Διεθνή

Σλοβακία: Σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο

Σλοβακία: Σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο Φωτογραφία: EPA/ MARTIN DIVISEK
Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση, την ώρα που ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού έκανε την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον δικαστηρίου.

Η δίωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε χθες ο Ρόμπερτ Φίτσο, για την αφαίρεση νεκρού ιστού από τα πολλαπλά τραύματά του από σφαίρες, «συνέβαλε σε μια θετική πρόγνωση», ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, η Σλοβάκα υπουργός Υγείας, Ζουζάνα Ντολίνκοβα.

Λόγω της κατάστασης του Φίτσο, θεωρείται απίθανο να μεταφερθεί στην Μπρατισλάβα τις επόμενες ημέρες.

Οι διάφορες ιατρικές διαδικασίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο Σλοβάκος πρωθυπουργός έχουν αρχίσει να «αποδίδουν καρπούς», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Κάλινακ. «Αρκετά θαύματα» έχουν συμβεί στο νοσοκομείο, σημείωσε και ευχαρίστησε τους γιατρούς, τονίζοντας ότι «σταθερά πλησιάζουμε μια θετική πρόγνωση».

Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση του Ρόμπερτ Φίτσο παραμένει «πολύ σοβαρή». «Σίγουρα δεν μας επιτρέπει να τον μεταφέρουμε στο άμεσο μέλλον, δηλαδή μέσα στο σαββατοκύριακο», συμπλήρωσε.

Ο 71χρονος δράστης της επίθεσης εμφανίστηκε σήμερα σε δικαστήριο του Πέζινοκ, μιας μικρής πόλης έξω από την Μπρατισλάβα. Οι αρχές δεν επέτρεψαν την πρόσβαση στους δημοσιογράφους, ενώ ο άνθρωπος που πυροβόλησε πέντε φορές εναντίον του Σλοβάκου πρωθυπουργού μεταφέρθηκε συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Το δικαστήριο διέταξε να παραμείνει υπό κράτηση ο 71χρονος, καθώς οι εισαγγελείς είχαν εκφράσει φόβους ότι μπορεί να διαπράξει άλλα εγκλήματα ή να διαφύγει σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος.

slovakia2_6b57c.jpg

slovakia1_bde4f.jpg

EPA/JAKUB GAVLAK