Οικονομία

Τσακλόγλου για κοινωνικό μέρισμα: Ανοιχτό «παράθυρο» για στήριξη το Πάσχα

Τσακλόγλου για κοινωνικό μέρισμα: Ανοιχτό «παράθυρο» για στήριξη το Πάσχα Φωτογραφία: EUROKINISSI
«Δέσμευση της κυβέρνησης σημαντικό μέρος από το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα που υπερκαλύπτει τους στόχους που τίθενται κάθε χρονιά να επιστρέφεται στην κοινωνία» αναφέρει ο Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Αλλαγές αναμένονται για την Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μίας νέας στήριξης στις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση σημειώνοντας ότι αποτελεί σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης, σημαντικό μέρος από το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα που υπερκαλύπτει τους στόχους που τίθενται κάθε χρονιά να επιστρέφεται στην κοινωνία.

Παράλληλα ο υφυπουργός τόνισε την ανάγκη μα γίνει πιο αναλογική η Εισφορά Αλληλεγγύη Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και δημιουργήθηκε ως ανάχωμα του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στις πιέσεις της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού. Ο Υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι πράγματι υπάρχουν κάποια προβληματικά σημεία στη δομή της, τα οποία χρήζουν βελτίωσης.

Συγκεκριμένα η ΕΑΣ θα πρέπει να γίνει πιο αναλογική, διασφαλίζοντας ότι μετά την καταβολή της εισφοράς το ύψος της σύνταξης δεν θα πέφτει κάτω από το πλαφόν του κλιμακίου επί του οποίου επιβλήθηκε η εισφορά. Ωστόσο, είναι σημαντικό η όποια προσαρμογή και εξομάλυνση να γίνει με όσο το δυνατό πιο δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, προκειμένου να μη διαταραχθεί ούτε η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, αλλά ούτε και ο προϋπολογισμός του ΑΚΑΓΕ που αφορά σε χρήματα που προορίζονται για τη νέα γενιά.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου απάντησε σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» κ. Φραγκίσκος Παρασύρης με θέμα «Συντάξεις Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας».

Παίρνοντας τον λόγο ο Υφυπουργός διευκρίνισε τι αποτελεί «προσωπική διαφορά», υπογραμμίζοντας ότι αυτή προέκυψε για μερίδα συνταξιούχων, μετά την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επίπεδου. Αντιθέτως, οι νέοι συνταξιούχοι έλαβαν απευθείας μειωμένες τις συντάξεις τους βάσει του ίδιου νόμου.

Επομένως, βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.

Η «προσωπική διαφορά», εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών.

Ήδη, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, έχουν δοθεί δύο μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις, κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024, με εφαρμογή του μηχανισμού που συνδέει την αύξηση των συντάξεων με την αύξηση του ΑΕΠ και την εξέλιξη του τιμαρίθμου.

Σύμφωνα με στοιχεία του e-ΕΦΚΑ ο αριθμός των συντάξεων με προσωπική διαφορά μειώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2024 από περίπου 1.230.000 σε 770.000.

Κλείνοντας ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου τόνισε ότι αποτελεί σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης, σημαντικό μέρος από το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα που υπερκαλύπτει τους στόχους που τίθενται κάθε χρονιά να επιστρέφεται στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό τα προηγούμενα χρόνια δόθηκε:

  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων ύψους 250 ευρώ κατά το έτος 2021 

  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων δύο φορές εντός του 2022, το Πάσχα ύψους 200 ευρώ και τα Χριστούγεννα ύψους 250 ευρώ

  • Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, μεταξύ 200 και 300 ευρώ, το Πάσχα του 2023, σε συνταξιούχους του e - ΕΦΚΑ με προσωπική διαφορά 

  • Εφάπαξ ενίσχυση 150 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα του 2023

  • Καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, μεταξύ 100 και 200 ευρώ, στους συνταξιούχους του e - ΕΦΚΑ με προσωπική διαφορά

  • Αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφαλιστέας εργασίας

  • Μείωση στο 9% από 22% του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για φορολογητέο εισόδημα έως €10.000 αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα σε όλους συμπεριλαμβανομένων, προφανώς, και των συνταξιούχων

Κλείνοντας ο κος Τσακλόγλου επεσήμανε ότι όσο η οικονομία μας αναπτύσσεται και η είσπραξη φορολογικών εσόδων αυξάνεται τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα έχουμε να στηρίζουμε, όχι μόνο τους συνταξιούχους, αλλά το σύνολο του ευάλωτου πληθυσμού της χώρας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.