Διεθνή

Η Κίνα έχει διαλέξει πλευρά στην Ουκρανία: Το εμπόριο όπλων και οι «χάρες» που κρατούν «ζωντανό» τον Πούτιν

Η Κίνα έχει διαλέξει πλευρά στην Ουκρανία: Το εμπόριο όπλων και οι «χάρες» που κρατούν «ζωντανό» τον Πούτιν Φωτογραφία: Parker Song/POOL
Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την Κίνα πως προμηθεύει τον στρατό του Πούτιν με κρίσιμες τεχνολογίες για το μέτωπο στην Ουκρανία: «Τα περί ουδετερότητας δεν μας πείθουν»

Την ώρα που οι ΗΠΑ καταγγέλλουν πως η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να επιτύχει τους πολεμικούς της στόχους στην Ουκρανία, συνεχίζοντας να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Μόσχα, το Reuters φέρνει στη δημοσιότητα ντοκουμέντα απο τις «εξυπηρετήσεις» του Πεκίνου στο ρωσικό πλοίο Angara, που φέρεται να έχει μεταφέρει χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια με βορειοκορεατικά πυρομαχικά.

«Η ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι εντελώς ουδέτερη σε αυτή την περίπτωση, [και] στην πραγματικότητα επιλέγει πλευρά», σημείωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζούλιαν Σμιθ, μιλώντας στο Politico την Τρίτη. «Νομίζω ότι όταν η ΛΔΚ προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως ουδέτερο στη συγκεκριμένη σύρραξη, δεν πείθει κανέναν».

Η Σμιθ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν «όλο και περισσότερο υλική υποστήριξη» της Κίνας προς τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι ο αυτός ο εξοπλισμός - ο οποίος μπορεί να έχει τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές χρήσεις - έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο να επιτύχει η Μόσχα ορισμένους από τους κρίσιμους στόχους της εναντίον της Ουκρανίας.

«Αν δεν παρείχε το Πεκίνο αυτή τη στρατιωτική βοήθεια, η Ρωσία θα βρισκόταν σε πολύ διαφορετική κατάσταση και θα δυσκολευόταν να φέρεις εις πέρας κάποιες από αυτές τις επιθετικές πράξεις».

Σημειώνεται πως η Σμιθ προχώρησε στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν την επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο. Περιέγραψε, μάλιστα, αναλυτικά το είδος της υποστήριξης που παρέχει το Πεκίνο στη Μόσχα, σημειώνοντας πως πρόκειται για «εργαλειομηχανές (machine tools), τεχνολογίες UAV και νιτροκυτταρίνη - που χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για την παραγωγή πυρίτιδας για βλήματα πυροβολικού.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο και για τις δύο πλευρές, ενώ η μαζική παραγωγή νιτροκυτταρίνης από την Κίνα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Η Σμιθ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις πως η Κίνα παρέχει «επιθετικό» εξοπλισμό στη Ρωσία, αν και η τεχνολογία που παρέχεται στο Πεκίνο έχει χρήση τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, παίζοντας κομβικό ρόλο στον εφοδιασμό του στρατού του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αυτό που παρατηρούμε είναι μια συνεχή ροή εξαρτημάτων - διπλής χρήσης - που στην ουσία επιτρέπουν στη Ρωσία να φέρνει εις πέρας το απρόκλητο επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε η Σμιθ.

Σημειώνεται πως το Πεκίνο επιμένει ότι δεν είναι «μέρος» του πολέμου - κάνοντας λόγο για «κανονικές εμπορικές σχέσεις» της Κίνας με τη Ρωσία - ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Αγκυροβόλι σε ρωσικό πλοίο που μεταφέρει βορειοκορεάτικα πυρομαχικά

Το Reuters δημοσιεύει σήμερα Πέμπτη δορυφορικές εικόνες που δείχνουν πως η Κίνα παρέχει χώρο ελλιμενισμού για ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο που έχει τεθεί υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ - καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε μεταφορές όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία. 

Σημειώνεται πως το think tank Royal United Services Institute (RUSI) της Βρετανίας έχει δηλώσει ότι το ρωσικό πλοίο Angara, το οποίο από τον Αύγουστο του 2023 έχει μεταφέρει σε ρωσικά λιμάνια χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια που πιστεύεται ότι περιέχουν βορειοκορεατικά πυρομαχικά, έχει αγκυροβολήσει σε κινεζικό ναυπηγείο στην ανατολική επαρχία Ζετζιάνγκ από τον Φεβρουάριο.

Η παρουσία του πλοίου στο κινεζικό λιμάνι υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους καθώς προσπαθούν να ανακόψουν τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη προς τη Ρωσία.