Διεθνή

Εκλογές στην Τουρκία: Γιατί οι Τούρκοι «ψηφίζουν» Ερντογάν και γιατί προτιμούν την οικονομική πολιτική του

Εκλογές στην Τουρκία: Γιατί οι Τούρκοι «ψηφίζουν» Ερντογάν και γιατί προτιμούν την οικονομική πολιτική του Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Οι δεύτερες εκλογές στην Τουρκία διεξάγονται αυτή τη στιγμής χωρίς κανένα πρόβλημα, με τον Ερντογάν να φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής και θα παραμείνει για τρίτη συνεχόμενη δεκαετία στην προεδρία της χώρας.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί, και οι περίπου 60 εκατ. ψηφοφόροι της Τουρκίας (η διασπορά έχει ψηφίσει ήδη) καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα οράματα που πρόβαλαν οι υποψήφιοι ως τις 17:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας).

Το 49,5% των ψήφων που εξασφάλισε ο κ. Ερντογάν, ο άλλοτε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, πάνω απ’ όλα πιστός μουσουλμάνος, στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου πιστοποίησε αν μη τι άλλο την ευρεία υποστήριξη της οποίας χαίρει –παρά τον ουρανομήκη πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής ευρύτερα, παρά τις ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της φοβερής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου– από πλευράς της συντηρητικής πλειοψηφίας.

Γιατί ο λαός της Τουρκίας προτιμά την οικονομική πολιτική του Ερντογάν

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη μίλησε στο mega για τις τουρκικές εκλογές κι ανέλυσε πώς θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Το κύριο ζήτημα είναι η Οικονομία κι όλοι φοβούνται την επόμενη μέρα. Πραγματικά, κόσμος δεν ξέρει αν θα έχει πρόσβαση στα χρήματά του για λίγο καιρό. Μπορεί ο λαός να κατηγορεί από την μία την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική, από την άλλη θα προτιμούσαν σε ό, τι αφορά τα θέματα οικονομίας να νικήσει ο Ερντογάν, γιατί έχει ένα έτοιμο κυβερνητικό σχήμα»

Στην συνέχεια ο καθηγητής ανέφερε ποιο είναι το άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία της Τουρκίας, αυτό της εθνικιστικής ρητορικής.

Ειδικότερα ανέφερε: «Στο ζήτημα της εθνικιστικής ρητορικής έχει προσθέσει ο κ. Κιλιτσντάρογλου το θέμα της μετανάστευσης.

Και εκεί πέρα όμως, που είναι το ενδιαφέρον στοιχείο, άλλο είναι η εθνικιστική ρητορική, που σημαίνει ότι οι σύμμαχοι του κ. Κιλιτσντάρογλου – το φιλοκουρδικό κόμμα εκπροσωπεί ένα 10% του εκλογικού σώματος – είναι κατά της εθνικιστικής ρητορικής, από την άλλη συμφωνούν με την ρητορική κατά των μεταναστών, γιατί θεωρούν ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τους μετανάστες».

Στην συνέχεια ο κ. Τριανταφύλλου εκτίμησε ότι μάλλον ο Ερντογάν οδεύει προς την νίκη και επίσης ανέφερε ότι η στάση της Δύσης απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν συνέφερε στην συσπείρωση των ψηφοφόρων του.