Οικονομία

Πράσινο φως για καταβολή ενισχύσεων και παράταση της ρύθμισης των δανείων των αγροτών χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα

Intime Intime
Την παράταση έως το τέλος 2021 της ρύθμισης για δάνεια μέχρι 25.000 σε κατ’ επάγγελμα αγρότες χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα καθώς και την καταβολή εντός της επόμενης εβδομάδας συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους 31,9 εκατ. στους παραγωγούς κτηνοτροφικών φυτών ανακοίνωσε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή.

Την καταβολή εντός της επόμενης εβδομάδας συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους 31,9 εκατ. στους παραγωγούς κτηνοτροφικών φυτών, προανήγγειλε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση με θέμα τις ζωοτροφές.

Όπως είπε, θα καταβληθούν συνδεδεμένες ενισχύσεις, την ερχόμενη εβδομάδα

6.684.367 € στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή (σόγια, κουκιά, ρεβύθια) και
25.256.552 € στα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή (μηδική, τριφύλλι)
«Τα χρήματα αυτά αποτελούν ουσιαστική ένεση ρευστότητας στους Έλληνες κτηνοτρόφους», υπογράμμισε η Υφυπουργός αναφέροντας, παράλληλα, ότι μέχρι τώρα
- οι κτηνοτρόφοι της χώρας συνολικά έλαβαν 50,4 εκατομμύρια ευρώ από τους 5 πρώτους γύρους της Επιστρεπτέας και μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής,
- ειδικά οι αιγοπροβατοτρόφοι επιπλέον 29,9 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω κορονοϊού.

Η κ. Αραμπατζή ανέδειξε και την παράταση έως το τέλος του 2021 της ρύθμισης, που θέσπισε και εφάρμοσε για πρώτη φορά το 2020 η Κυβέρνηση, με βάση την οποία οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορούν να παίρνουν δάνεια, χορηγήσεις και πιστώσεις από το τραπεζικό σύστημα, μέχρι 25.000 ευρώ, χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στο «τελείως διαφορετικό», όπως το χαρακτήρισε, φορολογικό περιβάλλον για τους αγρότες και κτηνοτρόφους από τα «πέτρινα χρόνια» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς, όπως σημείωσε:

• «Ο φορολογικός συντελεστής μειώθηκε στο 9% από 22% από το όριο του αφορολογήτου έως τις 10.000 ευρώ και 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί
ενώ για τα υπερκείμενα ποσά ο συντελεστής φορολόγησης μειώθηκε από το 29% στο 24%,
• θεσπίστηκε γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών και αποσυνδέθηκαν αυτές από το εισόδημα,
• δεν πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης ούτε τέλος επιτηδεύματος αγρότες και κτηνοτρόφοι
• όσοι είχαν απώλεια τζίρου λόγω Covid- 19 θα πληρώσουν μειωμένη έως 50% προκαταβολή φόρου εισοδήματος»,
• ενώ τέλος «Νομοθετήσαμε το ακατάσχετο και αφορολόγητο των ενισχύσεων που χορηγούνται στον πρωτογενή τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας με το αρ.146 του ν.4764/2020». συμπλήρωσε
«Όλες αυτές οι παρεμβάσεις που βεβαίως αποτελούν βασικό θεμέλιο της πολιτικής της Κυβέρνησης έρχονται στην παρούσα συγκυρία να συμβάλουν και στη ρευστότητα των ελλήνων κτηνοτρόφων», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ανοδική τροχιά το πρόβειο γάλα

Στην τοποθέτησή της η Υφυπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος παραθέτοντας τα επίσημα στοιχεία του «ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ» με βάση τα οποία:
- τον Ιανουάριο του 2021 η μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος ήταν 91,68 λεπτά
- ενώ η μέση τιμή του το 2019 ήταν 80 λεπτά.
«Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι πρώτοι αναγνωρίζουν ότι στην ανοδική τροχιά των τιμών του γάλακτος, που είχαν καταβαραθρωθεί σε χαμηλά 15ετίας επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέβαλε και η αποφασιστική πολιτική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και κυρίως των ελληνοποιήσεων», τόνισε.

Η Κυβέρνηση είναι έμπρακτα στο πλευρό των κτηνοτρόφων

Αναφερόμενη στις ζωοτροφές, η κα Αραμπατζή επισήμανε ότι η βιώσιμη και συμφέρουσα λύση για τους κτηνοτρόφους είναι:
- «αφενός να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές στο σύνολο των ζωοτροφών που χρησιμοποιούν, γι' αυτό και η ενθάρρυνση των μικτών εκμεταλλεύσεων μέσα από τα προγράμματα της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ αλλά και της νέας Προγραμματικής Περιόδου είναι προτεραιότητα
- αφετέρου η μαζική προμήθεια ζωοτροφών μέσω των σύγχρονων συνεταιρισμών, οι οποίοι έχουν στόχο εκτός από την αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος μέσα από την μαζική πώληση των προϊόντων τους και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος στην προμήθεια των εισροών.

Τους τελευταίους μήνες, σε συνέχεια της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας για τους Συνεταιρισμούς (Ν.4673/2020), έχουν ιδρυθεί και ιδρύονται τέτοιοι συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων, διότι ακριβώς η αξία τους για τους παραγωγούς αποδεικνύεται στην πράξη», σημείωσε.

Η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της κτηνοτροφίας αποτελεί και πυρήνα των προτάσεων του Υπουργείου για το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης, την Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών, την Γενετική Βελτίωση και διαβεβαίωσε:

«Έχουμε ανοιχτή γραμμή με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και θα είναι έμπρακτα στο πλευρό τους».