Ανακαλείται από τις ευρωπαϊκές αγορές ακατάλληλο τροπικό φρούτο καθώς όπως διαπιστώθηκε από σχετικούς ελέγχους είναι γεμάτο φυτοφάρμακα πέραν των επιτρεπόμενων ορίων. Ειδικότερα, η ανάκληση για την οποία η προειδοποίηση αφορά και την χώρα μας, σχετίζεται με το εξωτικό φρούτο pitaya και μάλιστα την κίτρινη ποικιλία του. Αλλιώς η Pitaya είναι το γνωστό dragon fruit.
Σύμφωνα με την σχετική ειδοποίηση που αναρτήθηκε στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), η ανάκληση αποφασίστηκε από την Ολλανδία.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι «έδειξαν» ότι στο εν λόγω φρούτο ανιχνεύτηκε ποσότητα κυπερμεθρίνης σε 0,16 mg/kg - ppm όταν το προβλεπόμενο όριο είναι μόλις 0,05 mg/kg - ppm.
Η κυπερμεθρίνη είναι ένα συνθετικό εντομοκτόνο που ανήκει στην κατηγορία των πυρεθροειδών χημικών ουσιών. Χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργία, τη δημόσια υγεία και τις οικιακές εγκαταστάσεις για τον έλεγχο μιας ποικιλίας παρασίτων, όπως τα κουνούπια, οι μύγες, τα τσιμπούρια, οι ψύλλοι και τα μυρμήγκια. Θεωρείται σχετικά ασφαλές για ανθρώπους και ζώα όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβές εάν καταποθεί σε μεγάλες ποσότητες ή απορροφηθεί από το δέρμα.
PEXELS/Polina Kowaleva
Yellow Dragon Fruit: Το εξωτικό φρούτο με τη χρυσή σάρκα και τα εντυπωσιακά οφέλη
Το Yellow Dragon Fruit, ή αλλιώς Κίτρινη Πιταχάγια, είναι ένα εντυπωσιακό εξωτικό φρούτο που ξεχωρίζει για τη χρυσοκίτρινη φλούδα του και τη ζουμερή, λευκή σάρκα του, γεμάτη μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους. Με μέσο μήκος 8-10 εκατοστά και διάμετρο 6-7 εκατοστά, έχει ελλειπτικό σχήμα και μικρότερο μέγεθος από τις πιο γνωστές κόκκινες ή ροζ ποικιλίες του dragon fruit. Η φλούδα του είναι παχιά, ελαφρώς λαστιχένια με μικρές προεξοχές – υπολείμματα από αγκάθια που πέφτουν όσο ωριμάζει το φρούτο. Καθώς ωριμάζει, το χρώμα του μεταβάλλεται από πράσινο σε χρυσαφένιο. Η σάρκα του είναι τραγανή, υδάτινη και απαλή, θυμίζοντας στη γεύση έναν συνδυασμό ακτινιδίου και αχλαδιού, ενώ οι μικροί σπόροι προσθέτουν μια τραγανή υφή.
Η κίτρινη πιταχάγια είναι σχεδόν 80% νερό, αποτελώντας ιδανικό φυσικό ενυδατικό φρούτο. Είναι πλούσια σε:
Μαγνήσιο: για νευρικό σύστημα και μυϊκή λειτουργία
Φώσφορο: για αναδόμηση ιστών
Κάλιο: για ισορροπία υγρών στον οργανισμό
Ασβέστιο: για υγεία οστών και δοντιών
Βιταμίνη C: για ενίσχυση ανοσοποιητικού
Επιπλέον, περιέχει σίδηρο, βιταμίνες Α, Β, νιασίνη και ω-3 λιπαρά οξέα από τους σπόρους της, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές και προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου μέσω των φυτικών ινών.
Φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσει. Όταν ωριμάσει, διατηρείται στο ψυγείο για 3–4 ημέρες. Μπορεί να καταψυχθεί, αλλά τότε γίνεται πιο μαλακή και προτείνεται μόνο για συνταγές όπως smoothies, σάλτσες ή γρανίτες. Το Yellow Dragon Fruit δεν είναι μόνο εντυπωσιακό στην εμφάνιση — είναι ένα φρούτο με ήπια γεύση, υψηλή διατροφική αξία και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ιδανικό για όσους αναζητούν έναν δροσερό, ελαφρύ και υγιεινό σύμμαχο στη διατροφή τους, με εξωτικό χαρακτήρα.
Έτσι θα απαλλάξετε φρούτα και λαχανικά από φυτοφάρμακα
Η χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στα φρούτα και τα λαχανικά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Έτσι θα απαλλάξετε φρούτα και λαχανικά από φυτοφάρμακα Αυτό βέβαια δεν αποτελεί λόγο για να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους, αφού η θρεπτική τους αξία είναι πολύτιμη για τον οργανισμό. Πριν την κατανάλωσή τους όμως, επιβάλλεται σχολαστικό πλύσιμο ώστε να προφυλαχθείτε στο μέτρο του δυνατού από κάθε είδους μολύνσεις.
Τρεχούμενο νερό
Το καλό πλύσιμο είναι απαραίτητο, ειδικά όταν πρόκειται για λαχανικά που καταναλώνετε ωμά ή φρούτα που τα τρώτε με τη φλούδα. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα όμως δεν εισχωρούν στο εσωτερικό τους και είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Το σχολαστικό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό απομακρύνει τη λεγόμενη «μηχανική» μόλυνση και εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό μικρόβια και βακτήρια. Ως εκ τούτου θεωρείται ο ιδανικότερος τρόπος για να πλύνετε φρούτα και λαχανικά.
Ξίδι
Αρκετοί είναι αυτοί που πλένουν τα λαχανικά με ξίδι. Η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική σε ένα βαθμό, καθώς το ξίδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον, στο οποίο δεν μπορούν να επιβιώσουν κάποιοι μικροοργανισμοί. Οι ανθεκτικοί μικροοργανισμοί όμως αντέχουν σε ανάλογες συνθήκες, συνεπώς το ξίδι δεν αποτελεί πανάκεια.
Μούλιασμα σε νερό
Αν βάζετε τα λαχανικά να μουλιάζουν σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη, θεωρώντας ότι εξαλείφετε τα μικρόβια, τότε αλλάξτε τακτική. Όχι μόνο δεν τα καθαρίζετε, αλλά τα καταστρέφετε. Αφενός μεν χάνουν τις θρεπτικές τους ουσίες, αφετέρου τα μικρόβια μετακινούνται και πάνε ακόμη και σε μέρη που δεν υπήρχαν πριν. Ακόμη πάντως και αν τα μουλιάζετε, μετά πρέπει να τα ξεπλένετε με τρεχούμενο νερό. Γενικά, πρέπει να επιμένετε στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι, καθώς εκεί εισχωρούν υπολείμματα από φυτοφάρμακα και ζωύφια. Επιμείνετε ιδιαίτερα σε λαχανικά, όπως το μαρούλι, το λάχανο και το κουνουπίδι που έχουν πυκνά φύλλα και μαζεύουν χώμα κα μικρόβια.





























