Ο Πληροφοριοδότης

Η «κοσμοσυρροή» για τα ομόφυλα, η δυσοίωνη μελέτη για τα παραθαλάσσια και το megalogistic της ΙΚΕΑ

Η «κοσμοσυρροή» για τα ομόφυλα, η δυσοίωνη μελέτη για τα παραθαλάσσια και το megalogistic της ΙΚΕΑ

Σημαντική συμμετοχή στην διαβούλευση για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, το οποίο συγκέντρωσε, είναι η αλήθεια, σημαντικό ενδιαφέρον.

Τα σχόλια στο πλαίσιο της διαβούλευσης άγγιζαν χθες βράδυ τα 4.500, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από το σύνολο των νομοσχεδίων που είχαν προηγηθεί τον τελευταίο καιρό. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι η διαβούλευση διήρκεσε μόλις μία εβδομάδα, γεγονός που δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να τελειώσει το ταχύτερο με την ψήφιση, ως τις 14 Φεβρουαρίου, του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που προκαλεί σημαντικές εσωκομματικές διαφωνίες.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για τα μέτρα για την αθλητική βία, η οποία διήρκεσε 9 ημέρες, είχε 81 σχόλια , η επιστολική ψήφος 91 σχόλια σε δύο εβδομάδες, η επαγγελματική εκπαίδευση 621 σχόλια στις 15 ημέρες, ενώ και το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είχε 2.833 σχόλια σε 15 ημέρες διαβούλευσης.

Την Πέμπτη συνεδριάζει η Κουμουνδούρου

Για την Πέμπτη το απόγευμα ορίστηκε τελικά η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Αν και τυπικά στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται διάφορα οργανωτικά θέματα του Έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το μέτρο για την εκλογή συνέδρων, το ενδιαφέρον θα είναι αλλού. Συγκεκριμένα, θα πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά το επιτυχημένο πείραμα των Σπετσών. Θα δούμε, λοιπόν, την Πέμπτη αν η προσπάθεια του Στέφανου Κασσελακη για εσωκομματική ηρεμία θα επεκταθεί και στα κομματικά όργανα ή θα μείνει μόνο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στο κόκκινο η Ελλάδα λέει το Πανεπιστήμιο του Delft

Μελέτη από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft στην Ολλανδία, αναφέρει πως η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και μεταξύ των επιπτώσεών της θα είναι η άνοδο της στάθμης της θάλασσας και η κάλυψη μεγάλου τμήματος της γης από νερό. Εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την απώλεια βιοποικιλότητας και την κατοικησιμότητα του πλανήτη, αυτό θα έχει επίσης καταστροφικές συνέπειες στο ΑΕΠ παραθαλάσσιων περιοχών.

Στο χειρότερο σενάριο, η έρευνα υπολογίζει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου και μέση άνοδο της θάλασσας κατά 75 εκατοστά. Η Ιταλία θα είναι μία από τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο με απώλεια 4,43% του ΑΕΠ της. Εκτός όμως από την Ιταλία, οι ευρωπαϊκές περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο θα είναι στη Βαλτική Θάλασσα, στις βελγικές ακτές, στη δυτική Γαλλία και στην …Ελλάδα. Η οικονομική ζημία υπολογίζεται στα 872 δις. ευρώ.

Τι ψάχνουν οι Αυστριακοί στην Ελλάδα

Τον φιλόδοξο στόχο πωλήσεων άνω των 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 έχει θέσει η αυστριακή εταιρεία ANDRITZ AG, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της μηχανολογίας και μηχανικών εγκαταστάσεων. Τώρα θα πείτε τι μας ενδιαφέρει η αυστριακή εταιρεία. Μας ενδιαφέρει γιατί μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος έχει αναθέσει στην ANDRITZ AG την προμήθεια του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αμφιλοχία στην Κεντρική Ελλάδα. Το έργο είναι η μεγαλύτερη επένδυση αποθήκευσης ενέργειας με σύνδεση σε δίκτυο στην Ελλάδα ενώ θα παρέχει περίπου 816 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Η παραγγελία περιλαμβάνει μηχανική κατασκευή, επίβλεψη συναρμολόγησης και λειτουργία.

Επένδυση 70 εκατ. από Inter IKEA και FOURLIS στον Ασπρόπυργο

Η είδηση έγινε γνωστή χθες το απόγευμα. Και είναι πράγματι σημαντική διότι η Σουηδική ΙΚΕΑ αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα. Και τα 70 εκατ. ευρώ δεν τα λες και λίγα. Ο όμιλος Inter IKEA αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον όμιλο FOURLIS, για τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου διανομής προϊόντων, εμβαδού 50.000 τ.μ. Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί στον Ασπρόπυργο, θα εφοδιάζεται μέσω και του λιμανιού του Πειραιά και θα εξυπηρετεί τις αγορές της ανατολικής Μεσογείου, καλύπτοντας σε πρώτη φάση τις ανάγκες των καταστημάτων IKEA σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιορδανία, Ισραήλ και Κύπρο. Στόχος είναι μελλοντικά να υποστηρίζει κι άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 250.000 κυβικά μέτρα εμπορευμάτων θα εκφορτώνονται στον Πειραιά και στη συνέχεια θα επαναφορτώνονται για διανομή σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.