Διεθνή

Ο Mπάιντεν ζητά από το Kογκρέσο να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ο Mπάιντεν ζητά από το Kογκρέσο να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιστολή στο Κογκρέσο έστειλε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, με την οποία ζητάει την έγκριση της πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, ύψους 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η έγκριση των ΗΠΑ για την προμήθεια F-16 στη γείτονα χώρα είναι απότοκο της κίνησης της Τουρκίας να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας, με 285 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 55 κατά. Απομένει πλέον η τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Αμερικανοί βουλευτές έλεγαν ότι περιμένουν την οριστική έγκριση του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του από τον πρόεδρο Ερντογάν, προτού αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την πώληση F-16.

Η επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν δυο ζητήματα αλληλένδετα τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι πολλές φορές εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε καταστήσει σαφές ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Βέβαια, η σημερινή εξέλιξη δείχνει ότι εν τέλει υπήρχε σύνδεση μεταξύ των ζητημάτων. Πριν λίγο καιρό εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είχε δηλώσει ότι  «ότι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί για να οδηγήσει σε πρόοδο είναι η Τουρκία να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατό για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».