Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της ΕΥ, με τίτλο Mobility Reimagined 2024, το 75% των εργοδοτών παγκοσμίως δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν πλήρως λειτουργίες κινητικότητας που θεωρούνται κρίσιμες για την κάλυψη των σύγχρονων απαιτήσεων τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων τους. Αυτή η έλλειψη ετοιμότητας θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες των εταιρειών για προσέλκυση και διακράτηση ταλέντων, καθώς το 64% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η δυνατότητα εργασίας σε διεθνές περιβάλλον θα τους ενθάρρυνε να παραμείνουν στην τρέχουσα εργασία τους.
Παράλληλα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι επιχειρήσεις δεν επωφελούνται πλήρως από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κινητικότητα, ακόμη και όταν αυξάνονται οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που συνδέονται με αυτήν. Συγκεκριμένα, το 71% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΥ αναφέρουν ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη διασυνοριακή κινητικότητα – όπως φορολογικοί, ρυθμιστικοί και σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων – έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως λόγω της πανδημίας και των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δεν έχουν προσαρμόσει αντίστοιχες πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Ενδεικτικά, ενώ το 84% των εργοδοτών αναγνωρίζουν τους κινδύνους που αφορούν την προστασία των δεδομένων από τη διεθνή κινητικότητα, μόνο το 55% έχουν εφαρμόσει κατάλληλες πολιτικές για τον μετριασμό τους, σημειώνοντας μικρή αύξηση από το 47% του προηγούμενου έτους. Ομοίως, το 87% των εργοδοτών αναγνωρίζουν τους κινδύνους για την κυβερνοασφάλεια, αλλά μόνο το 46% διαθέτουν πολιτικές για την αντιμετώπισή τους, έναντι 51% το περασμένο έτος.
Η έρευνα της ΕΥ υπογραμμίζει ότι η στρατηγική κινητικότητας αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διατήρηση των ταλέντων, την αύξηση της επιχειρησιακής ανθεκτικότητας και τη συνέχιση της δραστηριότητας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Επιπλέον, σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων δηλώνουν ότι η εμπειρία εργασίας σε διαφορετική χώρα μπορεί να αλλάξει ριζικά την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή, ενισχύοντας την ικανοποίηση και τη δέσμευσή τους στην επιχείρηση.
Η ΕΥ τονίζει την ανάγκη για πιο κεντρική και οργανωμένη διαχείριση των λειτουργιών κινητικότητας, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων της επιχείρησης. Παρότι το 82% των εργοδοτών δηλώνουν ότι έχουν θεσπίσει πολιτικές για την υβριδική κινητικότητα, οι επιχειρήσεις καλούνται να επενδύσουν περισσότερο στην ψηφιοποίηση και την ευελιξία, ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στις ανάγκες των ταλέντων και τις απαιτήσεις της αγοράς.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις σε τεχνολογίες κινητικότητας μέσα στην επόμενη πενταετία, με το 80% να αναγνωρίζει την αυξανόμενη σημασία αυτής της στρατηγικής, έναντι 67% το 2023. Παράλληλα, το 66% των εργοδοτών προβλέπουν ότι το εύρος αρμοδιοτήτων που καλύπτει η λειτουργία κινητικότητας θα διευρυνθεί τα επόμενα τρία χρόνια, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ανάγκη για καινοτομία και επανασχεδιασμό των λειτουργιών κινητικότητας.
Η έρευνα της ΕΥ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επιχειρήσεις που καταφέρνουν να ενσωματώσουν την κινητικότητα στις στρατηγικές τους για ταλέντο και επιχειρησιακή ανάπτυξη θα είναι αυτές που θα επιτύχουν να προσαρμοστούν στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς και να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία τους.