Ελλάδα

Στα Τρίκαλα το πρώτο Κέντρο Επιτήρησης Έξυπνης πόλης στην Ελλάδα

Στα Τρίκαλα το πρώτο Κέντρο Επιτήρησης Έξυπνης πόλης στην Ελλάδα Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πρώτο Κέντρο Επιτήρησης Έξυπνης πόλης στην Ελλάδα αποτελούμενο από ειδικά καταρτισμένα στελέχη, τα οποία ονομάζονται Datagers, έχουν συστήσει και λειτουργούν η DOTSOFT AE και η e-trikala AE.

Το Κέντρο Λειτουργίας Έξυπνης πόλης αποτελεί τον εγκέφαλο μιας σύγχρονης και ψηφιακής πόλης, ενσωματώνοντας και διασυνδέοντας πληροφορίες και διαδικασίες από διαφορετικά συστήματα. Το Κέντρο βρίσκεται και λειτουργεί στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του δήμου Τρικκαίων «GiSeMi HUB».

Οι Datagers είναι οι ειδικοί data experts που κάνουν την έξυπνη πόλη να λειτουργεί αποδοτικά. Είναι οι data managers. Οι Datagers είναι οι πρώτοι στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια που προσφέρουν υπηρεσίες λειτουργίες εφαρμογών ειδικά για έξυπνες πόλεις.

Η DOTSOFT AE ξεκίνησε την ανάπτυξη της δικής της πλατφόρμας διαχείρισης και αξιοποίησης δεδομένων έξυπνης πόλης το 2015 και σήμερα πάνω από σαράντα (40) ελληνικές πόλεις την αξιοποιούν καθημερινά. Το όραμα, όπως γίνεται γνωστό, από τα πρώτα βήματα ήταν η ανάπτυξη μιας λύσης βασισμένης σε σύγχρονες τεχνολογίες που θα λειτουργούσε στο ιδιαίτερο περιβάλλον των Ελληνικών δήμων γνωρίζοντας τις δυσκολίες αυτών των οργανισμών.

Σήμερα έχει εγκαταστήσει περισσότερες από σαράντα (40) «ζωντανές» εφαρμογές και παραγωγικά έργα με την πλατφόρμα SmartisCity, προτείνοντας εξειδικευμένες εφαρμογές έξυπνης πόλης οι οποίες θα βελτιώσουν την λειτουργία της πόλης, αλλά και την ποιότητα ζωής των δημοτών και των επισκεπτών.

Οι προσφερόμενες Υπηρεσίες του Κέντρου Λειτουργίας Έξυπνης πόλης, είναι η απομακρυσμένη λειτουργία των Εφαρμογών Έξυπνης πόλης του δήμου από ένα σημείο με τεχνική υποστήριξη από εξειδικευμένη ομάδα, χωρίς προσωπικό του δήμου. Ακόμα στις προσφερόμενες υπηρεσίες είναι η παρακολούθηση των δεδομένων [ανάλυση, ανασκόπηση, αναφορές] των εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο μέσα. Όπως και η διαχείριση ειδοποιήσεων (alerts) έκτακτης ανάγκης από συμβάντα των εφαρμογών. Παράλληλα λειτουργεί και γραφείο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για επικοινωνία με τους δημότες.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της e-trikala Οδυσσέας Ράπτης για τον Κόμβο Καινοτομίας τονίζει πως ο Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του δήμου Τρικκαίων «GiSeMi HUB», αποτελεί μία κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων και της e-Trikala A.E., που σαν στόχο έχει την ανάδειξη νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, οι οποίες δίνουν λύσεις στις προκλήσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις.

Ειδικότερα, έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν ομάδες νέων ανθρώπων που έχουν μία καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και θέλουν να την εξελίξουν σε startup, startups που θέλουν να βελτιώσουν τις επιχειρησιακές τους λειτουργίες, καθώς και εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν ή να διαφοροποιήσουν τη δραστηριότητά τους.

Παράλληλα, το GiSeMi HUB αποτελεί τον επιταχυντή διάχυσης της τεχνογνωσίας που παράγεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ερευνητικά κέντρα/ινστιτούτα και τους παραγωγικούς φορείς, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός νέου πόλου ανάπτυξης διαπεριφερειακής εμβέλειας.