Ποιά ....Ολυμπιακή Εκεχειρία; Μάλλον κοροϊδευόμαστε!

Ποιά ....Ολυμπιακή Εκεχειρία; Μάλλον κοροϊδευόμαστε!
Στην Αρχαία Ολυμπία πραγματοποιείται η υπογραφή Διακήρυξης Ολυμπιακής Εκεχειρίας- Με τον κόσμο να κρατάει την ανάσα του για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή!

Σε έναν κόσμο που αντί για «το τέλος της ιστορίας» όλο περισσότερο βλέπει πολέμους να ξεσπούν σε κάθε γωνιά του, πρέπει να σταματήσει η ...ελαφρότητα! Σήμερα Δευτέρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, πραγματοποιείται η υπογραφή Διακήρυξης Ολυμπιακής Εκεχειρίας, όπως γινόταν στην Αρχαία Ελλάδα. Από την έβδομη μέρα πριν ξεκινήσουν οι Αγώνες μέχρι την έβδομη μετά το πέρας τους, οι πόλεμοι στην Αρχαία Ελλάδα σταματούσαν, ώστε μεταξύ άλλων ακόμα και αυτοί που πολεμούσαν να μπορούσαν να συμμετάσχουν στους Αγώνες.

Αντιγράφουμε από ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ:

«Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ή ιερή εκεχειρία) είναι συνυφασμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία εποχή. Από την έβδομη μέρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι την έβδομη μέρα μετά το πέρας τους, οι πόλεμοι σταματούσαν έτσι ώστε οι αθλητές, απαλλαγμένοι από στρατιωτικές υποχρεώσεις, να μπορούν να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στους Αγώνες.

Την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, άρχισε μία σύγχρονη προσπάθεια για την αναβίωση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) κάλεσε για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε αθλητές από την πρώην Γιουγκοσλαβία να συμμετάσχουν στους Αγώνες της XXIII Ολυμπιάδας στη Βαρκελώνη. Πρωτοβουλίες εκεχειρίας προωθήθηκαν και τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1994, 1998 και 2000 αλλά και των χειμερινών αγώνων.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προχώρησε πρόσφατα στο να ιδρύσει το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και βρίσκεται πάντα σε συνεργασία με τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Το Κέντρο είναι ένας διεθνής Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και γραφεία στην Αθήνα. Σήμερα, Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι ο πρώην πρόεδρος (2001 - 2013) της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και αντιπρόεδρος η Ελληνίδα πολιτικός Φάνη Πετραλιά και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

Στις 3 Νοεμβρίου 2003, 190 κράτη-μέλη του Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία του οργανισμού, συγκηδεμόνευσαν ψήφισμα που κατέθεσε η Ελλάδα καλώντας όλα τα έθνη να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 με 16 μέρες ειρήνης».

Δεν λέμε, ευγενής η προσπάθεια, αλλά πρέπει να φέρνει και αποτελέσματα. Πρέπει πρωτίστως να γίνεται υπόθεση των πολιτών και όχι να αποτελεί μια γραφειοκρατική διαδικασία για να έχουν κάποιοι ...ρόλο! Ο Γιώργος Παπανδρέου, για παράδειγμα, κατά τη γνώμη μας, θα μπορούσε αποφασιστικότερα να παρέμβει σε μια τέτοια κατεύθυνση!

Δεν είναι δυνατόν και δεν συμβάλλουν σε καμία αναβάθμιση των Αγώνων, το να υπογράφεται Ολυμπιακή ...Εκεχειρία σε μια περίοδο που η Μέση Ανατολή φλέγεται και οι πιθανότητες επέκτασης του πολέμου στο Ισραήλ να πολλαπλασιάζονται. Και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να δέχεται ή να μην δέχεται συμμετοχές ομάδων που οι χώρες τους πρωταγωνιστούν στις πολεμικές συγκρούσεις αναλόγως των πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Αν θέλουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα θα πρέπει πρώτα να την κατανοήσουμε, όπως έλεγε ένας μεγάλος φιλόσοφος! Να την παραδεχτούμε, ώστε να την αλλάξουμε!
Κατά τα λοιπά, για το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας που ξεκινάει για το Παρίσι από την Αρχαία Ολυμπία το πρωί της Τρίτης, θα έχουμε να πούμε πολλά, όπως πολλά θα έχουμε να πούμε και για την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων!