Διεθνή

Βίντεο ντοκουμέντο από την Καλιφόρνια: Αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν 15χρονο κορίτσι - θύμα απαγωγής

Βίντεο ντοκουμέντο από την Καλιφόρνια: Αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν 15χρονο κορίτσι - θύμα απαγωγής Φωτογραφία: screenshot
Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η δημοσιοποίηση βίντεο που καταγράφει στιγμή που η αστυνομία της Καλιφόρνια πυροβολεί και σκοτώνει ένα 15χρονο κορίτσι το οποίο είχε πέσει θύμα απαγωγής από τον πατέρα του.

Τα πλάνα δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από αίτημα δημοσιογράφων, βάσει του νόμου περί δημόσιων αρχείων της Καλιφόρνιας.

Η κοπέλα πυροβολήθηκε την ώρα που έτρεχε προς το μέρος τους για βοήθεια. Στο βίντεο πάντως ακούγεται η φωνή μίας αστυνομικού να φωνάζει στους συναδέλφους της να σταματήσουν να πυροβολούν.

Από τη μεριά του, ο σερίφης της κομητείας Σαν Μπερναρντίνο, Σάνον Ντίκους, υποστήριξε πως κατά τη στιγμή των πυροβολισμών η 15χρονη, φαινόταν να τρέχει προς τους αστυνομικούς φορώντας «εξοπλισμό με όπλα», αλλά το υλικό τον διαψεύδει δείχνοντας ότι η κοπέλα δεν φαίνεται να φέρει κάποιον εξοπλισμό.

Το χρονικό της τραγωδίας

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, οι βοηθοί του σερίφη της κομητείας Σαν Μπερναρντίνο αναζητούσαν τη Σαβάνα Γκρατσιάνο, φοβούμενοι ότι είχε απαχθεί από τον πατέρα της Άντονι Γκρατσιάνο, αφού πρώτα είχε πυροβολήσει θανάσιμα τη μητέρα της την προηγούμενη ημέρα.

Η αστυνομία εγκλώβισε το όχημα του Άντονι Γκρατσιάνο στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου στη Χεσπέρια, 80 μίλια ανατολικά του Λος Άντζελες. Όταν η Σαβάνα βγήκε από το όχημα, οι βοηθοί του σερίφοι άνοιξαν πυρ και τη σκότωσαν. Το περιστατικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με πολλούς να διερωτώνται πώς οι αστυνομικοί κατέληξαν να σκοτώσουν την έφηβη κοπέλα που είχαν αναλάβει να σώσουν.

Η Αστυνομία της πολιτείας υποστήριξε ότι δεν ήταν σαφές εάν το κορίτσι πυροβολήθηκε από αστυνομικούς ή τον πατέρα της, προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν κατάλαβαν πως ήταν εκείνη αυτή που εξήλθε από το όχημα.

Για σχεδόν δύο χρόνια μάλιστα αρνούνταν να δώσουν στη δημοσιότητα υλικό από τους πυροβολισμούς.

Τα αποσπάσματα του βίντεο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, δείχνουν τους βοηθούς του σερίφη να πυροβολούν τη Σαβάνα καθώς εκείνη ακολουθούσε τις οδηγίες τους να κινηθεί προς το μέρος τους.

{https://www.youtube.com/watch?v=JKfJLMKyd4I&t=23s&ab_channel=GuardianNews}