Οικονομία

«Βραχυκύκλωμα» στις πληρωμές των δικαιούχων για το «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»

«Βραχυκύκλωμα» στις πληρωμές των δικαιούχων για το «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» Φωτογραφία: intime
Αναστολή στις πληρωμές επιδομάτων από τον Μάιο του 2023, για δεκάδες επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή". Η καθυστέρηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και απειλεί περίπου 2.000 θέσεις εργασίας.

Παρά το πέρας του προγράμματος εδώ και μήνες, οι επιχειρήσεις καλούνται να καλύψουν τις δαπάνες με δικούς τους πόρους, καθώς οι πληρωμές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος καθυστερούν.

Ειδικά τώρα, με τις δύσκολες συνθήκες στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), η καθυστέρηση αυτή επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις.

Σε μια περίοδο όπου οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις, η αναστολή των πληρωμών επιδεινώνει την κατάσταση.

Παρά τη συμμετοχή και συνεισφορά του επιχειρηματικού κλάδου στο πρόγραμμα, η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί ανασφάλεια.

Παρατηρείται ότι περίπου 3 στις 5 εμπορικές επιχειρήσεις υφίστανται απώλειες, με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά να αναφέρει πτώση πωλήσεων έως 20%. Οι επιχειρηματίες σε όλη τη χώρα επίσης δηλώνουν ότι τα έσοδά τους είναι χαμηλότερα από τις προσδοκίες τους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ανακοινώθηκε ότι θα εκκινήσουν νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, ωστόσο, το ερώτημα παραμένει πώς θα επηρεαστούν αυτά από την υφιστάμενη καθυστέρηση πληρωμών.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ένα νέο πρόγραμμα δαπανών ύψους 450 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της δράσης "Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις" που είναι μέρος του αναθεωρημένου σχεδίου Ελλάδα 2.0. που τον περασμένο Δεκέμβρη εγκρίθηκε από την ΕΕ,.

Οι εν λόγω ενέργειες περιλαμβάνουν:

Εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού: Προβλέπεται η εκχώρηση 90 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση τεχνολογικά προηγμένου εξοπλισμού με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα: Προβλέπεται διάθεση 200 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ενεργειακή απόδοση στον τριτογενή τομέα.

Αυτοπαραγωγή με Φωτοβολταϊκά και Μπαταρίες για βιομηχανίες: Προβλέπεται η διάθεση 160 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση σχεδίων αυτοπαραγωγής ενέργειας, χρησιμοποιώντας φωτοβολταϊκά και μπαταρίες, ειδικά για βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν μέρος του αναθεωρημένου σχεδίου Ελλάδα 2.0 και στοχεύουν στον απολογισμό των απορροφήσεων των ευρωπαϊκών πόρων, καθώς και στον προγραμματισμό για το νέο έτος.