Τι ανταλλάγματα ζητά η Αθήνα για τους S-300 - Τι όπλα στείλαμε στην Ουκρανία

Τι ανταλλάγματα ζητά η Αθήνα για τους S-300 - Τι όπλα στείλαμε στην Ουκρανία
«Για κάθε σύστημα που θα φύγει θα πρέπει να μπει στην αεράμυνα ένα άλλο» το δόγμα του Πενταγώνου- Πώς αποκτήθηκαν οι S-300 και πώς έφτασαν στην Κρήτη- Συνέντευξη με το δημοσιογράφο Γιώργο Τσακίρη.

Οι συζητήσεις για την παραχώρηση των S-300 στην Ουκρανία έχουν ξεκινήσει, με την Ελλάδα να επιμένει στην ανταλλακτική πολιτική, αποκαλύπτει ο Γιώργος Τσακίρης, εκ των κορυφαίων στρατιωτικών δημοσιογράφων, που κάλυψε χρόνια το ρεπορτάζ του υπουργείου Άμυνας στην «Ελευθεροτυπία» και τώρα εργάζεται στην τηλεόραση ATTICA TV.

«Για κάθε σύστημα που θα φύγει θα πρέπει ένα άλλο σύστημα να μπει στην αεράμυνα», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΥΠΕΞ και του Πενταγώνου, επιτυχία θα θεωρείτο η αντικατάσταση των ρωσικών συστημάτων με Πάτριοτ ή σύγχρονα HAWK. Πρόβλημα είναι η έλλειψη διαθεσίμων Πάτριοτ στην αγορά καθώς και ο Μάκρης χρόνος παράδοσης των καινούργιων. Βέβαια από την πλευρά τους Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θεωρούν ότι δεν χρειαζόμαστε έναν τόσο μεγάλο αριθμό Πάτριοτ (έχουμε πέντε), καθώς δεν απειλούμαστε από κανέναν».

Ο Γιώργος Τσακίρης, με τη συνέντευξή του στο Dnews, αποκαλύπτει επίσης τι όπλα έχει αποστείλει στην Ουκρανία η χώρα μας, όπως και το παρασκήνιο πώς αποκτήθηκαν οι S-300 από τη χώρα μας, πού βρίσκονται και τι ρόλο παίζουν στην άμυνά μας.

-Πολύς λόγος γίνεται τελευταία και πολύ έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις έχουν προκύψει για το αν η Ελλάδα θα δώσει τελικά τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα της στην Ουκρανία...

-Η κατάσταση στην Ουκρανία όπως λένε αξιωματούχοι του Πενταγώνου είναι χειρότερη από ποτέ. Χαρακτηριστικά μας έλεγαν «ο πόλεμος χάνεται». Το μέτωπο Γάζα - Ισραήλ - Ιράν άλλαξε τις προτεραιότητες της Δύσης και πέρασε την Ουκρανία σε δεύτερη μοίρα. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν δραστικά οι ενισχύσεις του Ουκρανικού στρατού με οπλικά συστήματα και κυρίως αυτά για την αεροπορική άμυνα.

Τώρα, που κατά τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ αλλά και της Ευρώπης έχει σχεδόν εξαλειφθεί η πιθανότητα επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, τα φώτα επέστρεψαν στον Ρώσοουκρανικό πόλεμο η αποστολή ρωσικών αντιαεροπορικά συστημάτων S-300 στην Ουκρανία ήρθε στην επιφάνεια.

-Να θυμίσουμε πρώτα Γιώργο το παρασκήνιο της αγοράς των S-300 από τη χώρα μας; Πώς τα αγοράσαμε, τις αντιδράσεις που υπήρχαν και ποια «λύση» εφευρέθηκε τότε για να ηρεμήσουν οι σύμμαχοι;

-Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, γιατί και η συμφωνία και τα όσα ακολούθησαν είχαν κρατηθεί μυστικά, από το 1995 η κυπριακή κυβέρνηση σχεδίαζε την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων από την Ρωσία.

Τις πρώτες μέρες του 1997 το υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης ανακοίνωση ότι η Κύπρος απέκτησε την ικανότητα να αγοράσει S-300.

Λίγες μέρες αργότερα, και αφού επιβεβαιώθηκε η προμήθεια και από την ρωσική πλευρά, η Τουρκία απείλησε ανοιχτά με προληπτικό χτύπημα για να αποτρέψει την άφιξη τους στο νησί αλλά ακόμα και με γενικευμένο πόλεμο.

Αντιδράσεις για την τοποθέτηση των S-300 στην Κύπρο υπήρξανε και από τη Δύση όπου οι μεν ευρωπαίοι φοβόντουσαν ένα μέτωπο πολέμου που θα ενέπλεκε και Ελλάδα, οι δε αμερικανοί σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να δούνε ρωσικά συστήματα στην πλάτη της Ευρώπης. Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων «η άφιξη των S-300 θα ήταν αρνητική εξέλιξη για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου».

Κάτω από αυτές τις πιέσεις και αφού η Τουρκία δεν δέχθηκε την πρόταση της Κύπρου «να ακυρώσει την ανάπτυξη των πυραύλων στο νησί με αντάλλαγμα μορατόριουμ πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Κύπρο, τον Δεκέμβριο του 1998 ο πρόεδρος Κληρίδης ανακοίνωσε ότι τα S-300 θα σταλθούν στην Κρήτη. Η απόφαση αυτή προκάλεσε κλυδωνισμούς στην τότε κυβέρνηση συνασπισμού η οποία και κατέρρευσε.

