Υγεία

Ξεκινά η δωρεάν χορήγηση του self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

PEXELS PEXELS
Ποιες ηλικίες αφορά, πώς θα χορηγείται. Διαθέσιμα από τον Ιούνιο θα είναι τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Ξεκινά από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, η δωρεάν χορήγηση του selftest, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το συγκεκριμένο ειδικό τεστ, θα ανιχνεύει την παρουσία του αίματος στα κόπρανα. Θα χορηγείται δε δωρεάν, σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50-70 ετών, οι οποίοι μάλιστα θα ειδοποιούνται με sms.

Σε συνδυασμό με ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, το τεστ θα «δείχνει» ποιοι πολίτες πρέπει να παραπεμφθούν για διαγνωστική κολονοσκόπηση.

Διαθέσιμα τον Ιούνιο τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Διαθέσιμα από τον Ιούνιο θα είναι τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για ένα ειδικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα. Το συγκεκριμένο self test θα χορηγείται δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν προληπτικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας και θα δίνεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας ηλικίας 50 έως 70 ετών, οι οποίοι θα ειδοποιούνται με sms όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Τέσσερα πρώιμα σημάδια που προειδοποιούν

Ερευνα φέρνει στο φως τα τέσσερα πιο κρίσιμα προειδοποιητικά σημάδια που μαρτυρούν πιθανή νόσηση από τη συγκεκριμένη νόσο, δημιουργώντας έτσι μία… ταχεία οδό προς τη διάγνωση και τη θεραπεία χωρίς καθυστερήσεις που κοστίζουν.

Τα τέσσερα συμπτώματα (κοιλιακός πόνος, αιμορραγία από το ορθό, διάρροια και σιδηροπενική αναιμία) εντοπίστηκαν σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν έως και δύο χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Από τα στοιχεία, δε, της ίδιας μελέτης προκύπτει ότι στο περίπου 19% των ατόμων με πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν μεταξύ τριών μηνών έως και δύο ετών πριν από τη διάγνωση. Ωστόσο, περίπου το 49% παρατήρησε το πρώτο σύμπτωμα εντός τριών μηνών πριν από τη διάγνωση.

Επιπλέον, τα άτομα που εμφάνιζαν ένα σύμπτωμα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με τον συγκεκριμένο καρκίνο, ενώ εάν εκδήλωναν δύο συμπτώματα ο κίνδυνος αυξανόταν περισσότερες από 3,5 φορές. Επιπλέον, τα άτομα που εμφάνιζαν τρία ή περισσότερα συμπτώματα διέτρεχαν 6,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ότι η αιμορραγία από το ορθό και η σιδηροπενική αναιμία είναι τα πλέον ανησυχητικά σημάδια, συνεπακόλουθα εκείνοι που τα βιώνουν δεν θα πρέπει να αφήνουν τον χρόνο να περνάει αλλά να επισκεφτούν αμέσως γιατρό.