Life

Τσίπουρο: Ο θησαυρός της ελληνικής παράδοσης που απογειώνει τις γιορτές μας

Τσίπουρο: Ο θησαυρός της ελληνικής παράδοσης που απογειώνει τις γιορτές μας
Μονοποικιλιακό, αυθεντικό και γεμάτο αρώματα, μεταμορφώνει κάθε χειμωνιάτικη στιγμή σε μια μοναδική εμπειρία.

«Πάμε για ένα τσιπουράκι μετά τη δουλειά;». Αρκούν μόλις 7 λέξεις της Χρύσας στο τηλέφωνο, για να δώσουν άξαφνα νοστιμιά στο μουντό, χειμωνιάτικο απόγευμα. Είναι αυτές οι μικρές, αυθόρμητες προτάσεις που με φέρνουν κοντά με την παρέα μου, γεμίζουν το τραπέζι με λαχταριστούς μεζέδες και ζεσταίνουν τις καρδιές μας, ακόμα κι αν έξω το κρύο τρυπάει.

Λίγη ώρα μετά, με το πρώτο τσούγκρισμα, οι υποχρεώσεις και τα deadlines άξαφνα σβήνουν από το μυαλό μου και η διάθεσή μου αλλάζει… γέλια, κουβέντες που κυλάνε αβίαστα και η μοναδική γεύση του τσίπουρου με συνοδεύει. Ένα τσιπουράκι είναι αρκετό για να ξεχαστεί η κούραση της ημέρας και να ξεκινήσει η απόλαυση – αυθεντική και ζεστή, όπως ταιριάζει στον χειμώνα.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο αυτήν την εποχή που οι χαμηλές θερμοκρασίες έξω, με κάνουν να θέλω να έρθω πιο κοντά με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Κάπου ανάμεσα σε ιστορίες που έχουμε χιλιοπεί και τον ήχο των ποτηριών που τσουγκρίζουν, γεννιούνται οι πιο όμορφες βραδιές μας. Γιατί, όπως το τσίπουρο ζεσταίνει την ψυχή, έτσι και οι στιγμές με τους ανθρώπους μας γίνονται οι πιο αληθινές.

Χριστούγεννα με τσίπουρο και αγαπημένα πρόσωπα

Αυτές τις χειμωνιάτικες μέρες, από τα χριστουγεννιάτικα φώτα της πόλης, μέχρι τις νοσταλγικές μυρωδιές από τα ψημένα κάστανα, όλα φωνάζουν «βραδιές με την παρέα». Και αν κάτι είναι σταθερό σε αυτές τις γιορτινές μαζώξεις, είναι το αγαπημένο μας τσίπουρο.

Θυμάμαι πέρυσι παραμονή Χριστουγέννων, που είπαμε αντί για το κλασικό, επίσημο τραπέζι, να γιορτάσουμε με μεζεδάκια και τα αγαπημένα μας τραγούδια. Κι ήταν όντως από εκείνες τις βραδιές που δεν ήθελα να τελειώσουν. Τα αστεία έπεφταν βροχή, οι γεύσεις συνδυάζονταν τέλεια με το τσίπουρο και κάθε γουλιά είχε κάτι από τη γιορτινή μας διάθεση.

Το Δεκαράκι φέρνει το άρωμα της γιορτής στο ποτήρι μας

Φέτος, οι γιορτές για εμένα ξεκινούν νωρίτερα, αφού ήδη κανονίζω τις πρώτες μαζώξεις. Πρώτη στάση; Το αγαπημένο μας τσιπουράδικο στην Καισαριανή. Εκεί που τα τραπέζια γεμίζουν με τηγανιές, χωριάτικα λουκάνικα και μυρωδάτα κεφτεδάκια που συνοδεύουν τέλεια το αγαπημένο μας Δεκαράκι. Είναι ακριβώς η στιγμή εκείνη που σηκώνουμε το ποτήρι και νιώθω ότι δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για να είμαστε καλά.

Κι όσο πλησιάζουν οι γιορτινές ημέρες σκέφτομαι πώς το αγαπημένο μας απόσταγμα θα καταφέρει να ενώσει πάλι την παρέα γύρω από το τραπέζι, με την ποικιλία και τον πλούτο των γεύσεών του. Με τις τρεις μοναδικές του ποικιλίες, κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος.

