Διεθνή

Σλοβακία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας στον δράστη της επίθεσης στον πρωθυπουργό

Σλοβακία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας στον δράστη της επίθεσης στον πρωθυπουργό Φωτογραφία: EPA/ STR
«Ο ύποπτος ενήργησε μόνος του» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτετικών της Σλοβακίας.

Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας απήγγειλαν οι αρχές της Σλοβακίας στον άνδρα που πυροβόλησε τον πρωθυπουργού της χώρας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο φερόμενος ως δράστης δεν έχει κατονομαστεί επίσημα, ωστόσο αναφορές ήδη από χθες στα τοπικά Μέσα έχουν κατονομάσει τον δράστη ως τον διάσημο λογοτέχνη Juraj Cintula. Ο 59χρονος Φίτσο είναι σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση μετά τους 5 πυροβολισμούς που δέχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από το πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Handlova.

Οι αρχές κάνουν λόγο για πολιτική επίθεση ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Matus Sutaj Estok είπε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι ο ύποπτος ενήργησε μόνος του και στο παρελθόν είχε συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας δέχτηκε πέντε πυροβολισμούς καθώς χαιρετούσε το πλήθος στην πόλη Handlova. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δέχθηκε χτυπήματα στο στομάχι και το χέρι, παρά τις αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για πυροβολισμό στο κεφάλι.

Σε οπτικό υλικό που κυκλοφόρησε στα social media φαίνεται ότι η ασφάλειά του ήταν ανέτοιμη για μία τέτοια επίθεση. Μόλις ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, άνδρες της φρουράς του σήκωσαν στα χέρια τον τραυματισμένο Σλοβάκο πρωθυπουργό και τον μετέφεραν στο κυβερνητικό αυτοκίνητο.
Την ίδια ώρα άλλοι ακινητοποίησαν άμεσα τον δράστη.

Ο κ. Φίτσο μεταφέρθηκε άμεσα στο κοντινότερο νοσοκομείο με ελικόπτερο. Τα τραύματά του κρίθηκαν απειλητικά για την υγεία του. Στη συνέχεια ο Σλόβάκος πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Banska Bystrica, όπου ομάδα χειρουργών επιχειρούσαν όλο το βράδυ να τον σταθεροποιήουν.

Την Πέμπτη ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κατάσταση του Ρόμπερτ Φίτσο ήταν σταθερή και «πραγματικά πολύ σοβαρή» και εισήχθη στη ΜΕΘ. Νωρίτερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Tomas Taraba είπε στο BBC ότι ο το χειρουργείο του Φίτσο είχε πάει καλά σημειώνοντας ότι «υποθέτω ότι τελικά θα επιβιώσει».

Τα τοπικά Μέσα από την άλλη κάνουν αναφορές για τον δράστη που τον χαρακτηρίζουν πολιτικό ακτιβιστή. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τετάρτης με τον συλληφθέντα φαίνεται ο ίδιος να λέει ότι πυροβόλησε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό επειδή διαφωνούσε με την πολιτική του.

Από την άλλη αρκετοί πολιτικοί στη Σλοβακία χαρακτηρίζουν την απόπειρα δολοφονίας ως μία «επίθεση στη δημοκρατία». Την Πέμπτη η πρόεδρος της Σλοβακίας Zuzana Caputova κάλεσε σε ηρεμία και ζήτησε από όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων σε συνάντηση για να συζητήσουν την πολιτική ένταση που έχει προκύψει.

Παράλληλα, υπήρχε έκκληση και για αναστολή των προεκλογικών ομιλιών για τις ευρωεκλογές μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι μία αμφιλεγόμενη πολιτική φιγούρα στη χώρα και την Ευρώπη. Δηλώνει φιλορώσος και έχει εκφραστεί κατά της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Ο πρωθυπουργός μας είχε εκφράσει αρκετές φορές φόβους στο παρελθόν ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε» είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός ενώ ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τα Μέσα για μίσος.