Οικονομία

Γιατί πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης εφοριακών

Γιατί πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης εφοριακών
Η υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας φέρνει στο προσκήνιο ξανά το πρόβλημα με τους ισχνούς ελέγχους περιουσιακής κατάστασης εφοριακών.

Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπηρετούν σήμερα 13.322 υπάλληλοι. Ωστόσο, ο επιχειρησιακός προγραμματισμός της ΑΑΔΕ προβλέπει για εφέτος τη διενέργεια μόλις 65 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης. Εκ των οποίων οι 25 σε προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων της ΑΑΔΕ και οι 40 έλεγχοι σε υπαλλήλους. Ο μικρός αυτός αριθμός ελέγχων περιουσιακής κατάστασης δεν επιτρέπει να εντοπίζονται περιπτώσεις όπως αυτή της Χαλκίδας.

Απλά να αναφέρουμε πως το 2014, βάσει μνημονιακής επιταγής, η τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε προχωρήσει σε 212 ελέγχους περιουσιακής κατάστασης διευθυντών, υποδιευθυντών, εποπτών και τμηματαρχών και υπαλλήλων εφοριών και ελεγκτικών κέντρων. Το 2015 οι έλεγχοι αυτοί αυξήθηκαν στους 223. Στη φορολογική διοίκηση εκείνες τις χρονιές εργάζονταν περί τους 11.500 υπαλλήλους.

Ξανά στη βάση Μνημονιακής επιταγής έως το Δεκέμβριο του 2015 είχε αξιολογηθεί το 92% των καταγγελιών που αφορούσαν σε εμπλοκή υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης σε υποθέσεις διαφθοράς και παράνομες πράξεις και διενεργήθηκαν έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης, εντοπισμού ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Αυτό που έχει ειδική αξία είναι πως οι περισσότεροι από τους εφοριακούς που μπήκαν στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών το 2014 και το 2015 έσπευσαν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις πόθεν έσχες σε βάθος δεκαετίας, για να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των δαπανών τους, αλλά και για να δικαιολογήσουν εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ.

Μπορεί η ΑΑΔΕ να έχει την τελευταία δεκαετία ψηφιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η επαφή των εφοριακών και τελωνειακών με τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις να μην είναι καθημερινή, όπως στο παρελθόν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως έχει εξαλείφει η διαφθορά και η συναλλαγή. Και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται οι μειωμένοι έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης εφοριακών.