Πολιτική

Μητσοτάκης - Ανδρουλάκης: Η κόντρα για τον Δούκα, η Golden Visa και ο ορίζοντας συναίνεσης

Μητσοτάκης - Ανδρουλάκης: Η κόντρα για τον Δούκα, η Golden Visa και ο ορίζοντας συναίνεσης Φωτογραφία: intime
Την πρόθεση της κυβέρνησής να αυξήσει σε 800.000 ευρώ το όριο της χορήγησης Golden Visa για τις περιοχές με υψηλή ζήτηση σε μεγάλες αστικές περιοχές και νησιά, γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

«Αυτό που συζητάμε με το οικονομικό επιτελείο, είναι μια περαιτέρω σημαντική αύξηση μπορεί και στις 800.000, του ορίου για επενδύσεις που θα αφορά όλες τις περιοχές που υπάρχει υψηλή οικιστική ζήτησε», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «πρέπει να συζητήσουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε το χαμηλό όριο, όπου δεν υπάρχει οικιστική πίεση».

Παράλληλα, αφού αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε κάποιες περιοχές λόγω της υψηλής τουριστικής ζήτησης, ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας που θα εξετάσει θέμα και θα δώσει λύσεις σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ αναφέρθηκε και στα προγράμματα που έχει τρέξει η κυβέρνηση από το 2019 για τη στεγαστική κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στις τράπεζες, λέγοντας πως τα νούμερα των στεγαστικών δανείων δεν είναι ενθαρρυντικά και πως πρέπει να ενεργοποιηθούν, σε αυτό το κομμάτι.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη στεγαστική πολιτική που έχει εφαρμόσει λέγοντας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πως «αποτύχατε, τα ενοίκια για αυξήθηκαν 40% για τις οικογένειες και 50% για τους φοιτητές», και κατέθεσε προτάσεις για το ζήτημα, μεταξύ των οποίων την κατάργηση ή αναστολή της Golden Visa Και την κατασκευή ή ανακατασκευή 150.000 κοινωνικών κατοικιών.

«Η Golden Visa έχει μετατραπεί σε εργαλείο αφελληνισμού και σε μπίζνα σε βάρος των νεότερων γενιών της πατρίδας μας», είπε και πρότεινε η Golden Visa να χορηγείται μόνο σε όσους χρηματοδοτούν τις παραγωγικές επενδύσεις.

Η κόντρα για τον Δούκα και ο ορίζοντας συναίνεσης

Από τη σημερινή συζήτηση δεν έλειψαν τα καρφιά.

Ο Πρωθυπουργός σχολιάζοντας την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για αξιοποίηση κλειστών ακινήτων στους Δήμους, κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να το πει πρώτα στο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, «να τα διαθέσει σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες».

«Δεν το έχετε χωνέψει ακόμα το αποτέλεσμα των εκλογών», απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι «μέσα σε ένα μήνα δεν μπορεί να προλάβει να τα ανοίξει ο κ. Δούκας, όταν σε 5 χρόνια ο κ.. Μπακογιάννης όχι μόνο δεν άνοιξε τα κλειστά σπίτια, αλλά έκλεισε τους δρόμους, ταλαιπωρώντας τους κατοίκους, με αποτέλεσμα να χάσει τις εκλογές».

Πάντως στην σημερινή συζήτηση υπήρξε και προοπτική συναίνεσης, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως θα εξεταστεί η παραίνεση του Νίκου Ανδρουλάκη για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί με Golden Visa να χρησιμοποιούνται είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για μακροχρόνια μίσθωση αλλά, ενώ οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν και στο ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

«Έχουμε διάθεση συναίνεσης, γιατί δεν ερχόμαστε εδώ μανχαϊστικά, αλλά παραγωγικά», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.