Πολιτική

Πόθεν Έσχες Κασσελάκη: Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις

Πόθεν Έσχες Κασσελάκη: Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις
Το πόθεν έσχες Κασσελάκη και τα νέα μεγάλα κενά που δημιουργήθηκαν.

Αν ο Στέφανος Κασσελάκης επιδίωκε με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη να κάνει το breakthrough στην προεκλογική εκστρατεία του, μάλλον δεν τα κατάφερε. Για την ακρίβεια, η πολυανεμενόμενη ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερα ερωτήματα δημιούργησε παρά απαντήσεις έδωσε.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν τα ερωτήματα που γεννήθηκαν σήμερα θα βλάψουν την εκλογική προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλλά μάλλον δύσκολα μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι μπορεί να ωφεληθεί ένας πολιτικός αρχηγός προκαλώντας ερωτήματα για τα οικονομικά του έξι μόλις μέρες πριν τις εκλογές.

Η δημοσιότητα

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε την αυτοκριτική του για την υπέρμετρη προβολή της προσωπικής ζωής και του χλιδάτου τρόπου ζωής του.

Δήλωσε στους συγκεντρωμένους οπαδούς του ότι δεν ήταν η πρόθεση του να κάνει επίδειξη πλούτου. Πάντοτε είναι καλοδεχούμενη η αυτοκριτική των πολιτικών όταν κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Αλλά έπρεπε να φτάσουμε στα παρά πέντε των εκλογών για να πει ο κ. Κασσελάκης το αυτονόητο; Γιατί του πήρε τόσο χρόνο να καταλάβει ότι τα προοδευτικά κόμματα εκφράζουν τους μη προνομιούχους Έλληνες κι επομένως οι ηγεσίες τους δεν μπορούν να επιδεικνύουν έναν τρόπο ζωής που προσιδιάζει στο διεθνές τζετ σετ; Γιατί του πήρε τόσο χρόνο να καταλάβει ότι δεν μπορεί ο αρχηγός ενός προοδευτικού κόμματος να επιδεικνύει στην τηλεόραση το νέο σπίτι του ενός εκατομμυρίου όταν η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από μια πρωτοφανή στεγαστική κρίση; 

Εύλογη δεν είναι η υποψία ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ειλικρινή αυτοκριτική αλλά με επιχείρηση συμμόρφωσης με τα ευρήματα των focus group;

Το Πόθεν Έσχες

Η δεύτερη και πιο σημαντική δέσμη ερωτημάτων έχει να κάνει με το περίφημο Πόθεν Έσχες του κ. Κασσελάκη. Κατ’ αρχάς, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο κ. Κασσελάκης δεν παρουσίαζε τόσο καιρό το Πόθεν Έσχες του για να μη σέρνεται αυτή η ιστορία και κερδίζει πόντους η Νέα Δημοκρατία. Η κατάθεση του Πόθεν Έσχες δεν είναι μόνο μια τυπική απαίτηση του νόμου, αλλά μια χειρονομία διαφάνειας του πολιτικού απέναντι στους πολίτες. Γιατί να φτάσουμε στο παρά πέντε των εκλογών για να κάνει ο κ. Κασσελάκης μια κίνηση που θα μπορούσε να είχε κάνει εξαρχής;

Αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι ο κ. Κασσελάκης δεν παρουσίασε πραγματικό Πόθεν Έσχες. Επέδειξε στη γιγαντοοθόνη ένα έγγραφο με αναφορές στα περιουσιακά στοιχεία του. Δεν πρόκειται περί επίσημου εγγράφου των αμερικανικών φορολογικών Αρχών. Ούτε είναι το τυπικό έγγραφο του ελληνικού Πόθεν Έσχες. Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης στην ομιλία του παραδέχτηκε ότι δεν έχει συγκεντρώσει ακόμα τα αναγκαία αποδεικτικά έγγραφα από τις αμερικανικές Αρχές. Παραδέχτηκε επίσης ότι είχε διατηρήσει στην ιδιοκτησία του εταιρίες που είχαν έδρα στο εξωτερικό, ενώ είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποτελεί ρητή παραβίαση του νόμου για τη διαφάνεια του πολιτικού χρήματος που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης δεν αναφέρθηκε σε ποιους μεταβίβασε τις εταιρείες του για να δώσει μια και καλή τέλος στους ψιθύρους περί εικονικών μεταβιβάσεων.

Γιατί λοιπόν ο κ. Κασσελάκης δεν παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη κανονικό Πόθεν Έσχες; Γιατί δεν έχει μαζέψει τόσους μήνες όλα τα αναγκαία αποδεικτικά έγγραφα; Γιατί δεν λέει σε ποιους μεταβίβασε τις εταιρείες του;
Πολλά τα ερωτήματα που δημιουργούνται παραμονές εκλογών.