Διεθνή

Στα «κάγκελα» η Χαμάς μετά την απόρριψη της πρότασης εκεχειρίας από Νετανιάχου

Στα «κάγκελα» η Χαμάς μετά την απόρριψη της πρότασης εκεχειρίας από Νετανιάχου Φωτογραφία: APE-MPE
Ο Νετανιάχου επιδιώκει περιφερειακή σύγκρουση, λέει εκπρόσωπος της Χαμάς

Σχολιάζοντας την απόρριψη από το Ισραήλ του σχεδίου εκεχειρίας που πρότεινε η Χαμάς, εκπρόσωπος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος υποστήριξε ότι είναι ενδεικτική της πρόθεσης του Νεντανιάχου να επιδιώξει τη σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Σάμι Αμπού Ζίχρι είπε μεταξύ άλλων στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι «μια μορφή πολιτικού λεονταρισμού, που καταδεικνύει την πρόθεσή του να επιδιώξει τη σύγκρουση στην περιοχή». Το κίνημα (της Χαμάς) είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα, συμπλήρωσε.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς με επικεφαλής τον Χαλίλ αλ Χάγια θα ταξιδέψει αύριο Πέμπτη στο Κάιρο για συνομιλίες με αξιωματούχους της Αιγύπτου και του Κατάρ με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας, επιβεβαίωσε σήμερα ο Οσάμα Χαμντάν – κορυφαίο στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος – σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λίβανο.

Οριακά... αισιόδοξος ο Μπλίνκεν

Όπως ήδη λέγεται και γράφεται από το Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters, Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη χώρος για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μερών

Εντείνονται οι φόβοι για τη Ράφα

Η ανησυχία εντείνεται για την τύχη του μισού και πλέον πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, τους 1,3 εκατ. ανθρώπους που κατέφυγαν στη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, όπου ο στρατός του Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει επιχείρηση ευρείας κλίμακας, την ώρα που ξεκινά στο Κάιρο νέος κύκλος συνομιλιών για την ενδεχόμενη κήρυξη ανακωχής.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα την περιοδεία του στην περιοχή συναντώντας τον επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, μετά τις χωριστές συνομιλίες που είχε χθες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κάλεσε να κηρυχθεί ανακωχή που θα επιτρέψει να διανεμηθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να απελευθερωθούν όμηροι, καλώντας ταυτόχρονα το Ισραήλ, παραδοσιακά στενό σύμμαχο της χώρας του, να «προστατεύσει» τους αμάχους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.

«Ανυπολόγιστες συνέπειες»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε εναντίον των «ανυπολόγιστων συνεπειών για την περιφέρεια» αν εξαπολυθεί ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα, που θα «μεγεθύνει εκθετικά αυτόν που είναι ήδη ανθρωπιστικός εφιάλτης».

«Σε ό,τι αφορά τη Ράφα (...) το Ισραήλ έχει ευθύνη και υποχρέωση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εγγυηθεί πως οι άμαχοι θα προστατευθούν κι ότι θα έχουν πρόσβαση στη βοήθεια που έχουν ανάγκη», είπε από την πλευρά του ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν.

«Οι ισραηλινοί στερήθηκαν την ανθρώπινη ιδιότητά τους με τον πιο φρικιαστικό τρόπο την 7η Οκτωβρίου. Οι όμηροι στερούνται την ανθρώπινη ιδιότητά τους κάθε μέρα έκτοτε. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για τη στέρηση της ανθρώπινης ιδιότητας άλλων. Η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις» εκείνης της ημέρας, πρόσθεσε.

Το έναυσμα αυτού του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 1.163 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.

Άλλοι περίπου 250 απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 132 εξ αυτών παραμένουν στον θύλακο, όμως ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ντανιέλ Χαγκαρί, έκανε γνωστό αυτή την εβδομάδα πως ενημερώθηκαν οι οικογένειες των 31 ότι είναι νεκροί.

Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ —η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς— έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 27.708 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Μείζον σφάλμα κρίσεως»

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που πλέον διανύει τον πέμπτο του μήνα, επιτείνει εξάλλου τις εντάσεις στην περιφέρεια ανάμεσα από τη μια στο Ισραήλ και τους συμμάχους του, πάνω απ’ όλα τις ΗΠΑ, κι από την άλλη το Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης», που συμπεριλαμβάνει, εκτός της Χαμάς, τη λιβανική Χεζμπολά, παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ και τους υεμενίτες αντάρτες Χούθι.

Ανώτερο στέλεχος της Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), ένοπλης ιρακινής φιλοϊρανικής οργάνωσης με επιρροή, σκοτώθηκε χθες βράδυ σε πλήγμα drone των ΗΠΑ που έβαλε στο στόχαστρο το αυτοκίνητό του. Η Ουάσιγκτον τον κατηγορούσε ότι ενεχόταν στον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Για την Κόμφορτ Ίρο, την πρόεδρο του ινστιτούτου μελετών International Crisis Group, ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου παραμένει παρών. «Θεωρώ πως οι τρεις μεγάλοι —το Ιράν, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ— δεν θέλουν κλιμάκωση. Όμως διαπιστώνουμε επίσης πως πλησιάζουμε κάθε μέρα λίγο περισσότερο σε μείζον σφάλμα κρίσεως», είπε.