Πολιτική

Βαρύς ο πέλεκυς για τους εμπρηστές: Τέλος στην αναστολή, φυλακή ακόμη και για φωτιά από αμέλεια

Βαρύς ο πέλεκυς για τους εμπρηστές: Τέλος στην αναστολή, φυλακή ακόμη και για φωτιά από αμέλεια
Χρηματικά πρόστιμα έως 30.000 ευρώ και φυλάκιση ακόμα και για όσους συλλαμβάνονται για πλημμέλημα, περιλαμβάνει το πλαίσιο των νομοθετικών παρεμβάσεων για την αποτροπή επίδοξων εμπρηστών.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί πέρασε το κατώφλι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, για την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των δυο Υπουργών, υπήρξε η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το αδίκημα του εμπρησμού που τιμωρείται ως πλημελλημα (εμπρησμός από αμέλεια) αλλά και η σημαντική αύξηση των διοικητικών προστιμων που επιβάλλονται σε όσους καταδικαζόμασταν για εμπρησμό από πρόθεση , με σκοπό την αυστηρότερη τιμωρία των εμπρηστών, αλλά κυρίως της προστασίας του κοινωνικού συνόλου, μέσω της αποτροπής επίδοξων εμπρηστών.

Άλλωστε, ο Βασίλης Κικίλιας είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του, νομοθετική ρύθμιση που θα αυστηροποιεί τις διοικητικές ποινές για εμπρησμό από πρόθεση, εξισώνοντάς τες με τις αντίστοιχες που προβλέπονται για την κακοποίηση των ζώων. Ποινές που σε αυτή την περίπτωση φτάνουν τις 30.000 ευρώ.

Τι αποφασίστηκε: Αυστηροποιείται η αναστολή

Από πλευράς του ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την κατακόρυφη αύξηση των χρηματικών προστίμων για τους εμπρηστές από πρόθεση. Τα πρόστιμα, ανάλογα με την πράξη και τις συνέπειες αυτής, θα κυμαίνονται από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδη μαζί με τον Υφυπουργό, Ιωάννη Μπούγα, ανακοίνωσαν την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον εμπρησμό από αμέλεια, αδίκημα που τιμωρείται ως πλημμέλημα (έως 5 έτη φυλάκιση).

Σύμφωνα με τις προθέσεις του Υπουργείου, για ποινές από 1 έτος και πάνω οι καταδικασμένοι, θα εκτιμούν την ποινή τους, θα μπαίνουν στη φυλακή ή διαφορετικά θα υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για μερική έκτιση της ποινής και μετατροπή της υπόλοιπης σε χρηματική, ακόμα και σε κοινωνική εργασία. Στο «κάδρο» της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσυνης μπήκαν και οι αυστηρότερες προϋποθέσεις για χορήγηση αναστολής στον καταδικασμένο έως την εκδίκαση του Εφετείου του, ακόμα και στην περίπτωση καταδίκης για εμπρησμό από αμέλεια.

Όπως σημείωσε ο κ. Φλωρίδης στο πλαίσιο της αναθεώρησης διατάξεων του Ποινικού Κώδικα «θα επιδιώξουμε να υποχωρήσει το αίσθημα ατιμωρησίας. Οι ποινές θα εκτίονται. Όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».

Όπως τόνισαν οι δυο Υπουργοί, οι αλλαγές στο κομμάτι των διοικητικών προστίμων θα προωθηθούν άμεσα από τα συναρμόδια Υπουργεία, Πολιτικής Προστασίας και Οικονομικών, ενώ οι νομοθετικές αλλαγές για την αυστηροποίηση των διατάξεων του εμπρησμού, αναμένονται με την επαναλειτουργία της Βουλής, το Σεπτέμβριο.

«Από εδώ και πέρα θα υπάρχουν συνέπειες»

Σε δηλώσεις του, ο Γιώργος Φλωρίδης σημείωσε πως «το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε μια διαδικασία αναθεώρησης των θεμελιωδών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα με βάση τις οποίες θα επιδιώξουμε όλο αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία να υποχωρήσει σαφέστατα».

Και τι εννοώ; Οι ποινές οι οποίες θα επιβάλλονται θα πρέπει να εκτίονται. Με απλά λόγια, όπως είπα και στις προγραμματικές μου δηλώσεις στη Βουλή, όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί δυο και τρεις φορές διότι το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στη φυλακή θα είναι παρά πολύ σοβαρό.

Με την έννοια αυτή θα αντιμετωπιστούν και τα εγκλήματα που αφορούν στους εμπρησμούς, είτε εξ αμελείας τελούμενα, είτε από πρόθεση. Τα από πρόθεση τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού ήδη τιμωρούνται με πολύ βαριές ποινές.

Η θεμελιώδης αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα θα είναι ότι και τα εξ αμελείας τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού από μια ποινή και πάνω θα εκτίεται. Δηλαδή οι υπαίτιοι θα οδηγούνται στη φυλακή. Για να τελειώνει όλη αυτή αίσθηση η οποία τυραννά την ελληνική κοινωνία ότι τελικά στην Ελλάδα ό, τι και να κάνεις δεν έχει καμία συνέπεια. Από εδώ και πέρα θα υπάρχουν συνέπειες.

NETWORK