Διεθνή

Γιατί κήρυξε πρόωρες εκλογές ο Ρίσι Σούνακ

Γιατί κήρυξε πρόωρες εκλογές ο Ρίσι Σούνακ
Υπό τους ήχους του «Things Can Only Get Better», ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε την Τετάρτη την προσφυγή στις κάλπες στις 4 Ιουλίου.

Εδώ και εβδομάδες υπήρχε η προσδοκία πως οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία θα διεξάγονταν το φθινόπωρο, προκειμένου να συμπληρώσει έστω δύο χρόνια στην εξουσία ο Σούνακ.

Όπως διαβάζουμε σε ανάλυση του Chris Mason στο BBC, μάλιστα, στο στρατόπεδο των Συντηρητικών δεν ήταν όλοι ενήμεροι για τις πρόωρες εκλογές. Όσοι ωστόσο πίεζαν τον Σούνακ να δει την πόρτα της εξόδου - μεταξύ αυτών κι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Όλιβερ Ντάουντεν - προέβαλαν το επιχείρημα πως τα πράγματα δεν θα μπορούσαν άμεσα να βελτιωθούν. 

Την ίδια ώρα, σε περίπτωση αναβολής, η έντονη επιθυμία του εκλογικού σώματος να «μιλήσει» θα μπορούσε να καταστήσει την ενδεχόμενη ήττα των Συντηρητικών... ακόμη χειρότερη.

«Κάντο τώρα, αλλιώς μπορεί να χειροτερέψουν τα πράγματα», φαίνεται πως ήταν το σύνθημα.

Η απόφαση του Σούνακ θα μπορούμε όμως να εκληφθεί και ως ένα σήμα πως τουλάχιστον ορισμένοι από τους στόχους του έχουν εκπληρωθεί, ή φαίνεται ότι βρίσκονται καθ' οδόν προς την εκπλήρωσή τους.

Ο σημερινός πληθωρισμός μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία, σημειώνει ο Chris Mason. Φυσικά δεν οφείλεται αποκλειστικά στις ενέργειες της κυβέρνησης. Αλλά με δεδομένο πως οι κυβερνήσεις γίνονται συχνά στόχος έντονης κριτικής για τον υψηλό πληθωρισμό, είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα προσπαθήσουν να πιστωθούν και τη μείωσή του - κάτι που συνέβη στην περίπτωσή μας.

Σύμφωνα με το Politico, το πρωί της ανακοίνωσης των πρόωρων εκλογών, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός είχε φτάσει πολύ κοντά στον στόχο του 2%, με τους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για «οργιώδη» ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι οι Τόρις μπορούν πλέον να πάνε στις εκλογές με το «παράσημο» των σταθερών τιμών σε τρόφιμα και λογαριασμούς ενέργειας. 

Παράλληλα βέβαια υπάρχει και το αμφιλεγομένο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να σταλούν κάποιοι αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του περασμένου μήνα, το βρετανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο που προβλέπει την απέλαση στη Ρουάντα μεταναστών που φθάνουν στην επικράτεια της χώρας παράτυπα. Η κυβέρνηση των Συντηρητικών επρόκειτο να αρχίσει τις μαζικές απελάσεις τον ερχόμενο Ιούλιο.

«Λίγος φως στην άκρη του οικονομικού τούνελ, η πολυαναμενόμενη ψήφιση του μεταναστευτικού προγράμματος για τη Ρουάντα, η προοπτική ενός ευχάριστου τουρνουά στον ορίζοντα και ο λίγο πιο ηλιόλουστος καιρός; Ο Σούνακ πρέπει να αισθάνθηκε πως αν περίμενε περισσότερο, τα πράγματα θα μπορούσαν μόνο να χειροτερέψουν», σημειώνει το Politico.

Στην ομιλία της Τετάρτης, ο Ρίσι Σουνάκ υπογράμμισε πως η χώρα πέτυχε δύο σημαντικά ορόσημα: η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν - ξεπερνώντας τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ - ενώ ο πληθωρισμός επέστρεψε σε κανονικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Guardian, η αντιπολίτευση είναι πιθανό να ισχυριστεί πως... βιάζεται επειδή η οικονομία οδεύει προς μια στασιμότητα και τα πράγματα είναι απίθανο να είναι καλύτερα για τους Συντηρητικούς το φθινόπωρο.

Και κάπως έτσι αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι Συντηρητικοί προειδοποιούν: προσέξτε τι εύχεστε. Οι Εργατικοί επιμένουν πως είναι καιρός για αλλαγή.

Το αποτέλεσμα θα είναι ενδιαφέρον, ό,τι κι αν συμβεί - είτε οι δημοσκοπήσεις βγουν «σωστές» και το κυβερνητικό κόμμα αλλάξει, είτε κάνουν λάθος, κάτι που θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές των τελευταίων ετών.