειρηματολογίας περί ανθεκτικής οικονομίας η οποία κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από της ΕΕ , γεγονός που της δίνει την δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να προχωρά και σε μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Οι αυξήσεις αυτές συνιστούν και τον βασικό άξονα των πολιτικών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που αναμένεται να περιγράψει ο κ. Μητσοτάκης στην Βουλή, ο οποίος συμπληρώνεται από στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των πολιτών με έκτακτα μέτρα όποτε κρίνεται αναγκαίο, καθώς και από τους συνεχείς ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα για την αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας και αθέμιτων πρακτικών στην αγορά και την επιβολή μεγάλων προστίμων.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κεντρική Λαχαναγορά ότι η μάχη κατά της ακρίβειας είναι συνεχής, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν και τα πρώτα ενθαρρυντικά δείγματα ότι και ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα αρχίζει να κάμπτεται. Η αλήθεια είναι πάντως ότι εδώ και αρκετούς μήνες ο πρωθυπουργός έχει εκτιμήσει σε δημόσιες δηλώσεις του ότι τα χειρότερα σε σχέση με τον πληθωρισμό είναι πίσω, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται, κυρίως στα τρόφιμα.

Όλα αυτά συνθέτουν την κυβερνητική επιχειρηματολογία η οποία στοχεύει στο να παρουσιάζει την ακρίβεια ως εισαγόμενο πρόβλημα το οποίο η χώρα μας δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα λιγότερο αποτελεσματικά από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Διάφορα στοιχεία ωστόσο θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτή την οπτική, καθώς δείχνουν πως η Ελλάδα ήταν δεύτερη στην ΕΕ τον Μάρτιο σε πληθωρισμό τροφίμων με 5,4%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 1,2%.

Θέτουν όμως εν αμφιβόλω και την δυνατότητα της κυβέρνησης να κερδίσει το στοίχημα της συγκράτησης των τιμών στην πασχαλινή αγορά, αλλά και ειδικότερα της διαμόρφωσης τιμών σε βασικά πασχαλινά είδη οι οποίες θα κινούνται στα περσινά όρια, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Ανάπτυξης. Και τούτο, διότι, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, το πασχαλινό θα είναι ακριβότερο κατά 6% έως 10% σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια ώρα, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ως προς την αγοραστική δύναμη, η Ελλάδα βρέθηκε το 2023 στην προτελευταία θέση, μπροστά μόνο από την Βουλγαρία.

Η ακρίβεια είναι από τα θέματα που απασχολούν και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με ομάδες γαλάζιων βουλευτών, οι οποίες θα συνεχιστούν και στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σήμερα μάλιστα έχει προγραμματιστεί ένα από το πιο σημαντικά ραντεβού, καθώς το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν οι βουλευτές της ΝΔ από την Κεντρική Μακεδονία και από την Δυτική Μακεδονία, τις δύο περιφέρειες στις οποίες καταγράφονται δημοσκοπικά οι ισχυρότερες τάσεις διαρροών προς κόμματα στα δεξιά της ΝΔ.

Στη σημερινή συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης και οι γαλάζιοι βουλευτές της Θεσσαλίας, στην οποία δίδεται επίσης ιδιαίτερο βάρος στο πλαίσιο του προεκλογικού σχεδιασμού της ΝΔ.

Το καταδεικνύει και η προχθεσινή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση στον Μουζάκι Καρδίτσας για την παρουσίαση της πορείας αποκατάστασης των ζημιών από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias για τις οποίες θα διατεθεί ποσό άνω των 3 δις, εκ των οποίων 1,4 δις ευρω για υποδομές.

Η αλλαγή του πολιτικού κλίματος στις συγκεκριμένες περιφέρειες όπου η ΝΔ αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, θεωρείται βασικός προεκλογικός στόχος και δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι και στον ενδοκυβερνητικό προεκλογικό καταμερισμό τις «χρεώθηκαν» κορυφαίοι υπουργοί (Ν. Δένδιας, Αδ. Γεωργιάδης και Κ. Χατζηδάκης αντίστοιχα).