Πολιτική

Πόθεν έσχες: Η απάντηση Κασσελάκη για το εισόδημα των 2 εκατ. και η «παρατυπία που δεν επηρέασε κανέναν»

Πόθεν έσχες: Η απάντηση Κασσελάκη για το εισόδημα των 2 εκατ. και η «παρατυπία που δεν επηρέασε κανέναν» Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Νέες απαντήσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη για τις εταιρείες στο εξωτερικό, το εισόδημα και το Πόθεν Έσχες.

Για το εισόδημα, τα δάνεια και τις εταιρείες που είχε στο εξωτερικό τοποθετήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά τα ερωτήματα που προέκυψαν από τη δημοσιοποίηση της περιουσιακής κατάστασής του.

«Τα δούλεψα, έχω πετύχει, αυτά έχω. Μπορεί να μην αρέσει σε μερικούς», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, το εισόδημά του από μισθωτές υπηρεσίες και αμοιβές ανήλθε σε 1.995.771,52 δολάρια το 2023, ενώ άλλα 71.367,48 δολάρια προήλθαν από ακίνητα.

Όταν ρωτήθηκε από πού προήλθε το εισόδημά του- πλην των ακινήτων- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Ήταν η αμοιβή μου, ο μισθός, το μπόνους, για τα 50 εκατομμύρια κέρδος που έβγαλα στους επενδυτές μου το 2022».

Το έγγραφο που δημοσιοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει ότι οι δανειακές υποχρεώσεις και οι οφειλές του ανέρχονται σε 1.831.800,78 δολάρια. «Ένα δάνειο είναι υποθήκη στο σπίτι μας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, το οποίο εξυπηρετείται από τα μισθώματα αυτού του σπιτιού. Σε αυτά τα χρέη υπάρχει και ένα φοιτητικό δάνειο του συζύγου μου, 150.000 δολάρια», δήλωσε για το θέμα.

Σε ερώτηση από πού προήλθαν τα χρήματα για το ακίνητο που αγόρασε στην Αθήνα, έναντι 1.800.000 ευρώ κατά δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Από τα δεδουλευμένα μου». Όταν κλήθηκε να απαντήσει αν προήλθαν από την αμοιβή 2 εκατ. στην οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα, είπε «προφανώς».

Κασσελάκης: «Είχα μια παρατυπία, δεν επηρέασε κανέναν»

Μετά τη δημοσιοποίηση της περιουσιακής του κατάστασης, η κυβέρνηση σχολίασε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης παραδέχθηκε ποινικά αδικήματα, επειδή διατηρούσε εταιρείες στο εξωτερικό για μήνες μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχα μία παρατυπία επειδή ως απόδημος που σε εθελοντική βάση…», είπε αρχικά. Όταν του επισημάνθηκε ότι πρόκειται για νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Δεν είναι ένας νόμος που έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει εφόσον η ΝΔ αποφάσισε να βάλει απόδημους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πέντε χρόνια κυβερνάει η ΝΔ, γιατί δεν άλλαξε αυτόν τον νόμο, θέλει μόνο τους ψήφους των απόδημων; Αυτός ο νόμος δεν έγινε για να μην μπορεί ένας απόδημος να φέρει “άσπρα” στην Ελλάδα, αλλά για να μην μπορούν πολιτικοί να βγάζουν “μαύρα” στο εξωτερικό».

Στη συνέχεια δήλωσε ότι είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που «στη χώρα της ατιμωρησίας παραδέχεται την παρατυπία του» και συμπλήρωσε ότι αυτή «δεν επηρέασε κανέναν στην Ελλάδα» και «κανέναν στην πολιτική».

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε ξανά βέλη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την περιουσιακή κατάστασή του και τον κάλεσε να δημοσιοποιήσει πριν από τις ευρωεκλογές 2024 το πόθεν έσχες του. «Έχουν γίνει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να ξέρουμε το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού», συμπλήρωσε και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «έλλειψη ενσυναίσθησης».

{https://www.facebook.com/100093770103899/videos/434368079452954/}