Οικονομία

Σταθάκης: Οι δανειστές δεν άφησαν να αγοράζουν οι δανειολήπτες το δάνειο, στο ύψος που θα αγοράζουν τα funds

Σταθάκης: Οι δανειστές δεν άφησαν να αγοράζουν οι δανειολήπτες το δάνειο, στο ύψος που θα αγοράζουν τα funds
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ξεκαθάρισε πως «όλη η νομοθεσία για τα “κόκκινα” δάνεια είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. Συζητήθηκαν όλα τα πιθανά εργαλεία και το ενδεχόμενο να αγοράζουν οι δανειολήπτες το δάνειό τους στο ύψος που το αγοράζουν τα funds, αλλά απορρίφθηκε».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε έτσι πληροφορίες ότι οι δανειστές είχαν απορρίψει την πρόταση. Τόνισε ότι στον κώδικα δεοντολογίας υπάρχουν προβλέψεις για ανάλογη -εθελοντική- συμπεριφορά των τραπεζών και συμπλήρωσε ότι τα σχέδια που εκπονούν οι τράπεζες δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει δευτερογενής αγορά για τα δάνεια είπε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε ότι τέθηκαν αυστηροί όροι. Για να αγοράσει κάποια εταιρεία «κόκκινο» δάνειο πρέπει να βρίσκεται στην Ευρώπη και όχι σε φορολογικό παράδεισο, οι εταιρείες διαχείρισης πρέπει να έχουν έδρα στην Ελλάδα, είπε ο κ. Σταθάκης

Σύμφωνα με τον υπουργό, το 80%-85% των στεγαστικών δανείων -με συγκεκριμένο όριο αντικειμενικής αξίας- δεν πωλούνται μέχρι το 2018, τα καταναλωτικά δάνεια είναι ανυπόθηκα και δεν μπορούν να μετατραπούν σε ενυπόθηκα ούτε να μεταβληθούν οι όροι της σύμβασης.

Ο υπουργός τόνισε ότι το σύνολο της νομοθεσίας των «κόκκινων» δανείων έχει ψηφιστεί, πως δεν μπορεί να κάνει δεκτή τροπολογία που ετοιμάζεται από τους ΑΝΕλ για την αγορά των «κόκκινων» δανείων από τους δανειολήπτες στην τιμή που το αγοράζει το fund.

Μέχρι τον Δεκέμβριο είπε πως θα είναι έτοιμα τα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των πολιτών με «κόκκινα» δάνεια.

Ερωτηθείς για την μεταφορά ΔΕΚΟ στο υπερταμείο και εάν ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία ξεκαθάρισε ότι «δεν πουλιέται το νερό» και σημείωσε πως «η μεταφορά ΔΕΚΟ στο υπερταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση των εταιρειών που εντάσσονται σε αυτό».

«Η μεταφορά εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ σημαίνει ιδιωτικοποίηση ενώ στο υπερταμείο σημαίνει αξιοποίηση σε βάθος 30ετίας», είπε χαρακτηριστικά.