Οι «μοναξιές» του Πολάκη, οι πιέσεις στη Vodafone και ο δρόμος προς την κορυφή για τον ΟΛΠ

Οι «μοναξιές» του Πολάκη, οι πιέσεις στη Vodafone και ο δρόμος προς την κορυφή για τον ΟΛΠ

Πολάκης εναντίον όλων

Όλο και πιο απομονωμένος μοιάζει να είναι στην Κουμουνδούρου ο Παύλος Πολάκης το τελευταίο διάστημα, μετά τη σύγκρουση που είχε με τον Στάφανο Κασσελάκη για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Καταρχάς να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι ο Χανιώτης βουλευτής θα επιλέξει την αποχή και αν αυτή η στάση θα οδηγήσει σε περαιτέρω σύγκρουση με τον πρόεδρο του κόμματος.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η επιλογή δέχεται προκαταβολικά επιθέσεις από στελέχη του κόμματος, που δεν ανήκουν, μάλιστα, στο Κασσελακικό στρατόπεδο και τα οποία σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες λένε ότι ο κύριος Πολάκης, με το να απέχει, θα είναι σαν να έχει πάρει γραμμή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προτείνει στους βουλευτές της ΝΔ να κάνουν το ίδιο. Επίσης, τις τελευταίες εβδομάδες εντυπωσιακή είναι βουτιά που καταγράφεται στην ανταπόκριση που χαίρουν τα social media του κυρίου Πολάκη. Όπως όλα δείχνουν, η σύγκρουση με τον πρόεδρο του κόμματος φαίνεται να έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιδρά μεγάλο μέρος των έως φανατικών υποστηρικτών του κυρίου Πολάκη στις αναρτήσεις του.

Πως θα γεμίσει το ποτήρι των κρατικών εσόδων

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 325 εκατ. ευρώ την περίοδο 2024-2026, ενίσχυση της απασχόλησης κατά 11,3 χιλ. θέσεις εργασίας, θετικό ισοζύγιο κατά 8 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, και μείωση 10% στις τελικές τιμές καταναλωτή, θα επέλθει από τη σταδιακή προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο υποστηρίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Το Ίδρυμα υποστηρίζει επίσης ότι η σταδιακή μείωση του ΕΦΚ αναμένεται να ενισχύσει τα κίνητρα για ενσωμάτωση κατανάλωσης στα νόμιμα κανάλια σε όλα τα στάδια της επιτόπιας κατανάλωσης. Αντίθετη πάντως άποψη έχει το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Πιέσεις στη Vodafone Ελλάδος

Αύξηση 65% παρουσίασε η κατανάλωση δεδομένων από το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, της Vodafone Ελλάδος στα 112.837 ΤΒ έναντι 68.410 ΤΒ το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2022. Σε επίπεδο εσόδων από υπηρεσίες όπως έμαθα αυτές αυξήθηκαν 0,9%, στα 218 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο. Στην κινητή, οι συνδρομητές ήταν 4,29 εκατομμύρια, με το 45% αυτών να συνδέονται με την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με συμβόλαιο. Με το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή στην κινητή τηλεφωνία να έχει διαμορφωθεί στα 10 ευρώ, από 10,4 ευρώ.

Στη σταθερή τηλεφωνία, οι συνδέσεις υποχώρησαν στο τέλος του 2023 στις 937 χιλ. από 948 χιλ. έναν χρόνο πριν.

Τα εγκαίνια του ΟΛΠ

Πλώρη να καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διαμετακόμισης οχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο βάζει το λιμάνι του Πειραιά με τα σημερινά εγκαίνια του νέου κέντρου επιφάνειας 110.000 τ.μ.. Στόχος του Οργανισμού όπως μου είπαν είναι να αυξηθεί ο αριθμός της ετήσιας διακίνησης οχημάτων τόσο σε επίπεδα μεταφόρτωσης όσο και σε εγχώρια κατανάλωσης, ενώ η νέα επένδυση θα έχει δυνατότητα να φιλοξενεί ταυτόχρονα τρία πλοία pure car carriers. Πέρυσι στο εννεάμηνο τα έσοδα του car terminal ανήλθαν σε 16,3 εκατ. ευρώ, έναντι 13,3 εκατ. το 2022.