Πολιτική

Κασσελάκης στους Δελφούς: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκπλήξει στις ευρωεκλογές

Κασσελάκης στους Δελφούς: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκπλήξει στις ευρωεκλογές
«Δεν έχω πρόβλημα να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τον χώρο της Κεντροαριστεράς», σημείωσε από τους Δελφούς ο Στέφανος Κασσελάκης, επισημαίνοντας πως οι διαφορές εντός του κόμματος «υπήρχαν πάντα, αλλά δεν ήταν ποτέ βαθιές ιδεολογικά, σε αντίθεση με τις διαφορές μεταξύ Μητσοτάκη και Σαμαρά στη Νεα Δημοκρατία».

Μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Στέφονος Κασσελάκης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το «μόνο μεγάλο προοδευτικό κόμμα της χώρας».

«Η ευθύνη μου για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαμορφώσω μια ομάδα διακυβέρνησης», υποστήριξε, ενώ εξέφρασε την αυτοπεποίθησή του ότι η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία θα ανατραπεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκπλήξει την Ευρώπη και την Ελλάδα στις ευρωεκλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η απόσταση με τη ΝΔ θα κλείσει πολύ γρήγορα μέσα στον επόμενο μήνα. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να εκπλήξουμε την Ευρώπη και τη χώρα στην επόμενη εκλογική διαδικασία» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα παρουσιάζουν μεν θετικά στοιχεία, όμως στον τομέα των επενδύσεων, της παραγωγής και της ανάπτυξης η χώρα βρίσκεται στις χαμηλές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα στη χώρα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στην απόδοση της Δικαιοσύνης, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέτρα για τον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας, με τους πολίτες να δίνουν μάχη για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

«Δεν λύνουν τα πραγματικά προβλήματα. Είναι καλοί στο μάρκετινγκ» παρατήρησε. «Ευτυχώς, τώρα είμαστε καλοί στο μάρκετινγκ και εμείς».

Σε ερώτηση για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ - υπό την ηγεσία του - βρίσκεται πιο κοντά στην κεντροαριστερά ή στην Αριστερά, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι «όλα αυτά αποτελούν ταμπέλες» που δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. «Δεν έχω πρόβλημα να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τον χώρο της Κεντροαριστεράς», ανέφερε, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή ότι σε ορισμένα ζητήματα απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις.

Για τη διακυβέρνηση Τσίπρα

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε θετικά στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ υποστήριξε ότι η εντολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να επαναδιαπραγματευτεί με τους θεσμούς για να προστατεύσει την κοινωνική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κληροδότησε στους πολιτικούς της αντιπάλους καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που παρέλαβε και εξασφάλισε μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους. 

«Να σας υπενθυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί αυτό που η γερμανική λιτότητα επέβαλε στη χώρα μετά την ανικανότητα των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι άνθρωποι ήταν στα πρόθυρα της πείνας και της αυτοκτονίας. Ήθελαν μια διέξοδο. Έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα την εντολή να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί.

»Πήγε, προσπάθησε και παρά τις αλλαγές στην πορεία έφερε όχι μόνο ένα μαξιλάρι που ακόμη και η Standard and Poors λέει ότι είναι πολύ μεγάλο για μια οικονομία αυτού του μεγέθους - μαξιλάρι που παρεμπιπτόντως δεν έχει μεγαλώσει ο Μητσοτάκης - αλλά και το καλύτερο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους στην ιστορία των δυτικών οικονομιών. Έτσι μπόρεσε να αντέξει η χώρα στην πανδημία και πολλές γεωπολιτικές κρίσεις» υπογράμμισε.

Η στρατιωτική αυτονομία της ΕΕ και η συμφωνία με τον Τραμπ

«Με τον Ντόλαντ Τραμπ έχουμε διαφορετικές γνώμες σχεδόν σε όλα τα θέματα. Ενα από αυτά που συμφωνούμε αφορά τη στάση απέναντι στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ δείχνει επιλεκτική ευαισθησία όσον αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης σε άλλο σημείο της συζήτησης.

Οσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, απάντησε ότι είναι υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και όχι της βοήθειας μέσω στρατιωτικών εξοπλισμών από την Ελλάδα στην Ουκρανία, εξηγώντας ότι η Δύση πρέπει να σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό των Ουκρανών. «Ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι σημαντικός αλλά η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η στρατιωτική αυτονομία της ΕΕ», σημείωσε μεταξύ άλλων.