Ελλάδα

Έκρηξη στην Κηφισιά- Πρόεδρος Πνευμονολόγων: Τοξική η ατμόσφαιρα, τι πρέπει να προσέξουμε

Έκρηξη στην Κηφισιά- Πρόεδρος Πνευμονολόγων: Τοξική η ατμόσφαιρα, τι πρέπει να προσέξουμε Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ποιοι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της φωτιάς στη Νέα Κηφισιά, τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν.

Προσοχή, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, εφιστά η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων, Σταματούλα Τσικρικά, αναφορικά με την έκρηξη και τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο στη Νέα Κηφισιά.

«Oι εικόνες που βλέπουμε είναι εντυπωσιακές και κυρίως αποπνικτικές και τοξικές για την ατμόσφαιρα», επεσήμανε η Σταματούλα Τσικρικά, μιλώντας στο ertnews.

«Πολύ σημαντικό είναι αυτές τις ώρες όπου υπάρχει έντονη καύση, αφού σίγουρα η φωτιά οφείλεται σε καύσεις ανόργανων και οργανικών χημικών ουσιών, οι πολίτες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον εσωτερικό αέρα των σπιτιών καθαρό, με τη χρήση κλιματισμού, που κυρίως να διαθέτει ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα και φίλτρα», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έκρηξη στη Νέα Κηφισιά εστάλη μήνυμα στους πολίτες μέσω του 112, που τους καλούσε να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

«Τα παράθυρα και οι πόρτες να είναι κλειστά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις τώρα, ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, Τα μικρά παιδιά δεν είναι ώρα τώρα να βγουν να παίξουν στην παιδική χαρά, ούτε οι ηλικιωμένοι, οι θηλάζουσες και οι έγκυες. Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα τα οποία δρουν αυτή τη στιγμή στο πεδίο – γιατί μην ξεχνάμε ότι εκτός από τους πυροσβέστες που πολλές φορές έχουν και τους ειδικούς εξοπλισμούς – οι υπόλοιποι, ακόμη και οι δημοσιογράφοι είναι και αυτοί στο πεδίο και εκτίθενται θα πρέπει να φορούν τη μάσκα της υψηλής προστασίας. Δεν προστατεύει η απλή, χειρουργική μάσκα», υπογράμμισε η Σταματούλα Τσικρικά.

Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων επεσήμανε τι πρέπει να προσέξουν και οι οδηγοί που κινούνται στην περιοχή όπου καίει η φωτιά.

Το κλιματιστικό του οχήματος πρέπει να είναι ρυθμισμένο στην ανακύκλωση αέρα, υπογράμμισε. «Κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου. Να έχουμε νερό κοντά μας. Αν υπάρχει λόγος να κινούμαστε σε αυτές τις περιοχές, να υπάρχει νερό, να βρέχουμε λίγο τα μάτια και τη μύτη μας γιατί είναι σημαντικό αν έρθουμε σε έκθεση».

Παράλληλα, επεσήμανε ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα. «Αν αισθανθούμε συμπτώματα όπως είναι πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, έντονο βήχα ή ταχυκαρδία, ζάλη, κόπωση, αμέσως να επικοινωνήσουμε με γιατρό», υπογράμμισε.