Διεθνή

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Λιβύη: Aπειλεί με διπλωματικά μέτρα μετά την «παγίδα» στον Νίκο Δένδια

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Λιβύη: Aπειλεί με διπλωματικά μέτρα μετά την «παγίδα» στον Νίκο Δένδια Φωτογραφία: Τwitter
Με μία σειρά από tweets του ΥΠΕΞ της Λιβύης παρουσιάζει με παραπλανητικό τρόπο τα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Μετά την πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών «τραβάει το σκοινί» υπογραμμίζοντας ότι «θα λάβει διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του κράτους της Λιβύης».

«Το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του Κράτους της Λιβύης», αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στα tweets του λιβυκού ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λίβυη, καθώς η κυβέρνηση Ντμπέιμπα επιχείρησε να «παγιδεύσει» τον Έλληνα υπουργό κατά την άφιξή του στην Τρίπολη.

Πιο συγκεκριμένα, λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωσή του για τη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξει αποβίβαση - καθώς στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, που είχε συνυπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Σημειώνεται πως αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του Νίκου Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωσαν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

NETWORK