Τεχνολογία

Η Ελλάδα υπέβαλε πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα AI Factory της ΕΕ

Η Ελλάδα υπέβαλε πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα AI Factory της ΕΕ
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εφαρμογών, λύσεων, και προτάσεων για την υιοθέτηση της ΑΙ από καινοτόμες start ups, κρατικές υπηρεσίες και ακαδημαϊκά ιδρύματα

Οι πρώτες 7 προτάσεις για το πρόγραμμα AI Factory (εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης) έχουν πλέον υποβληθεί στο πλαίσιο του κανονισμού European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU). Αυτά τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης θα δημιουργήσουν ένα ακμάζον ευρωπαϊκό οικοσύστημα για την εκπαίδευση προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και την ανάπτυξη AI λύσεων. Θα οικοδομηθούν γύρω από το παγκόσμιας κλάσης δίκτυο ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών υψηλής απόδοσης (European High-Performance Computing, HPC) της ΕΕ και θα συγκεντρώνουν τα βασικά συστατικά για την επιτυχία στην τεχνητή νοημοσύνη: υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντο. Τα εργοστάσια AI θα αυξήσουν σημαντικά την υπολογιστική ισχύ στην Ευρώπη και θα είναι διασυνδεδεμένα και διαθέσιμα σε διάφορους ευρωπαίους χρήστες, όπως νεοφυείς επιχειρήσεις, βιομηχανία και ερευνητές.

Οι 7 προτάσεις υποβλήθηκαν συνολικά από 15 κράτη μέλη, ενώ δύο συνδεδεμένα συμμετέχοντα κράτη δείχνουν πολύ έντονο ενδιαφέρον για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία. Προτάσεις για την κατασκευή ενός εργοστασίου AI υποβλήθηκαν από τη Φινλανδία (μαζί με τη συμμετοχή της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Νορβηγίας και της Πολωνίας), από το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ιταλία (μαζί με τη συμμετοχή της Αυστρίας και της Σλοβενίας) και την Ελλάδα. Επιπλέον, η Ισπανία έχει ετοιμάσει πρόταση με τη συμμετοχή της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας, η οποία αναμένεται άμεσα. Οι υποβληθείσες προτάσεις θα αξιολογηθούν πλέον από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων και τα αποτελέσματα των πρώτων επιλεγμένων AI Factories θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο του 2024.

Εκτός από τις παραπάνω προτάσεις, η Κύπρος και η Σλοβενία έχουν υποβάλει επιστολές ενδιαφέροντος είτε για ένταξη είτε για δημιουργία ενός εργοστασίου AI σε μεταγενέστερο στάδιο. Η επόμενη καταληκτική ημερομηνία για τις επόμενες προτάσεις είναι η 1η Φεβρουαρίου 2025.

Την υποψηφιότητα της Ελλάδας σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος έγραψε συγκεκριμένα: «H πολιτική της Ελλάδας για τη μετάβαση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν είναι μόνο θεωρητική. Η χώρα είναι μία από τις 7 που κατέθεσαν ήδη τις αιτήσεις τους για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα AI Factory της ΕΕ, που συνιστά την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εφαρμογών, λύσεων, και προτάσεων για την υιοθέτηση της ΑΙ από καινοτόμες start ups, Κρατικές υπηρεσίες, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Συγχαρητήρια στην ομάδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής ΑΙ, στο ΕΔΥΤΕ, τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και τους καθηγητές που δούλεψαν εδώ και καιρό για το επιτυχές πρώτο βήμα!».