Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη των μέτρων που πήρε η επιχείρηση λέγοντας ότι αν δε γινόταν τίποτα, στις 25 Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ και η χώρα θα βρισκόταν σε τραγική κατάσταση.
«Θέλουμε να δουλέψουμε για να διασωθεί η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση που έχει κομβικό ρόλο στην ελληνική οικονομία. Αν δεν υπάρχει ΔΕΗ δεν υπάρχει χώρα. Αυτό είναι κάτι που θέλω να γίνει κατανοητό και εδώ και στις Βρυξέλλες και στον καθένα που ασχολείται με την επιχείρηση.
Στις 24 Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ και η χώρα θα βρισκόταν σε τραγικές συνέπειες. Ο ορκωτός ελεγκτής θα ζητούσε βίαια μέτρα για την επιχείρηση. Η ΔΕΗ θα έβλεπε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο χρηματιστήριο, οι τράπεζες θα επηρεάζονταν αρνητικά από το κοκκίνισμα των δανείων της ΔΕΗ.
Και συνολικά η ελληνική οικονομία λόγω του προβλήματος της ΔΕΗ που θα καθίστατο ανεξέλεγκτο, θα βρίσκονταν σε μια απίστευτη περιδίνηση. Οφείλω να είμαι σαφής, θα μπορούσα να κερδίσω στον Τιτανικό του λαϊκισμού ακόμα 25 μέρες χωρίς να παίρνω κανένα μέτρο. Διερωτώμαι τι θα συνέβαινε και σε μένα αλλά και στην κυβέρνηση και στην χώρα αν μέναμε απαθείς και δεν ανακοινώναμε όλα αυτά που έχουμε ανακοινώσει μέχρι στιγμής. Διερωτώμαι τι θα συνέβαινε την 25η Σεπτεμβρίου. Δεν το επιτρέπει η συνείδησή μου να μείνω απαθής απέναντι στο μεγάλο χωρίς προηγούμενο πρόβλημα της ΔΕΗ που παραλάβαμε».
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις της επιχείρησης για την αύξηση των τιμολογίων και την μείωση στην έκπτωση συνέπειας λέγοντας ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς η κατάσταση ήταν χειρότερη από αυτή που υπήρχε πριν από ένα μήνα.
«Το πρόβλημα είναι χειρότερο απ’ όσο περιμέναμε ακόμα και ενάμιση μήνα πριν. Γι’ αυτό αποφασίστηκε και η μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5%. Αποφασίσαμε να κρατήσουμε έστω το 5% για να υπάρχει μία ένδειξη στους συνεπείς ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει. Η επίπτωση από αυτή την μείωση είναι 2,5 ευρώ για κάθε νοικοκυριό το μήνα».
Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για την απόφαση να μειωθεί η έκπτωση ρεύματος στους υπαλλήλους της επιχείρησης.
«Αποφασίστηκε επίσης καθώς όλοι καλούνται να πληρώσουν ένα κόστος ότι θα έπρεπε να έχουν μια συμμετοχή και οι εργαζόμενοι σε αυτή την εθνική προσπάθεια για την διάσωση της ΔΕΗ που αφορά πρωτίστως το δικό τους μέλλον.
Δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών γιατί έχουν υποστεί μειώσεις μισθών της τάξεως του 35% . Τους ζητάμε όμως να μην έχουν το προνόμιο της έκπτωσης του 75% το μήνα στα τιμολόγια τους. Ζητάμε το 75% να περιοριστεί στο 30%.
Οι πρώτοι που θα κερδίσουν από την σωτηρία της επιχείρησης είναι οι εργαζόμενοι γιατί οι εργαζόμενοι χωρίς την ΔΕΗ απλά δεν θα υπάρχουν».
Ο κ Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις δημοπρασίες που είχε επιλέξει η προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι αυτές θα σταματήσουν ακόμα κι αν υπάρχουν αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες.
«Είναι η πρώτη δωρεάν ιδιωτικοποίηση που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά αυτή που έκανε η κυβέρνηση με τη ΔΕΗ. Συμφωνήθηκε να γίνουν οι περιβόητες δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΔΕΗ πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει κάτω του κόστους της. Δεν το λέω εγώ το λέει ο κ. Παναγιωτάκης. Από αυτές τις δημοπρασίες έχασε 600 εκατομμύρια ευρώ που δεν τα έχασε απλώς αλλά τα κέρδισαν οι ανταγωνιστές της.
Τα μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα σταματήσει η πολιτική των δημοπρασιών με τα ΝΟΜΕ. Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να απαξιώνεται η ΔΕΗ και να γελάνε οι ανταγωνιστές της. Δεν θα υποχωρήσω σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών τέλεια και παύλα.
Οι κυβερνήσεις είναι για να κυβερνούν και όχι για να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Επιχειρούμε να λειτουργήσουμε υπεύθυνα σοβαρά μακριά από λαϊκίστικους πειρασμούς μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας και ζητώντας στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ να βάλουμε όλοι πλάτη».
Ο κύριος Χατζηδάκης απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι κινδυνολογεί για να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ.
«Για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση για τον επόμενο χρόνο πρέπει να εξασφαλίσει ένα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει και τα 900 εκατομμύρια ευρώ. Λένε κάποιοι ότι επειδή η κυβέρνηση μιλάει έτσι όπως σας μίλησα για να απαξιώσει την επιχείρηση.
Λένε ότι θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε την ΔΕΗ. Απαντώ να μην αγχώνονται κάποιοι γιατί δεν υπάρχουν αγοραστές δεν υπάρχουν τρελοί οι οποίοι θα πάνε να βάλουν τα λεφτά τους σε μια επιχείρηση που χρωστάει 5 δισεκατομμύρια και έχει ετήσιες ζημιές πάνω από 900 εκατ.
Η πορεία της ΔΕΗ αποτιμάται από την αγορά και από τα χρηματιστήρια. Με την προηγούμενη κυβέρνηση η τιμή της μετοχής έπεσε κάτω 83%. Τις εβδομάδες της δικές μας κυβέρνησης η μετοχή της επιχείρησης ανέβηκε. Είναι το πιο αιολο επιχείρημα που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα από την αντιπολίτευση. Οι αγορές αντιδρούν έτσι γιατί βλέπουν ότι η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την επιχείρηση».
Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι θα συνεχιστεί το κυνήγι των κακοπληρωτών, θα δοθεί έμφαση σε εκείνους που έχουν βίλες στην Κηφισιά και εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο αλλά δεν θα πληγεί κανένας φτωχός.
«Δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε φτωχούς ανθρώπους και αν υπάρξει τέτοια περίπτωση θα παρέμβουμε προσωπικά για να σταματήσει κάτι τέτοιο. Όμως δε γίνεται να συνεχιστεί το φαινόμενο άνθρωποι με βίλες στην Κηφισιά να παριστάνουν τους φτωχούς και να εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.
60.000 οφειλέτες σε όλη την Ελλάδα χρωστούν 800 εκατομμύρια ευρώ. Δεν πρόκειται για μικροοφειλέτες ούτε για ανήμπορους ανθρώπους. Για αυτούς δεν έγινε κάποια προσπάθεια στο όνομα μιας λαϊκιστικής πολιτικής για τους φτωχούς. Στο όνομα των φτωχών που σωστά προστατεύτηκαν κρύφτηκαν και πονηρούληδες που έτυχαν ασυλίας προκαλώντας ζημιά στη ΔΕΗ.
Προχωράμε στην τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δώσει ουσιαστική ένεση ρευστότητας στην επιχείρηση. Φτάνουν όλα αυτά για να βγάλει η ΔΕΗ την μύτη της από το νερό; Οχι δεν φτάνουν. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα αλλά και την προοπτική της για το μέλλον. Θα προχωρήσουμε στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ».
Οσον αφορά την ευελιξία που πρέπει να έχει η επιχείρηση σε σχέση με τις άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που πουλούν ρεύμα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα έρθει σύντομα νόμος στη Βουλή που θα επιτρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.
«Είναι η μόνη ΔΕΚΟ η οποία είναι εισηγμένη και ανοιχτή σε ανταγωνισμό. Δεν μπορεί να λειτουργεί η ΔΕΗ με το νόμο που λειτουργούν οι αστικές συγκοινωνίες. Θα φέρουμε νόμο για την ευελιξία στην λειτουργία της Δ.Ε.Η. λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες περί διαφάνειας».