Πολιτική

Δένδιας: Ποιοι θα αναλάβουν το «τιμόνι» του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας

Δένδιας: Ποιοι θα αναλάβουν το «τιμόνι» του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας Φωτογραφία: intime
Τους επικεφαλής του νέου Κέντρου Ελληνικής Αμυντικής Καινοτομίας, την ίδρυση του οποίου προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ψηφίζεται σήμερα, γνωστοποίησε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Άμυνας, ανακοίνωσε πως πρόεδρος του Κέντρου θα οριστεί ο απόστρατος Ναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, γενικός διευθυντής εξοπλισμών ο εν ενεργεία Υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας και γενικός διευθυντής καινοτομίας ο υποστρατηγός Γεώργιος Πανούσης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εμφανίστηκε σύμφωνος με τη λογοδοσία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) στην επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, αποδεχόμενος το σχετικό αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε ετήσια βάση ώστε «να γίνεται μία ενημέρωση επί των καινοτόμων προγραμμάτων και από κει και πέρα ο έλεγχος ασκείται, διά του ΓΕΕΘΑ και όχι από εξωγενές όργανο».

Όπως σημείωσε, υπάρχουν δύο εσωτερικά ελεγκτικά όργανα και εσωτερική επιτροπή έλεγχο και διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων του υπουργείου, προσθέτοντας πως «είμαι εξαιρετικά προσεκτικός στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος έστω και αν εδώ δεν μιλάμε για τα μεγάλα ποσά που είναι τα γενικά εξοπλιστικά προγράμματα».

«Εάν δείτε τους προϋπολογισμούς των αρχικών προγραμμάτων, μιλάμε για λίγα εκατομμύρια. Δεν είναι λίγα χρήματα είναι χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με μεγάλο σεβασμό. Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της μυστικότητας και της τήρησης του απορρήτου», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απέρριψε το αίτημα να υπάρξει ακρόαση της προτεινόμενης διοίκησης από την αρμόδια επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αναφέροντας πως «είναι τελείως εκτός αντικειμένου».