Διεθνή

Αντιμέτωπη με τη φύση η Ισλανδία, η λάβα από το ηφαίστειο «κατάπιε» σπίτια (live εικόνα)

Αντιμέτωπη με τη φύση η Ισλανδία, η λάβα από το ηφαίστειο «κατάπιε» σπίτια (live εικόνα) Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στα σπίτι του Γκρίνταβικ έφτασε η λάβα από το ηφαίστειο που εξερράγη στην Ισλανδία. Απομακρύνθηκαν άνρθωποι, των οποίων τα σπίτια κάηκαν από τη λάβα.

Αντιμέτωποι με δυνάμεις τις φύσης δεκάδες κάτοικοι στο  Γκρίνταβικ της Ισλανδίας, οι οποίοι μετά την εκκένωση του Νοεμβρίου, απομακρύνθηκαν επειγόντως, λίγες ώρες  αφότου εξερράγη ξανά.

Η νέα έκρηξη του ηφαιστείου ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής, έπειτα από ώρες σεισμικής δραστηριότητας. Κάτι που έκανε τις αρχές να διατάξουν εκκένωση του Γκρίνταβικ.

Αν και έγιναν προσπάθειες να δημιουργηθούν φράγματα, προκειμένου να μην φτάσει στην πόλη η λάβα, τα ποτάμια της έφτασαν στα περίχωρα του Γκρίνταβικ σήμερα το απόγευμα και κάποια σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

«Δεν κινδυνεύουν ζωές, αν και υποδομές μπορεί να απειλούνται», έγραψε σε ανάρτησή του στα social media ο πρόεδρο της Ισλανδίας, Γκούντνι Γιοχάνεσον, σημειώνοντας πως δεν έχουν διακοπεί οι πτήσεις.

Η πόλη των 3.800 κατοίκων ήδη είχε εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, εβδομάδες πριν από εκείνη την έκρηξη. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν επιστρέψει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά απομακρύνθηκαν εκ νέου μετά τη νέα έκρηξη.