Market Maven

Οι νέες «hi-tech» επενδύσεις της Motor Oil, η SilentSeas και η «ξεχασμένη» επένδυση 1,5 δισ. ευρώ στην Λοκρίδα

Οι νέες «hi-tech» επενδύσεις της Motor Oil, η SilentSeas και η «ξεχασμένη» επένδυση 1,5 δισ. ευρώ στην Λοκρίδα

Hi-tech επενδύσεις από την Motor Oil

Συμμετοχές σε ξένες εταιρείες που διαθέτουν τεχνολογίες αιχμής απέκτησε η Motor Oil Hellas to 2023. Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη επένδυσε 1,5 εκατ. ευρώ στην βρετανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Open Cosmos Ltd, η οποία ειδικεύεται στη σχεδίαση, κατασκευή και λειτουργία διαστημικών αποστολών, αλλά και στην παροχή υψηλής ποιότητας δορυφορικών δεδομένων και πληροφοριών σε παγκόσμια κλίμακα.

Παράλληλα, επένδυσε 681.000 ευρώ στην βρετανική εταιρεία Zeelo, η οποία έχει αναπτύξει μια ψηφιακή πλατφόρμα λεωφορείων και προγράμματα διαχείρισης μεταφορών. Μια ακόμη επένδυση της Motor Oil ύψους 176.000 ευρώ έγινε στην βρετανική εταιρεία Eagle Genomics Limited, την οποία τρέχει η Ελληνίδα Victoria Kimonides, και η οποία αναπτύσσει ειδικό λογισμικό ανάλυσης μικροβιώματος. Τέλος, η Motor Oil επένδυσε 471.000 ευρώ σε ένα αμερικανικό venture capital fund που ονομάζεται Blue Bear Capital Partners III,LP και το οποίο επενδύει μεταξύ άλλων σε εταιρείες παραγωγής λογισμικού που παρέχουν λύσεις στη βιομηχανία της ενέργειας.

Η Eurobank και η Severdor Ltd

Στο τέταρτο τρίμηνο 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία της Eurobank με την Dimand για τη μεταβίβαση του νέου συγκροτήματος γραφείων της PwC στο Μαρούσι. Προ έτους η Eurobank είχε προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνου με την θυγατρικής της Dimand, την κυπριακή Arcela Investments Limited, για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της κυπριακής εταιρείας Severdor Ltd, έναντι τιμήματος 74,4 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία Severdor Ltd αποτελεί τη μοναδική μέτοχο της ελληνικής εταιρείας Insignio Μ.Α.Ε. η οποία είναι ιδιοκτήτρια του οικοπέδου επί της Λεωφόρου Κηφισίας 65 στο Μαρούσι, στο οποίο ήδη ανεγείρεται το υπερσύγχρονο συγκρότημα γραφείων συνολικής επιφάνειας 24.940 τ.μ. σε δύο κτηριακούς όγκους, που θα στεγάσει τα γραφεία της PwC. Βάσει των όρων της συμφωνίας η Eurobank προέβη σε προκαταβολή προς την πλευρά της Dimand συνολικού ποσού περίπου 22,3 εκατ. ευρώ. Η οριστική πώληση των μετοχών θα λάβει χώρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του συγκροτήματος γραφείων και την παράδοση αυτού προς χρήση στην PwC, κάτι που η Eurobank τοποθετεί προς το τέλος του 2024.

Η SilentSeas

Η SilentSeas είναι μια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων και παροχής συμβουλών που εστιάζει στο private equity. Ιδρυτής της είναι ο Νίκος Μαμάκος, ομογενής που έχει εργαστεί στη συμβουλευτική, την επενδυτική τραπεζική και στο private equity σε διεθνείς οργανισμούς όπως η KPGM και Lehman Brothers. Αναφερόμαστε στην SilentSeas, καθώς προ ημερών προσέφυγε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης κατά του δικηγόρου William M. Pinzler, κατηγορώντας τον για υπεξαίρεση κεφαλαίων που κρατούνται υπό μεσεγγύηση και για παραβίαση συμφωνίας μεσεγγύησης. Στο δικόγραφο η κατάχρηση των κεφαλαίων μεσεγγύησης προσδιορίζεται στα 899.000 δολάρια. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η έκβαση της δίκης, ωστόσο ο William M. Pinzler δεν είναι τυχαίος δικηγόρος και έχει πλούσια εμπειρία από ανάλογες προσφυγές.

Το Atalanti Hills

Η δικαστική προσφυγή της SilentSeas μας έδωσε την αφορμή να θυμηθούμε μια εμβληματική επένδυση στην οποία είχε εμπλακεί ο Νίκος Μαμάκος και η οποία έμεινε στα χαρτιά. Πρόκειται για την τουριστική ανάπτυξη Atalanti Hills, ένα μεγαλεπήβολο έργο προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ που θα αναπτυσσόταν στην ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδας από την βρετανική Europa Capital και την Prufrock Investment. Το έργο θα το ανέπτυσσε η θυγατρική της Lokris S.a.r.l., η Λοκρός Ανάπτυξη Ακινήτων Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας μετείχε επί σειρά ετών ο κ. Μαμάκος.

Το Atalanti Hills θα αναπτυσσόταν σε μια έκταση 12.500 στρεμμάτων, η οποία θα φιλοξενούσε αφενός υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις γκολφ, με 18 οπές, ανά γήπεδο γκολφ, αφετέρου τρεις τουριστικές εγκαταστάσεις, που θα ονομάζονταν «Βορράς», «Νότος» και «Ζέφυρος». Τα τρία αυτά ξενοδοχειακά συγκροτήματα θα ήταν 5 αστέρων με 2.990 κλίνες! Τελευταία φορά που το έργο απασχόλησε τη δημοσιότητα ήταν προ τετραετίας και έκτοτε η τύχη του αγνοείται…

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.