Πολιτική

Δυσκολίες, διλήμματα, αντιφάσεις και στόχευση σε Κασσελάκη - Βελόπουλο στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ

Δυσκολίες, διλήμματα, αντιφάσεις και στόχευση σε Κασσελάκη - Βελόπουλο στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ
Μετ' εμποδίων εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ.

Η προσπάθεια για αλλαγή ατζέντας και ανάδειξη μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων με επίκεντρο την καθημερινότητα του πολίτη αδυνατεί μέχρι τώρα να υπερβεί την πολιτική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση και να μετριάσει την φθορά που συσσωρεύεται κυρίως από την ακρίβεια, τα Τέμπη, την ασφάλεια του πολίτη, τα ζητήματα κράτους δικαίου.

Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου μπροστά σε αυτή την επιβαρυμένη για το ίδιο, πολιτική πραγματικότητα- η οποία φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν μία «μάχη» για τη ΝΔ να διατηρήσει ως πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές ποσοστό πάνω από το ψυχολογικό όριο του 30%- στοχεύει σε αυτή την φάση στους Στέφανο Κασσελάκη και Κυριάκο Βελόπουλο, έναντι των οποίων ανεβαίνουν οι τόνοι της κριτικής και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για άσκηση πολιτικής πίεσης στην δεξιά εκλογική βάση που δείχνει να στρέφεται προς την "Ελληνική Λύση"- η οποία αγγίζει δημοσκοπικά διψήφιο ποσοστό και εμφανίζεται πολύ ενισχυμένη στην Βόρεια Ελλάδα- έφερε μάλιστα στο προσκήνιο της προεκλογικής ρητορικής του κ. Μητσοτάκη ακόμη και τον... Πάνο Καμμένο, σε μία προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να... ταυτίσει πολιτικά τους δύο συγκεκριμένους πολιτικούς αρχηγούς δημιουργώντας συνειρμούς με την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Είναι σαφές ότι η περιορισμένη- σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις- ανταπόκριση των ψηφοφόρων στην πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσδώσει- κοντά στο διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας που σταθερά προβάλει- και χαρακτήρα "προσωπικού στοιχήματος" στις ευρωεκλογές του Ιουνίου , ωθεί τον πρωθυπουργό στο να θέτει νέα διλήμματα που απευθύνονται πρωτίστως στους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους οι οποίοι παραμένουν βασικοί αποδέκτες των γαλάζιων προεκλογικών μηνυμάτων που τους καλούν, πέρα από επιμέρους διαφωνίες, να δουν «την μεγάλη εικόνα».

Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εντάξει τους κύριους Κασσελάκη και Βελόπουλο στο πλαίσιο ενός μετώπου «λαϊκισμού», προειδοποιώντας και για κινδύνους ενίσχυσης του «αντισυστημισμού» που, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη στον Αντ1, «δεν είναι μόνο στα δεξιά της ΝΔ».

Κοινό χαρακτηριστικό των δύο πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με το νέο αυτό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου, είναι «η διάδοση θεωριών συνωμοσίας και οι ανέξοδες υποσχέσεις σε επίπεδο οικονομίας».

Την ίδια ώρα σαφείς γίνονται και κάποιες αντιφάσεις στην γαλάζια προεκλογική επιχειρηματολογία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προκειμένου να απορρίψει την πρόταση για debate των πολιτικών αρχηγών ενόψει ευρωεκλογών, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι πολίτες ψηφίζουν υποψήφιους ευρωβουλευτές και αυτοί είναι που θα δώσουν την μάχη στην καθημερινή καμπάνια τους και σε τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν όμως εκείνος που λίγες ημέρες νωρίτερα δήλωνε από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ ότι πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου της ΝΔ κρύβεται και το δικό του όνομα και τόνιζε ότι κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές δίνει δύναμη στον ίδιο να διεκδικήσει ότι χρειάζεται η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ενώ ο πρωθυπουργός εξαρτά στο εσωτερικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα και την προοπτική να παραμείνει πολιτικά ισχυρή η κυβέρνηση για να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, ταυτόχρονα δηλώνει πως η κυβέρνηση είναι ισχυρή και συνεχίζει, ανεξάρτητα από τον εκλογικό κύκλο, να εφαρμόζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως είπε στον Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει σήμερα από την Βαρσοβία όπου θα συναντηθεί νωρίς το μεσημέρι με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ και αναμένεται να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του συνόλου των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ.

Το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε χθες και την υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, ενώ εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων του πρωθυπουργού, οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν ενισχυμένη την πιθανότητα να μην είναι τελικά υποψήφιος ο Φρέντι Μπελέρης.