Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι αιτήσεις στο gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet για το επίδομα βενζίνης. Χτες οι δικαιούχοι που τα ΑΦΜ τους έληγαν σε 0,1 και 2 είχαν την ευκαιρία να κάνουν αίτηση ενώ σήμερα, στα συγκεκριμένα ΑΦΜ προστίθενται και όσα λήγουν σε 4,5.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος βενζίνης έχουν την επιλογή να επιλέγουν να λάβουν το ποσό με την άυλη ψηφιακή κάρτα που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone. Με αυτή την επιλογή οι δικαιούχοι θα λάβουν έξτρα επιδότηση 5 ευρώ. Ώστοσο, αυτή η επιλογή ενέχει τον κίνδυνο το κινητό τους να μην «σηκώνει» την εφαρμογή NFC που απαιτεί η άυλη ψηφιακή κάρτα. H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα. Η χρήση της άυλης κάρτας Fuel Pass είναι πανομοιότυπη με οποιαδήποτε άλλη κάρτα χρησιμοποιείται μέσω POS.
NFC (Νear Field Communication) ονομάζουμε την τεχνολόγια που εφαρμόζεται κυρίως πάνω στα smartphone κι επιτρέπει στο κινητό να έχει ασύρματη επικοινωνία με άλλες συσκευές ή εξαρτήματα σε πολύ μικρή απόσταση.
Η τεχνολογία αυτή λειτουργεί όπως και το bluetooth αλλά σε άλλη συχνότητα (13.56 Mhz) και σε πολύ μικρότερη εμβέλεια. Για να επικοινωνήσει ένα κινητό τηλέφωνο μέσω NFC με κάποια άλλη συσκευή ή εξάρτημα θα πρέπει να γίνει επαφή των δύο συσκευών ή να βρεθούν σε απόσταση το πολύ 4-5 εκατοστά.
Το NFC παλαιότερα δεν υποστηριζόταν από όλες τις συσκευές, όμως εδώ και λίγους μήνες η απουσία του από κάποιο smartphone αποτελεί είδηση και όχι το αντίθετο. Τα περισσότερα smartphones των μεγάλων κατασκευαστών: Samsung, LG, Sony, OnePlus, Xiaomi, Realme υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC.
Παρόλο που έχουν σχεδόν ολες οι συσκευές σήμερα, ελλοχεύει ο κίνδυνος η συσκευή του δικαιούχου να μην είναι συμβατή με το σύστημα NFC. Σε αυτή αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος είναι αναγκασμένος να δηλώσει το iban του και εντός δύο ημερών να πιστωθούν στον λογαριασμό του τα χρήματα.
Έχουν τα iPhone NFC;
Κάθε μοντέλο iPhone που κυκλοφόρησε από το iPhone 5S του 2014 και νεότερο περιλαμβάνει το NFC στο hardware του.
Ποιες Android συσκευές υποστηρίζουν το NFC;
{https://youtu.be/eWPtt2hLnJk}
Σε έναν μεγάλο αριθμό Android συσκευών μέχρι και πριν δύο χρόνια η τεχνολογία NFC δεν υποστηρίζεται. Ωστόσο, οι περισσότερες μοντέρνες συσκευές που κυκλοφόρησαν υποστηρίζουν πλήρως τη λειτουργία, με εξαίρεση ορισμένων μοντέλων.
Για να ελέγξεις αν το Android κινητό σου υποστηρίζει το NFC, κάνε τα παρακάτω βήματα
Ελέγξτε αν το τηλέφωνό σας υποστηρίζει ανεπαφικές πληρωμές
Για να κάνετε ανεπαφικές πληρωμές το τηλέφωνό σας πρέπει να είναι συμβατό με επικοινωνία κοντινού πεδίου (NFC)
- Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις Ρυθμίσεις.
- Στη γραμμή Ρυθμίσεις αναζήτησης, πληκτρολογήστε NFC.
- Πατήστε και ενεργοποιήστε το NFC.
- Αν δεν μπορείτε να βρείτε το NFC, το τηλέφωνό σας δεν μπορεί να πραγματοποιεί ανεπαφικές πληρωμές.
Ποιοι κάνουν σήμερα αιτήσεις
Σήμερα (27.04.2022), δικαίωμα για αίτηση στο vouchers.gov.gr έχουν και οι πολίτες το ΑΦΜ των οποίων λήγει σε 3, 4 και 5. Μαζί μπορούν να συνεχίζουν να κάνουν αίτηση όσοι με ΑΦΜ 0, 1 και 2, οι οποίοι δεν έχουν ήδη κάνει φυσικά.
Δικαιούχοι του Fuel Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα το 2020 έως 30.000 ευρώ. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Taxisnet). Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος. Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.
Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Πώς γίνεται η καταβολή του ποσού;
H καταβολή του ποσού γίνεται με δύο τρόπους:
Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone.
Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.
Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;
Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται βάσει του άρθρου 81 του ν. 4916/2022. Ειδικότερα, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2022, η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά:
50 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
40 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
35 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
30 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε ευρώ.
Πότε γίνεται η κατάθεση της ενίσχυσης;
Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.