Διεθνή

Πέθανε ο μακροβιότερος ασθενής με κορονοϊό, είχε συμπτώματα για 613 συνεχόμενες ημέρες

Πέθανε ο μακροβιότερος ασθενής με κορονοϊό, είχε συμπτώματα για 613 συνεχόμενες ημέρες Φωτογραφία: pexels Polina Tankilevitch
Φαίνεται να είχε μολυνθεί με μία υπερ - παραλλαγή του κορονοϊού.

Σε ηλικία 72 ετών πέθανε στο Άμστερνταμ ο μακροβιότερος ασθενής με κορονοϊό, ο οποίος υπέφερε συνεχόμενα με συμπτώματα του ιού για έναν αριθμό - ρεκόρ 613 ημερών δηλαδή για σχεδόν 20 μήνες.

Ο 72χρονος εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω του κορονοϊού τον Φεβρουάριο του 2022 και δεν κατάφερε να αναρρώσει ποτέ, μέχρι που κατέληξε τον περασμένο Οκτώβριο.

Η 20μηνη μόλυνση με «υψηλά ιικά φορτία» πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ από την ιατρική κοινότητα. Οι θεράποντες ιατροί είχαν διευκρινίσει στον ασθενή ότι μια σοβαρή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και ο καρκίνος σήμαιναν ότι δεν είχε αρκετά λευκά αιμοσφαίρια ή αντισώματα για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός του τον ιό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν νοσήσουν με κορονοϊό αναρρώνουν μετά από μερικές ημέρες. Στην περίπτωση του 72χρονου, τόσο τα εμβόλια όσο και η επαναλαμβανόμενη ιατρική θεραπεία που του χορηγήθηκε δεν μπόρεσαν να τον θεραπεύσουν. Χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο αρκετές φορές λόγω των έντονων συμπτωμάτων του.

Νέα υπερ - παραλλαγή του κορονοϊού με πολλές μεταλλάξεις
Ο ασθενής, του οποίου το όνομα δεν έγινε γνωστό κατέληξε να έχει προσβληθεί από μία μοναδική νέα υπερ- παραλλαγή, η οποία έκανε συνεχώς νέες μεταλλάξεις για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο σώμα του. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μετέδωσε τον ιό και σε άλλα άτομα. Ο άντρας, πέθανε το φθινόπωρο του 2023 λόγω υποτροπής μιας υποκείμενης διαταραχής του αίματος.

Η φοιτήτρια Ιατρικής Magda Vergouwe, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, θα παρουσιάσει την περίπτωση του 72χρονου στο Παγκόσμιο Συνέδριο ESCMID αυτόν τον μήνα. Όπως είπε: «Η διάρκεια της μόλυνσης σε αυτή την περίπτωση είναι ακραία».

Πηγή: healthstat.gr