IMG_4658_1_75f44.jpg

Το Δεκαράκι Μοσχάτο, για παράδειγμα, και προσωπικό μου αγαπημένο, είναι το απόλυτο highlight σε κάθε βραδιά με κρεατικούς μεζέδες. Η μυρωδιά του όταν ανοίγεις τη φιάλη γεμίζει τον χώρο και, μέχρι να προλάβω να πιώ την πρώτη γουλιά, όλοι έχουν ήδη πιάσει ένα ποτήρι. Είναι η ιδανική επιλογή για πικάντικους μεζέδες όπως λουκάνικα και τηγανιές, καθώς το άρωμα και η καθαρότητά του απογειώνουν τις γεύσεις και κάνουν κάθε μπουκιά ακόμα πιο απολαυστική.

Για τη Χρύσα, που θέλει κάτι πιο φίνο, το Δεκαράκι Μαλαγουζιά είναι η τέλεια επιλογή. Με τη δροσερή του γεύση και τα λεπτά, ανθικά αρώματα, είναι ο ιδανικός σύντροφος για πιάτα με θαλασσινά. Δεν θα ξεχάσω την τελευταία φορά που το συνδυάσαμε με μαριναρισμένα ψάρια και παραδοσιακές αλοιφές, κάθε γουλιά ήταν μια μικρή αποκάλυψη.

Και φυσικά, υπάρχει πάντα το Δεκαράκι Ροδίτης, που με τον μοναδικό του χαρακτήρα και τα φρουτώδη αρώματά του ταιριάζει εξαιρετικά με τα τηγανητά που φτιάχνει ο Νίκος. Όποια και αν είναι η επιλογή της παρέας, το Δεκαράκι έχει πάντα τον τρόπο να κάνει κάθε γιορτινή στιγμή αξέχαστη.

Από τον Τύρναβο στο ποτήρι: Μια εμπειρία γεμάτη αυθεντικότητα

Αυτό που κάνει όμως το Δεκαράκι πραγματικά ξεχωριστό για μένα είναι η φροντίδα στη λεπτομέρεια. Όντας το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο, προσλαμβάνει στο μέγιστο τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας και δικαιωματικά ορίζει την παράδοση και την ποιότητα. Από την πολλαπλή επαναπόσταξη αργά και καρτερικά, σε παραδοσιακούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, κάθε στάδιο είναι αφιερωμένο στη δημιουργία ενός αποστάγματος που δεν έχει μόνο χαρακτήρα αλλά και ψυχή.

Με κάθε γουλιά από το Δεκαράκι είναι σαν να νιώθω την τέχνη της απόσταξης να ξεδιπλώνεται, με τα αρώματα να με τυλίγουν και τη μακρά επίγευση να μου θυμίζει ότι η αυθεντικότητα και η ποιότητα είναι αποτέλεσμα υπομονής και δεξιοτεχνίας. Η παράδοση του Τυρνάβου, με το μοναδικό συνδυασμό εδάφους και μικροκλίματος, απογειώνει το αποτέλεσμα, χαρίζοντάς μας ένα τσίπουρο που κάθε φορά που το απολαμβάνω, νιώθω τη μαγεία του τόπου και της τέχνης.

LP2_6433_1_a4413.jpg

Γιορτές με χαρακτήρα και γεύση Δεκαράκι

Το Δεκαράκι έχει αυτή τη μαγική ικανότητα να κάνει κάθε μάζωξη ξεχωριστή. Είναι το τσίπουρο που δεν συνοδεύει απλά το φαγητό, αλλά ενώνει την παρέα και την οικογένεια και απογειώνει κάθε στιγμή.

Αυτές τις μέρες, λοιπόν, μην περιμένετε την τέλεια αφορμή. Φωνάξτε την παρέα και στρώστε τραπέζι! Ένα ποτήρι Δεκαράκι, ένας μεζές και οι γιορτές ξεκινούν. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, η χαρά είναι στις στιγμές που μοιραζόμαστε.

Καλές γιορτές, λοιπόν, και… γεια μας!