Διεθνή

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο χρωστάει πάνω από 14 εκατ. λίρες σε απλήρωτα τέλη - Πόσα χρωστάει η ελληνική

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο χρωστάει πάνω από 14 εκατ. λίρες σε απλήρωτα τέλη - Πόσα χρωστάει η ελληνική Φωτογραφία: EPA/ ANDY RAIN
Μία «πεισματάρα μειονότητα» πρεσβειών αρνείται να πληρώσει τα τέλη, λέει ο δήμος του Λονδίνου, αλλά οι ΗΠΑ επιμένουν ότι εξαιρούνται από τη χρέωση.

Η αρμόδια υπηρεσία που είναι αρμόδια για το δίκτυο μεταφοράς στο Λονδίνο αποκάλυψε έγγραφο που δείχνει ότι η αμερικάνικη πρεσβεία χρωστά πάνω από 14 εκατ. λίρες σε απλήρωτα τέλη, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη πρεσβεία σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα.

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε, η Transport for London (TfL), βρήκε ότι η αμερικάνικη πρεσβεία έχει συγκεντρώσει σε χρέη το ποσό των 14,6 εκατ. λιρών τα τελευταία 20 χρόνια, όταν ξεκίνησε το σύστημα για τη χρέωση συμφόρησης. Το σύστημα αυτό ξεκίνησε στο Λονδίνο για να αποσυμφορηθεί η κίνηση στην πόλη. Η καθημερινή χρέωση αφορά στα περισσότερα οχήματα τις ώρες μεταξύ 7 π.μ και 6 μ.μ. τις καθημερινές και 12 π.μ. και 6 μ.μ τα σαββατοκύριακα.

Η TfL ανέφερε σε δήλωσή της ότι ενώ οι περισσότερες πρεσβείες στο Λονδίνο πληρώνουν τα τέλη τους «μία πεισματάρα μειονότητα αρνείται να το κάνει, παρά τις διευκολύνσεις μας μέσω διπλωματικών καναλιών.Θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε όλα τα ποσά από τη χρέωση συμφόρησης και τα πρόστιμα που επιφέρουν, και επί του παρόντος πιέζουμε για να φτάσει το θέμα στο δικαστήριο» πρόσθεσε.

Δεύτερη στη λίστα είναι η πρεσβεία της Ιαπωνίας που χρωστά πάνω από 10 εκατ. λίρες ενώ ακολουθεί η Ινδική Ύπατη Αρμοστεία που χρωστά 8,5 εκατ. λίρες.
Σύμφωνα με την έκθεση της TfL η ελληνική πρεσβεία χρωστάει αντίστοιχα 1.665.450 λίρες. Από το 2003 ως το τον περασμένο Δεκέμβριο το σύνολο των οφειλών από τις πρεσβείες ανέρχονται στα 143,5 εκατ. λίρες.

Εκπρόσωπος της αμερικάνικης πρεσβείας επιμένει ωστόσο ότι «σύμφωνα με τον διεθνή νόμο όπως αυτός ορίζεται από τη Συνθήκη της Βιέννης του 1961 για τις Διπλωματικές σχέσεις, η θέση μας είναι ότι η χρέωση συμφόρησης είναι ένας φόρος, από τον οποίο εξαιρούνται οι διπλωματικές αποστολές».

Ωστόσο η αρμόδια αρχή του Λονδίνου για τις μεταφορές αρνείται ότι ισχύει κάτι τέτοιο και αναφέρει πως «η χρώση για συμφόρηση είναι μία χρέωση για μία υπηρεσία και όχι φόρος. Αυτό σημαίνει ότι οι διπλωμάτες δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση να πληρώνουν».

Με πληροφορίες του Politico