Πολιτική

Τι λέει η Νέα Δημοκρατία μετά την ψυχρολουσία του exit poll

Τι λέει η Νέα Δημοκρατία μετά την ψυχρολουσία του exit poll
Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ βρίσκεται, με βάση την εικόνα του exit poll, αισθητά κάτω από τον πήχη του 33% που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ευρωεκλογές, γαλάζια στελέχη μιλούν για σαφή «πολιτική νίκη» της ΝΔ, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι υπάρχει και ξεκάθαρο μήνυμα των ψηφοφόρων ότι έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την πρώτη γαλάζια εκτίμηση ακόμη και στο δυσμενέστερο για το κυβερνών κόμμα σενάριο του exit poll- με την ΝΔ δηλαδή στο 28% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 18%- η διαφορά των 10 μονάδων από το δεύτερο κόμμα είναι πολύ σημαντική , η μεγαλύτερη- όπως λένε- σε εύρος στην ιστορία των ευρωεκλογών και υπενθυμίζουν ότι η διαφορά του 2019 ήταν στις 9,4 μονάδες.

Στην Πειραιώς εκτιμούν πως ένα αποτέλεσμα σαν αυτό που αποτυπώνεται στο exit poll, θα σημαίνει πως οι πολίτες εξακολουθούν "να δείχνουν εμπιστοσύνη στη ΝΔ" καθώς δεν διαφαίνεται ισχυρή δυναμική στο δεύτερο κόμμα, αλλά δείχνουν ταυτόχρονα με την στάση τους ότι έχουν απαιτήσεις να τρέξει η κυβέρνηση πιο γρήγορα, να διορθώσει λάθη και αστοχίες.

Στην πραγματικότητα πάντως θα έχει μεγάλη πολιτική σημασία εάν το τελικό ποσοστό για το κυβερνών κόμμα θα έχει «3» μπροστά.

Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να επιχειρηματολογεί περί «πολιτικής νίκης» λόγω μεγάλης διαφοράς από το δεύτερο κόμμα, αλλά και να στηρίζει την άποψη περί εμπιστοσύνης των πολιτών, την στιγμή που η ΝΔ θα έχει απωλέσει άνω των 11 μονάδων σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 και πάνω από τρεις μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, σε κάθε περίπτωση η ΝΔ πρέπει να ακούσει με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών και να ανταποκριθεί στα αιτήματα και τις προσδοκίες τους.

Στην Πειραιώς τονίζουν πάντως ότι πρέπει να αναμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα, ενώ προσθέτουν πως είναι βέβαιο ότι αποτελεί μείζον ζήτημα η υψηλή αποχή.