-Τώρα πού βρίσκονται οι S-300, τι ρόλο παίζουν για την άμυνά μας και γιατί ζητούν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ να τους στείλουμε στην Ουκρανία; Θα βοηθήσουν το Κίεβο;

-Βρίσκονται στην Κρήτη και για αρκετά χρόνια έμειναν αποθηκευμένα χωρίς να χρησιμοποιούνται καθώς ήταν αδύνατον να συνεργαστούν με τα αλλά οπλικά συστήματα. Πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν σε άσκηση το 2013 και κανείς δεν γνωρίζει αν είχαν αποτέλεσμα ή όχι. Βέβαια να πούμε ότι υπήρχε έντονο ενδιαφέρον και από τους Αμερικανούς και φυσικά από το ΝΑΤΟ να δουν τα συστήματα αυτά σε λειτουργία καθώς ήταν μοναδική ευκαιρία να μάθουν τι όπλα έχει η Ρωσική πλευρά.

Σήμερα τα S-300 χρησιμοποιούνται μεν από εμάς αλλά χωρίς να είναι απόλυτα διασυνδεδεμένα. Λειτουργούν ως ένα ανεξάρτητο σύστημα αεράμυνας. Δεν μπορεί να συνεργαστεί με τα αλλά συστήματα όπως τα Πάτριοτ ή τα HAWK.

Επίσης τα βλήματα τόσο των S-300 αλλά και των άλλων δυο ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, OSA και TOR-M1, έχουν λήξει με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένης απόδοσης και υπάρχει και μεγάλη έλλειψη ανταλλακτικών. Ήδη εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει ο κανιβαλισμός και φυσικά μετά την στάση της Ελλάδας στο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας έκλεισε κάθε πιθανότητα απόκτηση ανταλλακτικών.

Σχετικά με το ερώτημα αν θα βοηθήσουν το Κίεβο η Ουκρανική πλευρά τα θέλει καθώς μπορούν να ενταχθούν εύκολα στην άμυνα τους, τα γνωρίζουν και είναι εκπαιδευμένοι σε αυτά. Ζητάνε από εμάς να στείλουμε όχι μόνο S-300 αλλά και TOR και OSAεπίσης ρωσικής προέλευσης.

Η Δύση από την πλευρά της προτιμά να στείλει η Ελλάδα ρωσικά συστήματα παρά να αναγκαστούν χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία αλλά και άλλες να «μειώσουν δραστικά το αντιαεροπορικό οπλοστάσιο τους, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο», όπως λένε.

-Αν η κυβέρνηση τους στείλει στην Ουκρανία, τι ανταλλάγματα εκτιμάς ότι θα ζητήσει;

-Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει με την Ελλάδα να επιμένει στην ανταλλακτική πολιτική. Για κάθε σύστημα που θα φύγει θα πρέπει ένα άλλο σύστημα να μπει στην αεράμυνα. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΥΠΕΞ και του Πενταγώνου, επιτυχία θα θεωρείτο η αντικατάσταση των ρωσικών συστημάτων με Πάτριοτ ή σύγχρονα HAWK. Πρόβλημα είναι η έλλειψη διαθεσίμων Πάτριοτ στην αγορά καθώς και ο Μάκρης χρόνος παράδοσης των καινούργιων. Βέβαια από την πλευρά τους Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θεωρούν ότι δεν χρειαζόμαστε έναν τόσο μεγάλο αριθμό Πάτριοτ (έχουμε πέντε), καθώς δεν απειλούμαστε από κανέναν.

-Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αρνείται ότι δέχεται πιέσεις για την αποστολή S-300 και Patriot στην Ουκρανία. Τι εκτιμάς ότι τελικά θα γίνει;

-Πιέσεις δέχεται και είναι γνωστό. Το τι θα γίνει δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι τι θέλει το Πεντάγωνο να γίνει και αυτό είναι να ανταλλάξει τα ρωσικά συστήματα με Δυτικά. Όπως λένε σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και θα μείνουμε χωρίς συστήματα. Να σημειωθεί ότι τα OSA είναι η κύρια αντιαεροπορικής άμυνα των νησιών μας.

-Μέχρι τώρα τι και πόσα όπλα η Αθήνα έδωσε στην Ουκρανία;

-Υπό τη μορφή βοήθειας απευθείας στην Ουκρανία έχουμε δώσει:

  • 1.000 αντιαρματικά RPG-18 των 64 χιλιοστών.
  • Περίπου 6 εκατ. σφαίρες 7,62 χιλιοστών (για διαφόρων τύπων τυφέκια ή πολυβόλα).
  • 400 τυφέκια μάχης τύπου καλάσνικοφ (ΑΚ-47).
  • 50 αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Stinger.
  • 1.000 πυραύλους για μηχανοκίνητους εκτοξευτές τύπου RM-70
  • 200 αυτόματα τυφέκια τύπου FN.

Βοήθεια υπό πληρωμή μέσω Τσεχίας:

-50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών,

-20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών

-5.000 μεγαλύτερου διαμετρήματος 203 χιλιοστών προς τις ΗΠΑ για Ουκρανία.

-32 ρυμουλκούμενων οβιδοβόλων διαμετρήματος 105 χιλιοστών τύπου Μ101Α1 προς την Τσεχία, η οποία τα προωθεί στη συνέχεια στην Ουκρανία.

Και το παζάρι καλά κρατεί...