Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται με χιλιάδες να έχουν κατακλύσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού σε μία προσπάθεια να φύγουν από τη χώρα πριν ξεκινήσουν τυχόν αντίποινα.
Κάποιοι φεύγουν γιατί φοβούνται έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, άλλων οι πτήσεις ακυρώθηκαν η μία μετά την άλλη. Ανεπιβεβαίωτες πληροφο΄ριες αναφέρουν ότι πριν από λίγο έκλεισε το αεροδόρμιο της Βηρυτού ωστόσο δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση.
Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο της Βηρυτού περιμένουν επί ώρες για μία πτήση που θα τους οδηγήσει μακριά από την «φλέγουσα» Μέση Ανατολή.
Αντίστοιχη εικόνα επικρατούσε την περασμένη εβδομάδ και στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. «Δεν σκόπευα να φύγω. Ήθελα να περάσω όλο το καλοκαίρι στον Λίβανο και μετά να επιστρέψω στη Γαλλία για δουλειά», είπε η Ζοέλ Σφέιρ, που περιμένει στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα αναχωρήσεων.
Αλλά «η πτήση μου ματαιώθηκε και αναγκάστηκα να κλείσω άλλο εισιτήριο για σήμερα», είπε η νεαρή Λιβανέζα. Όπως και πολλοί συμπατριώτες της που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, η Σφέιρ επωφελήθηκε από τις καλοκαιρινές διακοπές για να επισκεφθεί τους συγγενείς και τους φίλους της που παραμένουν στη χώρα.
Όμως μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, μία ημέρα νωρίτερα, όπου σκοτώθηκε ο στρατιωτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, πολλές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Lufthansa και η Air France ανέστειλαν τα δρομολόγιά τους από και προς τη Βηρυτό.
{https://twitter.com/elly_bar/status/1820123708327116904}
Την ίδια ώρα μετά τις απειλές για αντίποινα σε βάρος του Ισραήλ, πολλές χώρες, όπως οι Σουηδία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατόν.
Στην αίθουσα αναχωρήσεων ολόκληρες οικογένειες, με παιδιά στην αγκαλιά των γονιών τους, παρακολουθούν τις στοίβες με τις αποσκευές τους και τον πίνακα των δρομολογίων ενώ οι περισσότερες πτήσεις έχουν ως προορισμό την Κωνσταντινούπολη, το Αμάν και το Κάιρο. «Ήμουν στη Συρία αλλά η κατάσταση έγινε λίγο δύσκολη και η πτήση μου, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, ματαιώθηκε. Έτσι, προσπαθώ να φύγω σήμερα, εξήγησε ένας επιβάτης, ο Μόντερ Ράγια. Η Γκρέτα Μουκάρζελ, η υπεύθυνη ενός ταξιδιωτικού γραφείου κοντά στη Βηρυτό, είπε ότι δέχτηκε «κατακλυσμό τηλεφωνημάτων» από πελάτες που ήθελαν να φύγουν και φοβούνταν ότι θα αποκλειστούν στον Λίβανο.
Είναι όμως δύσκολο να βρεθούν θέσεις, επειδή ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις και λόγω της αυξημένης ζήτησης, ιδίως προς τις ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε. «Και πολλοί Λιβανέζοι που θα έρχονταν για διακοπές ακύρωσαν τις κρατήσεις τους», πρόσθεσε. Στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, που διασχίζει τα νότια προάστια της Βηρυτού, περιοχή που είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ, ένα τεράστιο πανό με τις φωτογραφίες του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ προειδοποιεί: «Θα εκδικηθούμε».
{https://twitter.com/22BMCG/status/1820132641087410333}
Έκκληση G7 για αποκλιμάκωση
Από την πλευρά τους οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, που συνεδρίασαν μέσω βιντεοσύνδεσης για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κάλεσαν όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση, ανέφερε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντόνιο Ταγιάνι.
«Με τους εταίρους μας, εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τα πρόσφατα γεγονότα που απειλούν να οδηγήσουν σε ευρύτερη επέκταση της κρίσης στην περιοχή, αρχής γενομένης από τον Λίβανο» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ταγιάνι, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.
«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα παρεμπόδιζε την οδό του διαλόγου και της μετριοπάθειας και θα ενθάρρυνε μια νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε.
Στην ανακοίνωση της, οι G7 ζητούν επίσης να επιτευχθεί μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται εκεί ενώ επαναλαμβάνεται η δέσμευση των χωρών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα.
{https://twitter.com/kleberdual/status/1820162252328366426}
ΗΠΑ: Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, αλλά προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε διπλωματικά την κατάσταση
«Για κάθε ενδεχόμενο» ετοιμάζονται οι ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σχολιάζοντας τους φόβους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φίνερ επανέλαβε ότι «επείγει» να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δύο ημέρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή. «Το Πεντάγωνο αναπτύσσει σημαντικά μέσα στην περιοχή για να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη ανάγκη υπεράσπισης του Ισραήλ από μια επίθεση», είπε ο Φίνερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
{https://twitter.com/elly_bar/status/1820123708327116904}
«Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε διπλωματικά την κατάσταση, επειδή δεν πιστεύουμε ότι ένας περιφερειακός πόλεμος θα ήταν προς το συμφέρον οποιουδήποτε αυτή τη στιγμή». Οι ΗΠΑ κινητοποίησαν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να προστατεύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές που εκτοξεύουν το Ιράν και οι σύμμαχοί του, όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ.
«Δεν ξέρω τι θα κάνουν, ούτε πότε θα το κάνουν, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Fox News ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Την ίδια ώρα ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και άλλες χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο.
{https://twitter.com/westport60/status/1820161734662816255}