Ο Μητσοτάκης αντιμέτωπος με τα πρώτα σημάδια βαθιάς κρίσης στη ΝΔ

Ο Μητσοτάκης αντιμέτωπος με τα πρώτα σημάδια βαθιάς κρίσης στη ΝΔ
Ο γάμος των ομοφύλων η θρυαλλίδα για τις διεργασίες στο παρασκήνιο- Κινητοποιείται η "δεξιά πτέρυγα" του κόμματος υπό τον Αντώνη Σαμαρά- Μεγάλη δυσαρέσκεια στην ΚΟ- Η παραίτηση Βαρβιτσιώτη!

Θρυαλλίδα εξελίξεων αποτελεί πλέον για τη ΝΔ ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς πυροδοτεί και ταυτόχρονα αναδεικνύει την πρώτη κρίση στο συγκεκριμένο κόμμα επί ηγεσίας Κυριάκου Μητσοτάκη!

Ο γάμος των ομόφυλων, ωστόσο, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου των όσων συμβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία, καθώς, παράλληλα, έχουμε πλέον σοβαρή κρίση αντιπροσώπευσης στη χώρα- αλλά αυτό θα το αναλύσουμε σε άλλη παρέμβαση.

-Είναι πρωτοφανές στη μεταπολιτευτική τουλάχιστον ιστορία της χώρας πρωθυπουργός να προτρέπει βουλευτές του σε αποχή από την ψηφοφορία σε ένα νομοσχέδιο μάλιστα που για τον ίδιο είναι εμβληματικό! Και αυτό, προκειμένου να μην καταψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το λιγότερο από το ένα τέταρτο των ¨"γαλάζιων" βουλευτών!

- Αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα η καταψήφιση του νομοσχεδίου από 14 βουλευτές, που μπορεί να φτάσουν και είκοσι! Αν δεν υπήρχε η συνδρομή της αντιπολίτευσης, τότε θα ετίθετο και τυπικά θέμα δεδηλωμένης, ανεξαρτήτως του εάν ουδείς "γαλάζιος" βουλευτής αμφισβητεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό; Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας -δεύτερο είδος υποθετικού λόγου, καθώς δεν πρόκειται να συμβεί: Όπως συνέβη και με την επιστολική ψήφο ένας λάθος χειρισμός της κυβέρνησης αναγκάζει την αντιπολίτευση να καταψηφίσει. Το νομοσχέδιο δεν περνάει! Τότε; (Δεν είναι τυχαίο ότι Μητροπολίτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως νομοσχέδιο ...ρεφενέ- δώστε εσείς από τα άλλα κόμματα και ..σώστε!).

-Πρωτοφανές και έξω από κάθε θεσμική λειτουργία είναι όμως και η απόφαση του πρωθυπουργού να κρατήσει στην κυβέρνηση υπουργό που διαφωνεί με το νομοσχέδιο και απέχει από την ψηφοφορία! Η θεσμική λειτουργία της κυβέρνησης καθίσταται σουρωτήρι, χωρίς μάλιστα να συναντήσει τις αντιδράσεις που έπρεπε από το υπόλοιπο φάσμα του πολιτικού κόσμου, αλλά και από κάποιους που εμφανίζονται ως υπερασπιστές των θεσμών!

-Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο του τι θα γίνει με τους υφυπουργούς που θα διαφωνήσουν! Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Μπούγας προανήγγειλε πως θα απέχει- θα τον θέσει εκτός κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, από τη στιγμή που διώχνει τον -πολύτιμο για την κυβέρνησή του- Μάκη Βορίδη; Και με την Μαρία Κεφάλα, την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, του υπουργείου δηλαδή που εισηγείται το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων, που οι πληροφορίες της στήλης τη φέρουν αποφασισμένη να μην υπερψηφίσει, αλλά και να μην πάει στην αποχή, να ψηφίσει δηλαδή "παρόν", τι θα πράξει; Μύλος, πολύ περισσότερο που άλλοι τρεις υφυπουργοί σκέφτονται την αποχή!

-Ο έμπειρος Νικήτας Κακλαμάνης, πάντως, αμφισβήτησε ευθέως (στον Blue Skay και τον Σωτήρη Ξενάκη) την απόφαση του πρωθυπουργού να μην ζητήσει την παραίτηση Βορίδη, κάτι που λένε και άλλοι βουλευτές της ΝΔ κατ΄ ιδίαν, αλλά φοβούνται να το πουν δημοσίως!

-Με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων, ανασυστήνεται και επαναδραστηριοποιείται με δημόσια εμφάνιση η "δεξιά πτέρυγα" υπό τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Επί του θέματος θα επανέλθουμε, καθώς η δραστηριότητα της δεξιάς πτέρυγας στο παρασκήνιο είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

-Η δυσαρέσκεια, άλλωστε, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι πολύ μεγάλη, κυρίως από τους βουλευτές εκείνους που γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται πλέον να γίνουν κάποια στιγμή υπουργοί ή υφυπουργοί και, συνεπώς, το μόνο που τους μένει για την επανεκλογή τους στη Βουλή είναι να διαφοροποιηθούν και στο συγκεκριμένο θέμα να προσεγγίσουν τους Μητροπολίτες και τις ενορίες ώστε να λάβουν την ψήφο των πιστών!

Η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από την πολιτική, άλλωστε, δείχνει τα αδιέξοδα που νοιώθουν ακόμα και μεγάλα στελέχη της ΝΔ, ακόμα και στελέχη που προέρχονται από τις παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες της παράταξης!
Μια ενδιαφέρουσα πολιτική περίοδο μόλις ξεκινά, με ουσιαστικό πεδίο εκκίνησης τις ευρωεκλογές του Ιουνίου!