Η δικαίωση Τσίπρα, τα νέα αγκάθια στη Κουμουνδούρου, η νέα εποχή στην Πίτσος και το οξύμωρο με την κατανάλωση

Η δικαίωση Τσίπρα, τα νέα αγκάθια στη Κουμουνδούρου, η νέα εποχή στην Πίτσος και το οξύμωρο με την κατανάλωση

Η δικαίωση Τσίπρα

 Ήταν Μάιος του 2022 όταν ο Αλέξης Τσίπρας σε μία από τις δεκάδες κοινοβουλευτικές μάχες του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλούσε τον Πρωθυπουργό να δεσμευθεί πως οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν στην Τουρκία F-16 και αναβάθμιση των υπαρχόντων, όταν ο τελευταίος πανηγύριζε για τα εξοπλιστικά σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων που είχε συνάψει η χώρα σε μια τριετία.

«Είναι ψέμα, είναι ψέμα» φώναξε ο κ. Μητσοτάκης προς απάντηση στον κ. Τσίπρα.

 «Το τι είναι ψέμα και τι είναι αλήθεια θα φανεί όταν θα σταθείτε δίπλα δίπλα με τον Αμερικανό πρόεδρο, όταν από τα χείλη σας θα βγει αυτό που λέτε τώρα εδώ, «είναι ψέμα, είναι ψέμα» και όταν ο ίδιος ο πρόεδρος θα διαψεύσει κατηγορηματικά ότι θα δοθούν 40 νέα F-16 και θα εκσυγχρονιστούν άλλα 80 προς όφελος της Τουρκίας, αλλάζοντας της ισορροπίες στο Αιγαίο. Τότε θα μου πείτε είναι ψέμα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ε, ενάμισι χρόνο μετά η Τουρκία όχι μόνο F-16 πήρε, όχι μόνο αναβαθμίζει σε Viper και αυτά που ήδη είχε, αλλά της ανοίγουν και παράθυρο ένταξης στο πρόγραμμα των F-35 υπό προϋποθέσεις. Α, και όλα αυτά, χωρίς καμία δέσμευση να μην χρησιμοποιούνται εναντίον της Ελλάδας.

Το λες και δικαίωση...

Καταδικάζουν τον «ομοφοβικό» Μουτζούρη, αλλά ζητούσαν τη στήριξη του...

Μπορεί σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και επισήμως τα περισσότερα κόμματα να καταδίκασαν την ομοφοβική επίθεση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, στο Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ορισμένοι ήρθαν χθες σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση. Και αυτό διότι μερίδα των στελεχών του κόμματος στο νησί είχαν ταχθεί υπέρ της υποστήριξης του κυρίου Μουτζούρη στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών και τώρα τον ακούν να χαρακτηρίζει «οπισθογεμή» τον πρόεδρο τους.

Πάντως, η τραγική ειρωνεία, για τους ίδιους είναι ότι, αφενός οι περισσότεροι από αυτούς είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Κουμουνδούρου, αφετέρου είχαν ακούσει επανειλημμένως τα προηγούμενα χρόνια τον κύριο Μουτζούρη να προχωρά σε ακραίες και ρατσιστικές δηλώσεις. Προφανώς, οι πολιτικές συμμαχίες τοπικών πολιτικών παραγόντων μερικές φορές δεν γίνονται στη βάση αξιών, αλλά με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον.

Μαζεύονται αγκάθια στην Κουμουνδούρου

Προς νέο εσωκομματικό αναβρασμό φαίνεται να οδεύει η Κουμουνδούρου την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς έχουν μαζευτεί 2-3 αγκάθια, τα οποία είναι άκρως ενοχλητικά για την ηγεσία της. Πρώτον, η εκδήλωση Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου, την οποία ορισμένοι θα ήθελαν να συζητήσουν στα όργανα για να ασκήσουν κριτική στον Διονύση Τεμπονέρα. Δεύτερον, η επικείμενη μη θετική στάση 3-4 βουλευτών του κόμματος στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί και για τον Παύλο Πολάκη, θα εγείρει ζήτημα, τουλάχιστον για την παραμονή του στη θέση του Συντονιστή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τρίτον, το ζήτημα της διαδικασίας ανάδειξης των συνέδρων για το Έκτακτο Συνέδριο της Κουμουνδούρου στις 23-24-25 Φλεβάρη, με τον Στάφανο Κασσελάκη να φαίνεται να επιμένει στη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κάτι που όμως συναντά τη σθεναρή αντίσταση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του κόμματος. Μαθαίνομαι, λοιπόν, ότι δεν είναι αποκλείεται να συγκληθεί Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να «τακτοποιηθούν» όλα αυτά τα ζητήματα.

