Διεθνή

Ο πληθυσμός στο Πεκίνο μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2003

Ο πληθυσμός στο Πεκίνο μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2003 Φωτογραφία: EPA/LUONG THAI LINH
Η μείωση του πληθυσμού του Πεκίνου συμβαδίζει με την τάσεις που καταγράφονται πανεθνικά, με τον πληθυσμό της Κίνας να μειώνεται πέρυσι για πρώτη φορά μέσα σε έξι δεκαετίες, λόγω του αυξανόμενου κόστος διαβίωσης ιδιαίτερα σε μεγάλες και επεκτεινόμενες πόλεις, όπως το Πεκίνο, της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και της αλλαγής στάσης σε ό,τι αφορά την απόκτηση οικογένειας.

Το ποσοστό θανάτων στην πρωτεύουσα της Κίνας, στο Πεκίνο, ξεπέρασε το ποσοστό γεννήσεων το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οδηγώντας σε αρνητικό έδαφος την φυσική αύξηση του πληθυσμού για πρώτη φορά από το 2003.

Το ποσοστό θανάτων στην πόλη των 21,84 εκατ. κατοίκων, ένα από τα πολυπληθέστερα αστικά κέντρα της χώρας, αυξήθηκε σε 5,72 θανάτους ανά 1.000 κατοίκους, ενώ το ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε σε 5,67 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές του Πεκίνου.

Στις αρχές Δεκέμβριου, η πανεθνική άρση των αυστηρών μέτρων για την COVID-19 προκάλεσε κύμα μολύνσεων και άγνωστο αριθμό θανάτων.

Ήταν η πρώτη συρρίκνωση του φυσικού πληθυσμού του Πεκίνου από το 2003, με τη φυσική αύξηση του πληθυσμού να διαμορφώνεται στο μείον 0,05 ανά 1.000 κατοίκους πέρυσι.

Τα στοιχεία βασίστηκαν σε δειγματοληπτική έρευνα που ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών του Πεκίνου, στην οποία δεν διευκρινίζεται πόσο καιρό διήρκησε.

Το ποσοστό γεννήσεων της Κίνας ήταν πέρυσι 6,77 θάνατοι ανά 1.000 κατοίκους, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ το ποσοστό θανάτων, το υψηλότερο από το 1974, ήταν 7,37 θάνατοι ανά 1.000 κατοίκους.