Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση 270 ημερών για τον «θάνατο» του TikTok στις ΗΠΑ

Αντίστροφη μέτρηση 270 ημερών για τον «θάνατο» του TikTok στις ΗΠΑ Φωτογραφία: Pixabay
Η TikTok δεν πρόκειται να παραδώσει έυκολα τα όπλα, οι επόμενες κινήσεις μετά το ban των ΗΠΑ

Το νομοσχέδιο που πέρασε χθες από το αμερικανικό Κογκρέσο γυρνάει την κλεψύδρα στους ιδιοκτήτες της κινεζικής δημοφιλούς πλατφόρμας TikTok, καθώς - εφόσον υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν - ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση 270 ημερών για την πώληση ή την απαγόρευσή της στις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να παρατείνει την προθεσμία αυτή κατά 90 επιπλέον ημέρες - φθάνοντας τις 360 ημέρες-  εάν δει πρόοδο προς την κατεύθυνση της πώλησης. Αυτό θα μετατόπιζε την προθεσμία εντός της επόμενης προεδρικής θητείας, με τον Ντόναλντ Τραμπ... να καραδοκεί.

«Επί χρόνια επιτρέψαμε στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να ελέγχει μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στις ΗΠΑ και αυτό ήταν επικίνδυνα κοντόφθαλμο», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο πλέον υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος που συμμετέχει στην Επιτροπή Πληροφοριών.

«Η νέα νομοθεσία θα απαιτεί από την κινεζική ιδιοκτήτρια (του TikTok) να πουλήσει την εφαρμογή. Είναι μια καλή κίνηση για την Αμερική», εκτίμησε.

Δεν θα παραδοθεί αμαχητί η ByteDance

Η Tik Tok - που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance - πριν υπογραφεί ο νόμος δήλωνε ότι θα τον αμφισβητήσει δικαστικά. «Από τη στιγμή που το σχέδιο θα γίνει νόμος, θα προσφύγουμε στα δικαστήρια» έγραφε σε υπόμνημά του προς το προσωπικό της πλατφόρμας ο επικεφαλής δημόσιας πολιτικής της στις ΗΠΑ, Μάικλ Μπέκερμαν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, TikTok και ByteDance σχεδιάζουν να καταθέσουν αγωγές για να ακυρώσουν τον νόμο ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την εφαρμογή του.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι η Κίνα χρησιμοποιεί το TikTok ως εργαλείο προπαγάνδας και ότι υπάρχει κίνδυνος διαρροής προσωπικών δεδομένωντων αμερικανών χρηστών - ισχυρισμοί που Πεκίνο και ByteDance έχουν αποκρούσει.

Περίπλοκο ban

Η TiKTok ανέφερε ότι οι δημιουργοί περιεχομένου και οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για προβολή και πώληση υπηρεσιών και προϊόντων θα πληγούν οικονομικά.

«Η αμερικανική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πει ότι μια ξένη εταιρεία δεν μπορεί να δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ. Ωστόσο, είναι πιο δύσκολο όταν αυτή η ξένη επιχείρηση είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιούν οι χρήστες των ΗΠΑ για να επικοινωνούν μεταξύ τους», δήλωσε σε συνέντευξή του ο David Greene από το Electronic Frontier Foundation. «Προκύπτουν διαφορετικά νομικά ζητήματα», τόνισε.

Όταν η Μοντάνα ψήφισε νόμο το 2023 που θα έθετε εκτός νόμου το TikTok στην πολιτεία, η εταιρεία και μια ομάδα δημιουργών περιεχομένου υπέβαλαν ξεχωριστές αγωγές, υποστηρίζοντας ότι το κρατικό μέτρο παραβίαζε τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης σύμφωνα με την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Η TikTok είχε χρηματοδοτήσει την αγωγή των χρηστών, σύμφωνα με τους New York Times. Ο δικαστής που εξέτασε την υπόθεση μπλόκαρε την απαγόρευση, πριν καν τεθεί σε ισχύ.

Τι θα επιδιώξει η ByteDance

Η ByteDance βλέπει την εκποίηση του TikTok ως έσχατη λύση, σύμφωνα με το Bloomberg. Η μητρική εταιρεία της TikTok αναμένει ότι θα λάβει περιοριστική εντολή για την εφαρμογή του νόμου και στη συνέχεια θα διεξάγει μια νομική μάχη που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το νομοσχέδιο ορίζει προθεσμία εκχώρησης την 19η Ιανουαρίου - μία ημέρα πριν από την επόμενη προεδρική ορκωμοσία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο Μπάιντεν έχει τη δυνατότητα να παρατείνει την προθεσμία αυτή κατά 90 επιπλέον ημέρες, εάν δει πρόοδο προς την κατεύθυνση της πώλησης. Αυτό θα μετατόπιζε μια πιθανή απαγόρευση αρκετά μέσα στην επόμενη προεδρική θητεία.

Κατά της απαγόρευσης ο Τραμπ

Ο αντίπαλος του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ, τάχθηκε πρόσφατα κατά της απαγόρευσης του TikTok, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυετην ανταγωνιστική Meta Platforms Inc. - η οποία στο παρελθόν απέκλεισε τον Τραμπ από τις πλατφόρμες της.