Διεθνή

Μπλίνκεν προς Χαμάς: Αποδεχθείτε την «εξαιρετικά γενναιόδωρη» πρόταση του Ισραήλ

Μπλίνκεν προς Χαμάς: Αποδεχθείτε την «εξαιρετικά γενναιόδωρη» πρόταση του Ισραήλ Φωτογραφία: EPA/ ANDRES MARTINEZ CASARES
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχθεί γρήγορα την τελευταία πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα.

«Εξαιρετικά γενναιόδωρη» χαρακτήρισε ο Άντονι Μπλίνκεν τη νέα πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα και κάλεσε τη Χαμάς να την αποδεχθεί γρήγορα.

Οι διαπραγματευτές της Χαμάς αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, Δευτέρα, στο Κάιρο με τους Καταριανούς και Αιγύπτιους διαμεσολαβητές, προκειμένου να δώσουν την απάντηση στην πρόταση που παρουσίασε το Ισραήλ για σταδιακή εκεχειρία στη Γάζα.

«Η Χαμάς είναι το μόνο που στέκεται ανάμεσα στους πολίτες της Γάζας και σε μια κατάπαυση του πυρός», επανέλαβε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Πρέπει να αποφασίσουν και πρέπει να το κάνουν γρήγορα», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ειδικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Ριάντ. «Ελπίζω ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η πρόταση του Ισραήλ στη Χαμάς

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση του Ισραήλ περιλαμβάνει συμφωνία για την απελευθέρωση λιγότερων από 40 εκ των περίπου 130 ομήρων που πιστεύεται ότι κρατά η Χαμάς. Σε αντάλλαγμα, θα απελευθερωθούν Παλαιστίνιοι που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει μια «περίοδο ηρεμίας», ενώ η Χαμάς ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα «χωρίς ένα σχέδιο που θα διασφαλίσει ότι δεν θα πληγούν άμαχοι».

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία «έχουν κάνει εντατική δουλειά» τους τελευταίους μήνες για μια συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων ανάμεσα στο βασίλειο και το Ισραήλ, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Αυτό προβλέπει διμερείς συμφωνίες της Ουάσινγκτον με το Ριάντ για την άμυνα και την ασφάλεια, όπως και πυρηνική συνεργασία.

«Για να προχωρήσει η ομαλοποίηση, δύο πράγματα απαιτούνται: ηρεμία στη Γάζα και ένα αξιόπιστο μονοπάτι για ένα Παλαιστινιακό κράτος», επεσήμανε ο Άντονι Μπλίνκεν, που έκανε ξανά έκκληση για κατάπαυση του πυρός, η οποία θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσει με Άραβες ομολόγους του για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, μετά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, για τη διακυβέρνηση του θύλακα. Επίσης, θα συζητήσει πώς η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Γάζας, μετά τους έξι μήνες ανελέητων βομβαρδισμών.

Εδώ και εβδομάδες αναμένεται μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, που σύμφωνα με το Ισραήλ είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα. Όμως, πολλές χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκφράσει ανησυχία ότι αυτό θα προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή, δεδομένων των εκτοπισμένων ανθρώπων που βρίσκονται εκεί.