Διεθνή

Τι σημαίνει για Ισραήλ και Χαμάς το αίτημα του ΔΠΔ - Δεσμεύει 124 χώρες απέναντι στον Νετανιάχου

Τι σημαίνει για Ισραήλ και Χαμάς το αίτημα του ΔΠΔ - Δεσμεύει 124 χώρες απέναντι στον Νετανιάχου Φωτογραφία: epa
Tα κράτη που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ θα είναι υποχρεωμένα να συλλάβουν τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς, αν τους δοθεί η ευκαιρία

H απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ελήφθη: Ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας στο Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ και τριών ηγετών της Χαμάς (Ισμαήλ Χανίγια Μοχάμεντ Ντέιφ και Γιαχία Σινουάρ) για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα. Η διεθνή συζήτηση «άναψε» και πλέον το ερώτημα είναι ένα: και τώρα, τι θα γίνει;

Ο Καρίμ Χαν ήταν ξεκάθαρος: Το Ισραήλ επέλεξε εγκληματικά μέσα για να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους στη Γάζα - «δηλαδή, να προκαλέσει σκόπιμα θάνατο, πείνα, μεγάλη ταλαιπωρία και σοβαρούς τραυματισμούς» σε αμάχους.

xan ae21c

Τι ακολουθεί

Μια ομάδα δικαστών στο ΔΠΔ θα εξετάσει τώρα αν θα εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης. Στη συνέχεια, τα κράτη που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ θα είναι υποχρεωμένα να συλλάβουν τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς, αν τους δοθεί η ευκαιρία.

Στους 124 υπογράφοντες δεν περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ. Ούτε το Ισραήλ έχει υπογράψει, ωστόσο το ΔΠΔ (που μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του μόνο σε περιπτώσεις όπου ο κατηγορούμενος είναι υπήκοος κράτους μέλους, το κρινόμενο έγκλημα έλαβε χώρα σε έδαφος κράτους μέλους ή σε περίπτωση που η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστήριο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών) έχει τη νομική εξουσία να ασκήσει δίωξη για εγκληματικές πράξεις στον πόλεμο, επειδή οι Παλαιστίνιοι έχουν υπογράψει το καταστατικό.

Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση Κλίντον υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης το 2000 αλλά η κυβέρνηση Μπους απέσυρε την υπογραφή ούτως ώστε να μην μπορούν να διωχθούν ποινικά τα στρατεύματα τους.

Εάν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, αυτό θα σήμαινε ότι Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν θα μπορεί να επισκεφθεί στενούς δυτικούς συμμάχους της χώρας του χωρίς να κινδυνεύει με σύλληψη.

Αντιδράσεις 

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι οι ενέργειες του ΔΠΔ «δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης των ομήρων ή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας». Ωστόσο, αν εκδοθούν τα εντάλματα, η Βρετανία θα πρέπει να προβεί στις συλλήψεις, εκτός αν μπορέσει να υποστηρίξει με επιτυχία ότι ο κ. Νετανιάχου έχει διπλωματική ασυλία.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία στη σύγκρουση, μια θέση που μπορεί να διευρύνει το χάσμα στο εσωτερικό του Δημοκρατικού κόμματος του Τζο Μπάιντεν σχετικά με τον πόλεμο.

Οι προοδευτικοί έχουν ήδη χαιρετίσει τη δράση του ΔΠΔ. Οι αφοσιωμένοι σύμμαχοι του Ισραήλ μεταξύ των Δημοκρατικών δεν αποκλείεται να στηρίξουν πρωτοβουλίες των Ρεπουμπλικανών με στόχο την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους του ΔΠΔ ή την απαγόρευση εισόδου τους στις ΗΠΑ.

Προ εβδομάδων άλλωστε μια ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών εκτόξευσε απειλές προς τον κ. Χαν και το επιτελείο του: «Βάλτε στο στόχαστρο το Ισραήλ και εμείς θα σας βάλουμε στο στόχαστρο... Σας προειδοποιούμε».

Αποστάσεις από δυτικούς συμμάχους της πήρε η Γαλλία. «Η Γαλλία υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και τον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις», τόνισε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών μετά το αίτημα για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης.

gaza3 2b02f

Το Ισράηλ... τα έλεγε

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, επίσης δεν θα μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα.

Οπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για τον άνθρωπο που δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είπε: «Διέταξα πλήρη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα, τα πάντα είναι κλειστά... πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε αναλόγως».

Ο κ. Χαν είχε επίσης δηλώσει ότι «το Ισραήλ έχει στερήσει σκόπιμα και συστηματικά από τον άμαχο πληθυσμό σε όλα τα μέρη της Γάζας αντικείμενα απαραίτητα για την ανθρώπινη επιβίωση».

Η πείνα, είχε πει ο ίδιος, είναι παρούσα σε τμήματα της Γάζας και επικείμενη σε άλλα.

Το Ισραήλ επισήμως, ωστόσο, διαψεύδει τα περί λιμού στη Γάζα και ισχυρίζεται ότι οι ελλείψεις τροφίμων οφείλονται στις κλοπές της Χαμάς και στην ανικανότητα του ΟΗΕ.
Χαμάς

Εάν εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα τα τακτικά ταξίδια του για συναντήσεις με ανώτερους Άραβες ηγέτες. Είναι πιθανό να περνάει πολύ περισσότερο χρόνο στη βάση του στο Κατάρ, το οποίο, όπως και το Ισραήλ, δεν υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι ηγέτες της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ και Γιαχία Σινουάρ, πιστεύεται ότι κρύβονται κάπου μέσα στη Γάζα. Ένα ένταλμα σύλληψης δεν προσθέτει πολλά στις πιέσεις που τους ασκούνται. Το Ισραήλ προσπαθεί να τους εντοπίσεις και να τους σκοτώσει τους τελευταίους επτά μήνες.

Καντάφι, Πούτιν και τώρα Νετανιάχου

Το ένταλμα θα έβαζε τον Νετανιάχου στη λίστα των κατηγορούμενων ηγετών, που περιλαμβάνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντμίρ Πούτιν και τον εκλιπόντα συνταγματάρχη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Πούτιν κατηγορείται για παράνομη απέλαση και μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Το ένταλμα που είχε εκδοθεί για τον Καντάφι αφορούσε δολοφονίες και διώξεις άοπλων πολιτών.

Δεν είναι ελκυστική παρέα για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον ηγέτη ενός κράτους που... υπερηφανεύεται για τη δημοκρατία του.

{https://x.com/therecount/status/1792623214067110140}