Επενδυτικό φλερτ για το φιλέτο της Folli Follie

Κοντά έξι χρόνια από την ημέρα που έσκασε το σκάνδαλο της Folli Follie -σ.σ. εκδικάζεται σε πρώτο βαθμό τις ημέρες αυτές- μαθαίνω ότι δύο επενδυτές έχουν ενδιαφερθεί για την εξαγορά της. Ο ένας είναι αραβικών συμφερόντων και ο άλλος Έλληνας και επιθυμούν να αποκτήσουν το δίκτυο των 70 καταστημάτων που διατηρεί η εταιρεία σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Βέβαια αυτό για το οποίο ενδιαφέρονται είναι η ακίνητη περιουσία της που αποτιμάται πάνω από 28 εκατ. ευρώ. Μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Τα ακίνητα και τα μετρητά έχουν δεσμευθεί. Οπότε ο Άρειος Πάγος θα κρίνει αν αυτά θα αποδεσμευθούν από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Πρόκειται για ακίνητα με αποτίμηση 28 εκατ. ευρώ και μετρητά από μερίσματα περίπου 3 εκατ. ευρώ που δεσμεύθηκαν κατά την ποινική προδικασία.

Το come back μετά το λουκέτο της Πίτσος

Να ξαναγράψει την ιστορία, που συνδέθηκε με την παραγωγή του εργοστασίου της Πίτσος στην Ελλάδα, επιχειρεί η Γερμανικών συμφερόντων BHS. Τρία χρόνια μετά από το μελανό για την ελληνική οικονομία συμβάν και λίγους μήνες αφ ότου «έκλεισε» η πώληση του εργοστασίου στη Σκλαβενίτης, με άγνωστο μέχρι στιγμής τίμημα, η BHS, έχει περάσει σε μια νέα εποχή. Που είναι εμπορική.

Όπως μαθαίνω η περσινή χρονιά ήταν λίγο καλύτερη από το 2022, όπου η εταιρεία πέτυχε αύξηση πάνω από 20% στις πωλήσεις της στα 187,85 εκατ. ευρώ. Η ελληνική θυγατρική που ελέγχεται κατά 100% από την BSH Finance and Holdings GmbH, με έδρα στη Γερμανία, μέλος του Robert Bosch Group, ελέγχει το 32%-35% της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικών ειδών. Όσο για τις ηλεκτρικές συσκευές αυτές εισάγονται από Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Τουρκία και από την Κίνα.

Τελικά λεφτά υπάρχουν

Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνή στο αλεύρι, δεν λένε; Έτσι μόνο μπορώ να διαβάσω τα στοιχεία της κατανάλωσης. Την ώρα που τα λεφτά δεν φτάνουν για αγορά προϊόντων από το σούπερ μάρκετ, λόγω ακρίβειας, λεφτά υπάρχουν και με το παραπάνω για ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα. Και δεν το λέω εγώ αλλά η GFK, έρευνα της οποίας αποκαλύπτει πως πέρυσι πληρώσαμε πάνω από 3,2 δισ. ευρώ. Και για να σας προλάβω δεν είναι μόνο πληθωριστική αυτή η αύξηση γιατί ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 5% έναντι του 2022.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Αγοράσαμε 16,8% περισσότερες λευκές συσκευές (ψυγεία, καταψύκτες, κουζίνες), δώσαμε 7% περισσότερα χρήματα για αγορά μαύρων συσκευών (τηλεοράσεις κ.λπ.), και το κάψαμε στα κλιματιστικά όπου οι πωλήσεις τους πέρυσι αυξήθηκαν κατά 45,8%. Ακόμη και φωτογραφικά είδη αγοράσαμε, η αξία της κατηγορίας αξήθηκε πάνω από 8%, γιατί λεφτά υπάρχουν.